Готови ли са гърците да оставят еврото?

Референдумът е лоша идея, но може би най-добрата налична възможност
162
Готови ли са гърците да оставят еврото?
Снимка: Reuters

Референдумът, свикан от гръцкия министър-председател, е лоша идея, но на този етап е може би най-добрата налична възможност, пише в свой анализ "Ню Йорк таймс".

Гръцките банки са затворени, за да се избегне финансова катастрофа; разговорите за спасителна програма с европейските кредитори са замразени; Атина няма пари да плати дължимата си вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ, което крие заплаха от дефолт (неплатежоспособност) и напускане на еврозоната, обобщава ситуацията изданието.

Още по темата
И така, изправен пред условията, поставени от кредиторите, които той отхвърли като "обидни", премиерът Алексис Ципрас направи в събота изненадващото съобщение, че поставя въпроса на референдум пред гръцките избиратели на 5 юли.

Поставянето на толкова сложен и съдбоносен въпрос за отговор в толкова кратко време пред един вече объркан и изтерзан народ е твърде опасно. Но ако се вземат предвид крайно сериозните последствия от онова, което се очаква да се случи, гърците заслужават да получат възможността да се произнесат дали искат да запазят еврото с всички произтичащи от това жертви, или са подготвени за един близък във времето катаклизъм и за неизвестните в дългосрочен план последици от напускането на еврозоната, се чете в анализа.

Въпросът за референдума, публикуван в понеделник, ще бъде доста объркващ за гласоподавателите, но това всъщност няма значение. Подробностите за исканията, заради които разговорите се провалиха и които се отнасят главно до пенсиите и ДДС, не са същността на голямата игра. На този етап разменяните от дълго време взаимни обвинения, които пълнят германските и гръцките таблоиди - че гръцките прахосници трябва да бъдат научени да живеят по европейските правила, че жестоките мерки за строги икономии, изисквани от Германия и други кредитори, само разрушават гръцката икономика и нейната способност да връща гигантските дългове - нямат особено значение.

Въпросът пред гърците е дали те са готови да изоставят еврото. Това е и въпросът, на който германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и другите членове на еврозоната трябва да отговорят.

И този отговор трябва да бъде категорично поет ангажимент за задържане на Гърция в еврозоната, отчита „Ню Йорк тайм“. Изданието припомня, че Меркел в понеделник възкреси една фраза, която не беше чувана от месеци: "Ако еврото се провали, проваля се Европа".

Един "Грексит"сериозно би подкопал доверието в евровалутата, заплашвайки да се превърне в глобална зараза. За Гърция излизането може да означава загуба на възможност да се вземат заеми от чужди инвеститори, потенциален срив на банковата система и вълна от съдебни искове и жалби от кредитори и доставчици. Президентът Обама обаче лично звъня на Меркел и Оланд, за да им изрази американските опасения за ефекта, който това би имало върху глобалната финансова система.

Но дори ако гърците гласуват да запазят еврото, кризата няма да свърши. При политиката, за която сега настояват лидерите на еврозоната, страданията на гърците още повече ще се засилят, а изгледите за бъдещето ще останат непроменени. Ципрас може да се окаже принуден да свика нови парламентарни избори.

Възможността за подобряване на нещата в крайна сметка е в ръцете на еврозоната и на МВФ. Те вече започнаха неофициална кампания да убедят гръцките избиратели да запазят еврото, като направиха публично достояние своите условия за продължаване на спасителната програма.

Тяхната позиция може да бъде много по-убедителна, ако наред с това обещаят единственото нещо, което би дало реален стимул на гърците да останат в еврозоната и да започнат истински реформи. А това е да започнат да отписват дълговете им, завършва материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименв уикипедия данните са или от МВФ, или от ЦРУ или световната банка. Ако не ти харесва уикипедия лесно може да гугъл да се намерят други източници, но данните пак ше са от МВФ, ЦРУ или Световната Банка за търговия.
97
2
 
3
 
! Отговори
хахахаха преди 8 години
133 Ай още един конспиратор, 2+2+2=6, делено на 2 е равно на 3! 3 са страните на триъгълник, триъгълник е пирамида! СЛОЧАЕНОСТТ!!!!11111 НЕ МИСЛА111!!!!
96
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
129 хахаха, отново ***, първо няма такава държава англия, има обединено кралство и неговият дълг е 1.483 трилиона лири, откъде ги взе тия 10 трилиона бе, нещо да кажеш, голословко?...на, в грешка си. първо никой няна да даде дълг в лири, и то на Англия, все едно България да взима външен дълг е левове. Само САЩ имат тази привилегия. Второ, според данни на ЦРУ (укипедия пише че ползва този източник) дългът на Англия за 2011 е 9,590,995,000,000 = 9.5 трилиона. Сега може и повече да е.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен125 википедията ако я смяташ за сериозен исто4ник ==== ЗАЕМИТЕ НЕ СА И НИКОГА НЕ СА СЕ СЕ ВОДЕЛИ КАТО 4АСТ ОТ БВП ако се създаде нещо на тяхна база ДА то е ПРОДУКТ и тогава влиза
94
3
 
7
 
! Отговори
Професор Фучков преди 8 години
Ако Гърците успеят да надхитрят МВФ и "безсрамниците" от Билденберг, ще се опитат да я "фалират" за назидание на всички други заробени "демокрации". Тъй като примера на Гърция ще е заразителен не за държавите, а за хората не само в Европа. И без това държавните граници вече са билденбергеризирани.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
130 хахахах, ти от гугъл ли се информираш??? хахаха, ясно, ай пий си ракията, не си компетентен да говориш с мен
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
129 хахаха, отново ***, първо няма такава държава англия, има обединено кралство и неговият дълг е 1.483 трилиона лири, откъде ги взе тия 10 трилиона бе, нещо да кажеш, голословко?
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБългария винаги е имала дългове от този порядък - 30-40 милиарда. Колко точно виж Гугъл. Когато се говори за външен дълг става дума за долари, външните дългове много рядко са в друга валута.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
126 говориш за твойта майка, ама жалко за теб, такъв един нашмъркан и в анцунг *** си, един път
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
125 глупости, и откога България има външен дълг 40 милиарда? това какво, левове ли? хахахах, ти си луд, официално са под 19 млрд лева, нещо да кажеш, умник?
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
117 абе разберете бе, Гърция няма откъде да произвежда 300 млрд, тава са кредити, вкарани в имономиката, ама ходете на училище бе...Пълни глупости, не са ти ясни нещата, образовай се. Виж уикипедия, там данните са от ЦРУ, Световната банка и МВФ. А кредитите не влизат в БВП. Ако е така значи ние реално произвеждаме само 10 милиарда, щото България има БВП 50 милиарда и дългове 40 милиарда. 10 милиарда дори и за българската скапана икономика е смешно малко, има хора в БГ с лични авоари по 1 млрд
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция трябва да послужи за назидание да се махат в африка ако нямат акъл да разкарат комунето ципрас
86
0
 
10
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Като чета статиите за изстрадалия и объркан гръцки народ направо ми се плаче от мъка. Нещастните гърци! Не бяха ли обърканите гърци, които допреди седмица дърпаха по 10 милиарда за седмица от банкоматите? Не бяха ли нещастните гърци с яхтите за по 5-6 милиона, които не плащаха изобщо данъци? Не бяха ли гърците, които взимаха по 14 заплати и на които им плащаха бонус ако ходят навреме на работа? Не бяха ли гръцките жени, които с 3 деца излизаха на 45 години в пенсия? Нещастните гърци!
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен не, очевидно си някое тапанарче. кредитите не влизат в БВП, кредита е пасив, и такова нещо влизане в реално число няма.
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
117 абе разберете бе, Гърция няма откъде да произвежда 300 млрд, тава са кредити, вкарани в имономиката, ама ходете на училище бе
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС изнудва и иска гърците да платят дълга като приватизират и разпродават на западни компании, като орежат заплати и пенсии. А има и дриги начини, като увеличат даниците на богатоте, като национализират някои отрасли. Въпроса на референдума е как да платят - както иска ЕС или както Ципрас и Сириза предлагат. За наплащане и дума не може да става.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕдна страна която произвежда 300 милиарда винаги може без проблем да обслувжда дълг от същия порядък. Друг е въпроса, че в момента бяха закъсали за вноската. И САЩ тази година бяха във фалит и не можеха да си направят плащанията, конгреса гласува закон за увеличаване тавана на дълга, взеха нов дълг и платиха. А референдума няма нищо общо с това дали да плащат или не - въпроса е приемат ли мерките. При всички случаи ще платя.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция произвеждала 260 млрд, хахахаха, много маслини са това бе, около 30 трилиона, по 50 хиляди на ден на глава от населението, хахаха, аман от форумни ***
80
1
 
2
 
! Отговори
f преди 8 години
113, ti si pulen kompleksar i ruski lajnar. Sled kato rusija nalapa gurcija shte trjabva da ya i hrani. i to ne mizerno, kakto belorusija i che, armenija i chechenija, a s mnogo miliardi dolari. Koeto shte dovede do *** i samata rusija, kojato v momenta njama dostyp do finansovite azari.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 112ПРОТИВОРЕЧИШ СИ! ПЪРВО КАЗВАШ, ЧЕ МОГАТ ПОСЛЕ НЕ МОЖЕЛИ :DСЕГА ЩЕ ВИДИМ РЕФЕРЕНДУМ НО МОЕТО МНЕНИЕ Е , ЧЕ ГЪРЦИТЕ ЩЕ КАЖАТ ДА НЕ СЕ ПЛАЩАТ ЗАЕМИТЕ ТЕ СА СИ ТАКИВА ЛЪЖЛИВИ И ИЗМАМНИ БЕЗ ГРАМ МОРАЛ И ГОРДОСТ :)