Готови ли са гърците да оставят еврото?

Референдумът е лоша идея, но може би най-добрата налична възможност
162
Готови ли са гърците да оставят еврото?
Снимка: Reuters

Референдумът, свикан от гръцкия министър-председател, е лоша идея, но на този етап е може би най-добрата налична възможност, пише в свой анализ "Ню Йорк таймс".

Гръцките банки са затворени, за да се избегне финансова катастрофа; разговорите за спасителна програма с европейските кредитори са замразени; Атина няма пари да плати дължимата си вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ, което крие заплаха от дефолт (неплатежоспособност) и напускане на еврозоната, обобщава ситуацията изданието.

Още по темата
И така, изправен пред условията, поставени от кредиторите, които той отхвърли като "обидни", премиерът Алексис Ципрас направи в събота изненадващото съобщение, че поставя въпроса на референдум пред гръцките избиратели на 5 юли.

Поставянето на толкова сложен и съдбоносен въпрос за отговор в толкова кратко време пред един вече объркан и изтерзан народ е твърде опасно. Но ако се вземат предвид крайно сериозните последствия от онова, което се очаква да се случи, гърците заслужават да получат възможността да се произнесат дали искат да запазят еврото с всички произтичащи от това жертви, или са подготвени за един близък във времето катаклизъм и за неизвестните в дългосрочен план последици от напускането на еврозоната, се чете в анализа.

Въпросът за референдума, публикуван в понеделник, ще бъде доста объркващ за гласоподавателите, но това всъщност няма значение. Подробностите за исканията, заради които разговорите се провалиха и които се отнасят главно до пенсиите и ДДС, не са същността на голямата игра. На този етап разменяните от дълго време взаимни обвинения, които пълнят германските и гръцките таблоиди - че гръцките прахосници трябва да бъдат научени да живеят по европейските правила, че жестоките мерки за строги икономии, изисквани от Германия и други кредитори, само разрушават гръцката икономика и нейната способност да връща гигантските дългове - нямат особено значение.

Въпросът пред гърците е дали те са готови да изоставят еврото. Това е и въпросът, на който германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и другите членове на еврозоната трябва да отговорят.

И този отговор трябва да бъде категорично поет ангажимент за задържане на Гърция в еврозоната, отчита „Ню Йорк тайм“. Изданието припомня, че Меркел в понеделник възкреси една фраза, която не беше чувана от месеци: "Ако еврото се провали, проваля се Европа".

Един "Грексит"сериозно би подкопал доверието в евровалутата, заплашвайки да се превърне в глобална зараза. За Гърция излизането може да означава загуба на възможност да се вземат заеми от чужди инвеститори, потенциален срив на банковата система и вълна от съдебни искове и жалби от кредитори и доставчици. Президентът Обама обаче лично звъня на Меркел и Оланд, за да им изрази американските опасения за ефекта, който това би имало върху глобалната финансова система.

Но дори ако гърците гласуват да запазят еврото, кризата няма да свърши. При политиката, за която сега настояват лидерите на еврозоната, страданията на гърците още повече ще се засилят, а изгледите за бъдещето ще останат непроменени. Ципрас може да се окаже принуден да свика нови парламентарни избори.

Възможността за подобряване на нещата в крайна сметка е в ръцете на еврозоната и на МВФ. Те вече започнаха неофициална кампания да убедят гръцките избиратели да запазят еврото, като направиха публично достояние своите условия за продължаване на спасителната програма.

Тяхната позиция може да бъде много по-убедителна, ако наред с това обещаят единственото нещо, което би дало реален стимул на гърците да останат в еврозоната и да започнат истински реформи. А това е да започнат да отписват дълговете им, завършва материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
78 глупав си, задлъжнялост на бг е 20 пъти по-малка от това на мслвките при 30 процента по-малко население, върни се в 1-ви клас, шимпанзе
57
3
 
5
 
! Отговори
КВО СТАА, БЕ...ХА,ХА преди 8 години
....РЕКЕТА НА ЦИПУРАТА , НЕЩО НЕ ВЪРВИ...??!!БАБА МЕРКЕЛ ГО ОТРЕЗАЛА , КАТО КРАСТАВИЦА ЗА ТАРАТОР!!!!!
56
5
 
5
 
! Отговори
СВОБОДА ЗА ГЪРЦИЯ преди 8 години
ГЪРЦИТЕ СА СИЛНИ САМО МУ ПЛАЩАТ ИЗЛИШНО ЧЛЕНСКИЯ ВНОС НА НАТО !!!!СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ЧЛЕНСКИЯ ИМ ВНОС ЗА ЕС ПО ДОБРЕ ДА НЕ ГО ПЛАЩАТ ЩЕ СИ СПЕСТЯТ ПАРИ!!!!ТУРЦИЯ СЪЩО ЩЕ ПОМАГА НА ГЪРЦИЯ НЕ ИМ ТРЯБВА НИ МЕРКЕЛ НИ ЕС НИ НАТО А НАЙ-МАЛКО КАЛПАВАТА ЕВРОЗОНА КОЯТО САМО ИМ ЗАДЪРЖА ПОТЕНЦИЯЛА!!!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
77 глупав си, повече време за връщане на кредит е повече задлъжнялост, което за гърците си е по-дебело въже около врата за самообесване
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари! Да се отделим и ние! С какво сме по-зле от руснаците и гърците! Да върнем комунизъма в България! Да живее В.И. Ленин, Г. ДимИтров, А. Ципас! Да живее Коминтерна! Слава на труда! Слава на СССР! Ура-ура-ура!
53
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБезработица, глад и мизерия ги чака гърците! Помнете ми думите!...Безработица, глад и мизерия има в България вече 26 години от които 9та вече в ЕС. И все по зле става и ще става. А ти не се грижи за Гърция, каквото и да стане, гърците ще живеят винаги много по добре от българите в България.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво толкова сте се разпенили да плащат гърците, че да плащат.Ама кой е казал, че не щат да плащат. Те просто искат да си платят за по-дълъг срок от време, щото народът им вече не издържа на тия икономии.Дават ми как имало опашки по банкоматите.Пълно промивка на мозъците.Що не дадете опашките пред социалните кухни,от безработните пред Бюрата на труда,площад Виктория,дето се е превърнал на Кабул с всичките там бежанци,драма,пълна драма.Ай сиктир
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до АнонименГЪРЦИЯ ЩЕ СИ Е ПО-ДОБРЕ АКО СЕ МАХНЕ ОТ ЕС , ЕВРОЗОНАТА И НАТО!!!*** ША И ПОМАГА ПА И ТУРСКИ ПАТОК ША СЕ ПРАИ!!! ЕВРАЗОЙСКИЯ СЪЮЗ ТАМ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ...Вероятно иронизираш, но ако Гърция излезе от ЕС това е сценария - просто нямат друг изход за гърците. Русия ще помогне, но не без нищо - ще иска достъп до Средиземно море. А това е най-големият кошмар за САЩ и тяхната организация НАТО. Това ако стане ще бъде поредния блестящ ход на Путин.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС не иска да им дава още пари!!!!Гърците трябва да гласуват да се самоизключат от Еврозоната тя само им вреди като ги дърпа назад!!!Трябва да се мине на Гръцки рубли подкрепени от Русия!
49
1
 
1
 
! Отговори
dd преди 8 години
Shvedskata troika da go *** Bravo na garcite tova ne sa merki z ikonomii tova si e chista proba robstvo neznam dali vidiahte kakvi usloviq im postaviat bankite,drastichno namaliavane n pensii i zaplati pensionirane n 67 godishna vazrast privatizacia na pristanishta magistrali elektroprenosna mreja vdigane na dds 23% i oshte edin kup takiva uslovia.MVF ECB sa prestapen sindikat
48
1
 
12
 
! Отговори
ДА ,БЕ 69...ХА,ХА,ХА преди 8 години
...ТРЪГНЕ ЛИ Русия да храни и финасира Гърците.......най-добре е САМИ да се фърлят у морето....!Там поне има риба и водорасли...за ядене!Много са полезни.
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безработица, глад и мизерия ги чака гърците! Помнете ми думите!
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИЯ ЩЕ СИ Е ПО-ДОБРЕ АКО СЕ МАХНЕ ОТ ЕС , ЕВРОЗОНАТА И НАТО!!!*** ША И ПОМАГА ПА И ТУРСКИ ПАТОК ША СЕ ПРАИ!!! ЕВРАЗОЙСКИЯ СЪЮЗ ТАМ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 64Е, аз затова като изпращам пожелания за рожден ден, първо пожелавам късмет, а после здраве и щастие. Щото и тия на Титаник сигурно са били здрави, щастливи, но уви... нямали са късмет! :)
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nikoi v nishto losho nee prevarnal Europa! Kogato si Trudoliobiv si uvajavan na vsqkade v EU!
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До финасистИ ние като сме в ЕС пасем - едни охлюви ,други събират билки ...толкова сме " богати " че възхваляваме ЕС до небесата . Европа е културна ,но ЕС я превърна в "небитие" ,в *** , в НЕСЪСТОЯТЕЛНИОСТ ! Г-Н финанси и рушвет !
42
8
 
8
 
! Отговори
финасист преди 8 години
Като излязат от "ЗОНАТА"НА ЕВРОТО,гърците навлизат в "ЗОНАТА НА ЗЕЛЕНИТЕ ЛИВАДИ" НА СВОБОДАТА И ЗЕЛЕНАТА ТРЕВА....където спокойно и с Гордост могат да си пасат...за да не умрат от глад!Зимата поне , ще са на ...мариновани маслини!
41
3
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
.....И КАТО ОСТАВЯТ ЕВРОТО , ГЪРЦИТЕ ......С КВО ЩЕ ТЪРГУВАТ...???....СЪС СТАРИ ВЕСТНИЦИ, ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ИЛИ ДРАХМИ...ха,ха,хаааааааааааааааа....!КОЙ ШЕ КУПУВА ДРАХМИ , БЕ ЛИВАДО.....
40
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радват ме проблемите на гърците. Що пък само ние да сме зле.
39
0
 
0
 
! Отговори
pausa/deistvie5 преди 8 години
neka si go pusnat na zemiata evroto, to niama kraka da biaga:)))da si pochinat malko, ei pausa, siesta:))) frapedaki v jegata da piinat, da napraviat oreo banio v kali talassa - i zoiii... posle pak da si go nosiat - ami tejko si e:( dosta pari sa tova...vie vijdali li ste gi tesi pari na edno mesto? a? az ne sam - pa i nikoia svetovna media ne gi e pokazala tesi parichki?! mai sa huuubavichko izfantasirani i natakmeni ot markozi i junker ( ot ofshorkite da pooplaknat i poizgladiat evrata?):)