Писмото на Ципрас не променя нищо, разясни Шойбле

Гърците само създавали впечатление, че ще приемат условията
1 юли 2015 14:05, Бойчо Попов
72
Писмото на Ципрас не променя нищо, разясни Шойбле
Снимка: Ройтерс

Макар че се появи новото писмо на гръцкия премиер Алексис Ципрас, крилатата фраза на германския финансов министър Волфганг Шойбле "Isch over" все още е валидна. Германският финансов министър поля със студен душ ентусиазма, че след новото предложение на гръцкото правителство може да се стигне до бързо споразумение.

Преди минути Шойбле подчерта по време на пресконференция за германския бюджет, че второто писмо на премиера също не носи яснота.

Още по темата
„Да приемем нещо, да откажем нещо – това вече не е важно“, заяви Шойбле. „Днес сме в съвсем различна ситуация. В момента няма основа за сериозни мерки“.

„Нека първо самите гърци решат какво искат“, добави той, имайки предвид предстоящия в неделя референдум.

Заради тактическите игрички на гръцкото правителство вторият пакет на европейските кредитори изтече, припомня германецът. Към това идва и усложнението, че Атина не плати вноската си към МВФ, а "според правилата на фонда е във фалит".

„Ние се намираме в трудна ситуация. Гърция е в трудна ситуация“, поясни Шойбле.

Според него Ципрас само се опитва да създаде впечатление, че е склонен да приеме условията, като пише „Гръцката република е готова да приеме т. нат. Staff level agreement“. Същевременно обаче повтаря условия, които не са получили одобрение на кредиторите и при предишните преговори.

Новопоявилото се писмо от две страници, изпратено от гръцкия премиер Алексис Ципрас до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съдържа елементи, които едва ли ще бъдат приети от финансовите министри на еврозоната, казва представител на валутния съюз, цитиран от Handelsblatt.

Припомняме, че в писмото Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната му с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони. 

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага.

Всичко за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
40
 
! Отговори
маке преди 8 години
абе тука половината се радват че гръчко фалира другите им се възхищават а ето че руснаците са спрели газчицата за Украйна а после и на нас ке ни я сопрат ората в бг стават от бедни по бедни вий за гръците сте се закъхърили всеко средно семейство там има по 200-300 000 евро и докат ги поарчат зор ке видат
10
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що така бе Шойбел, нали беше клекнал Ципрас?
9
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си в огъзане позиция и да си играеш с цяла Европа....естаствено, че никой няма да ти позволи. Сега, дори и САЙПРАС да каже, че приема всичко безусловно, вече нещата са коренно различни, откакто са във фактически фалит.
8
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според него Ципрас само се опитва да създаде впечатление, че е склонен да приеме условията, като пише Гръцката република е готова да приеме т. нат. Staff level agreement. Същевременно обаче повтаря условия, които не са получили одобрение на кредиторите и при предишните преговори....Не не Шойнбле, не бе пич, объркал си се, гледай как са се разплюнчили шорошоидите от радост, че комуниста Цирпас е клекнал. Ципрас глекна - факт.
7
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"крилатата фраза на германския финансов министър Волфганг Шойбле "Isch over" все още е валидна."Гръцката република е готова да приеме т. нат. Staff level agreementДнеса, милиони пъти съм ви казвал: научете българския език. Човек трябва да е полиглот за да ви разбере преписаните глупости.
6
4
 
67
 
! Отговори
CET преди 8 години
Шойбле е голям пич! Не му минават номера!
5
9
 
34
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Гърците ще прекарат !
4
2
 
63
 
! Отговори
Вербовчик преди 8 години
Гордите елини таман се насапунисаха хубаво, и водата спря...
3
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SSПродължава ама на гладно. Кой плаща узото?
2
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Византийски номера вече не минават. Но пасаран.
1
7
 
36
 
! Отговори
SS преди 8 години
Сиртакито продължава ...