FT: Ципрас приема почти всички условия на кредиторите

Гръцкият премиер изпратил писмо, че приема предложеното с леки промени
Обновена: 1 юли 2015 13:15 | 1 юли 2015 13:13, Бойчо Попов
95
FT: Ципрас приема почти всички условия на кредиторите
Снимка: Архив Reuters

Според британския Financial Times гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме всички условия по програмата за спасяване на кредиторите на страната.

Както пише вестникът, още във вторник вечер премиерът е изпратил съответно писмо от две страници до всички водещи членове на Европейската комисия, до Международния валутен фонд и Европейската централна банка. FT разполага с документа.

Според писмото гръцкото правителство е готово да изпълни почти всички искания за реформи, които са били предложени през уикенда от кредиторите, като предлага само съвсем малки промени.

Писмото от две страници, изпратено до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, е в продължение на изненадващото искане за удължаване на втората спасителна програма за Гърция и за нова трета програма с обем от 29,1 млрд. евро, пише кореспондентът Питър Шигел.

Въпреки че програмата изтече в полунощ във вторник, което значи, че за удължаването ѝ вече не може да се говори, новото писмо на Ципрас може да послужи за основа за договаряне на нова спасителна програма в близките дни, пише медията.

В писмото си Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната му с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони.

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага.

Правителството също така е готово специалният „грант солидарност“ за бедните пенсионери да отпадне до декември 2019 г., но настоява темпото да е по-бавно от това, което кредиторите изискват.

„Както ще забележите, нашите предложения за изменения са конкретни и изцяло в духа на стабилността и надеждността на общата рамка на програмата“, пише Ципрас. 

Очаква се финансовите министри от еврозоната да обсъдят новото предложение в конферентен разговор в 17,30 часа средноевропейско време.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде ги сега червените драскачи от Атака, които обясняваха, че сега Ципрас щял да покаже на европейския съюз от къде изгрява слънцето и нямало да плаща нищо. ХАхАхА дребни душици проповядват евтина руска пропаганда против ЕС, като целят дестабилизиране на доверието в ЕС и подобни институции.Смешковциииии сега се криете някъде под руските си покровители нали? По-ниски сте от тревата и гласа ви не се чува.Като гледам и САЩ не са фалирали, както прогнозирахте? Убитаци долни продажни.
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 86Напротив. Радостта тепърва започва. Ако не приемат исканията това означава че фалират. Ура за социализъма.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 86 Я дай един линк за по-сигурно :)
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е нещата си дойдоха по местата. Показаха на камунето среден пръст и то си клекна и чака за нови инструкции.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 54, не се събират, ами провеждат телефонна конференция. Текста на писмотоможе евентуално да се използва за 3 програма. Но Шоибле каза вече, че писмото не променя нищо.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ги вземат 1200 евра колкото си ги взеха хората 1996 г. от Първа частна банка и Балканбанк. Като ги преобразуват ще вземат по 1.2 евра.
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 64Днес пенсионерите ще получават по 120 евро ...НА ДЕН от банкоматите, колкото бе разрешено. Докато си вземат цялата пенсия от 1200 Евра. Къде си Воленееей?Къде си българский Ципрааас?
60
8
 
5
 
! Отговори
patrida преди 8 години
До Анонименglasyvam za razpadane na ES
59
4
 
1
 
! Отговори
patrida преди 8 години
До Анонименedin naistina ymen 4obek .bravo
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До славянинПарите не се дават наведнъж. От втората програма не се преведоха последните10 Млрд. защото не искат да реформират. Тези пари ще се използват в 3 програма. Няма реформи, няма пари. Освен това е въпрос, дали Меркел ще дава пари в бъдеще без участието на МВФ.
57
5
 
15
 
! Отговори
Сапатаа преди 8 години
Докараха хората до лудост,замразиха икономиката,спряха достъпа до пари,заплати и пенсии на хората и на всичкото отгоре решиха да трошат пари за референдум,насрочен за след датата на падежа.И това само за 6 месеца. Да се чуди човек неграмотни ли са или са продажници.Същото си го представям тук ако *** е премиер в коалиция със Болен Сидоренко,за броени месеци могат съсипят и Германия дори.
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 66..........Щото искат още по-жестоки мерки за гърците, за да видят другите европейци и да не си надигат главата. Щото искат да сложат ДДС 23 % на туристическите услуги и да съсипят тежката им икономика, която е туризмът...
55
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все си мислех, че по-некомпетентни и корумпирани политици от нашите няма, но съм се лъгал. Сириза са абсолютни клоуни, на които им се е паднало по случайност да управляват държава. Години наред слушахме как българите били много толерантни към политиците си, как били роби и т.н. Е, гърците са много по-толерантни щом изтрпяха всичко това на гърба си. Ние за едни сметки за ток свалихме ГЕРБ за няколко дни, а там банките спряха и те нищо не правят.
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не се откаже от референдума,на който ще гласуват масово за,ще излезе,че Ципрас и правителството е действало срещу на народа си през цялото време.Тогава спасение няма,но предполагам,че още днеска ще го отмени.В стремежа да спаси кожата,го направи за сметка на гражданите..Много жалко и показателно наистина....Да, те Ципрас и неговия екип са глупави и прости, ясно е, нали така.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, ама писмото го няма? Защо не публикуват писмото, досега журналистите да са го разнищили и проанализирали!
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не се откаже от референдума,на който ще гласуват масово за,ще излезе,че Ципрас и правителството е действало срещу на народа си през цялото време.Тогава спасение няма,но предполагам,че още днеска ще го отмени.В стремежа да спаси кожата,го направи за сметка на гражданите..Много жалко и показателно наистина.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес пенсионерите ще получават по 120 евро само при условие, че не се теглили от сметката си по 60 евро на ден от банкоматите, колкото бе разрешено. Къде си Воленееей?
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Текста на писмото може да се види в "FOCUS.DE", но Меркел чака да минереферендума. Какво да обсъжда ако Гърция каже "ОХИ""...Във фокус.де пише, че се е появило ново писмо на Ципрас, но Шойбле и Еврогрупата не приемат предложението на Ципрас в писмото в което се съгласява с "всички" техни условия :) Що така?
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #56Edno pismo izvadeno ot foruma na spacebattle ??? Sigurno v Tribalwars ima pisma ot Obama
48
2
 
11
 
! Отговори
@62 преди 8 години
Амче ти си руски ***, що не заминеш в Русия ами лаеш. Там е земен рай!