Варуфакис скочи: Кредиторите са терористи, искат да ни унижат

"Какъвто и да е резултатът от референдума, банките ще отворят"
351
Варуфакис скочи: Кредиторите са терористи, искат да ни унижат
Снимка: архив, Ройтерс

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис нарече кредиторите на Гърция "терористи" и ги обвини, че искали да унижат гърците, които утре се произнасят на референдум относно последните предложения на кредиторите за реформи, предаде Франс прес.

Още по темата
Обвиненията бяха отправени в интервю на Варуфакис за испанския в. "Мундо". "Това, което кредиторите правят с Гърция, може да се нарече с едно име и то е тероризъм", каза Варуфакис, известен със свободните си изказвания.

"Защо те ни принудиха за затворим банките? За да всеят страх у хората. А когато става дума за всяване на страх, хората наричат този феномен тероризъм", допълни Варуфакис, говорейки за политиката, водена от кредиторите на Атина - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС.

Тъй като не постигна споразумение с кредиторите относно удължаване на програмата за финансова помощ отвъд 30 юни, лявото правителство на СИРИЗА затвори банките и обяви контрол на капиталите до 6 юли, припомня Франс прес.

"Какъвто и да е резултатът от референдума утре, банките ще отворят врати и ще има споразумение с кредиторите", увери Варуфакис.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призовава да се гласува "не" на референдума. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призовава да се гласува "да" утре, припомня Франс прес.

"Какъвто и да е резултатът от референдума, в понеделник ще има споразумение, напълно и абсолютно сигурен съм", каза Варуфакис.

"Европа има нужда от споразумение. Гърция има нужда от споразумение. Така че ще постигнем споразумение", посочва той пред испанския вестник.

Варуфакис повтаря, че в случай на победа на "да" на референдума, той ще подаде оставка.

"Днес онова, което искат Брюксел и тройката, е "да"-то да победи на референдума, за да могат те да унижат по този начин гърците", каза министърът.

"Мисля, че в цяла Европа има нужда от партии като СИРИЗА и Подемос /испанската радикална левица/, партии, които едновременно са критични към системата, но които в същото време са проевропейски и демократични. Онези, които ни мразят, искат да ни изкарат за антиевропейски партии, но това не е вярно. Ние не сме антиевропейци", подчерта министърът. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още по темата: ГърцияЯнис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
7
 
9
 
! Отговори
NG преди 8 години
ВАРКУЛАКИС НАСИРАКИС
191
2
 
4
 
! Отговори
R преди 8 години
До 259Ама сигурен ли си. Не ти ли минава през акъла, че още има хора, живяли по-това време. Рано е още да пускате лъжите.Имаше армия, да. Трябваше да издържи 2 часа. Толкова ни даваха :). И в тая армия аз 2 години полагах релси. ЖП войски, не знам дали имаш идея какво е това.
190
6
 
10
 
! Отговори
ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА преди 8 години
кой кого рекетика ?В калта си и имаш претенции!ВЪРНЕРТЕ СИ ДЪЛГА И СЕ ПРЕГЪРНЕТЕ С *** !ПОВЕЧЕ НИКАКВИ ПАРИ ЗА ТЕЗИ *** !
189
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грачолята ядоха и пиха,ама ся дойде ред на сметката,и някой трябва да плаща,ама тоя път няма да са немците.
188
1
 
1
 
! Отговори
Много се хиля. преди 8 години
До летарен синхрон ХАХАХАХА Перфектен сте!!!!!!Те изобщо не си струват и един пукнат грош.
187
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРИКС като структура и състав е огранизация, алтернатива на Г-8, не на ЕС, дано можете да направите разликата.
186
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие, които мислите, че Гърция би влязла в БРИКС, искам да ви попитам, знаете ли какво е БРИКС? Каква е приликата между Бразилия, Русия, Индия, Китай и Ю. Африка от една страна, и Гърция от друга? НИКАКВА. Гърция е напълно изчерпана държава, а блока на БРИКС се води развиващ се. Не влиза кой да е. Освен това, БРИКС не е като ЕС, че да минеш от единия лагер в другия. Държавите са от различни континенти, освен това едва сега си създават свои финансови инситуции. Последно, за какво им е Гърция???
185
5
 
5
 
! Отговори
:))) преди 8 години
До 265 АнонименКредиторите не са виновни! Апетита, лакомииката им за бърза и лесна печалба, като и бандитската им психика е причината! :))) За умни се докарват, па немогли да предвидят, че заемите немогат да им бъдат върнати и няма как да бъдат върнати! :))) Лакомо дупе кръв се*е!
184
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямате си представа как днес частните тв в Гърция от 6 ч.сутринта и все още раздухват публикацията на Financial Times, че щели да се подстрижат с 30 % всички депозити над 8000 ? на гърците с цел да ги сплашат.А тази публикация се появи снощи 20 мин. след като видяха морето то народ на площад Синтагма, които са за "НЕ" на референдума.
183
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не обвинявай кредиторите ами отивай и ти на опашката пред банкомата за 50 евро, че не се знае още за колко дни ще има.
182
5
 
4
 
! Отговори
Прави впечетление,че преди 8 години
умишлено е пропуснато началото от изказването на Варуфакис,с каква цел!? не знам.А то е - "В ЕС демокрацията се е загубила. Нашата Европа ни отказа едно малко удължаване на програмата и по този начин не ни позволи да направим референдума мирно,с отворени банки и ни принудиха да ги затворим.Това е тероризъм.За да изплашат народа.И когато става дума за разпространение на страх, това явление се нарича тероризъм. Иска ми се да вярвам, че страхът няма да спечели. "
181
8
 
2
 
! Отговори
до недодялан русофоб преди 8 години
Много скоро ще видиш кой разпалва войните неграмотнико! Такива безмозъчни мекотели като теб ги пуснаха в България!
180
14
 
5
 
! Отговори
259 преди 8 години
България никога не е била окупирана от Русия. Тези фантазии са саво в болния ти мозък. България имаше силна армия! Чети повече и не се изхождай неподготвен!
179
14
 
4
 
! Отговори
нова история преди 8 години
ЕС се разпада! След Гърция следват Франци, Испания, Италия, Великобритания. Само българите ще останат....................
178
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съгласен за данъка вкл и върху пенсии но тези които са над мин.раб.заплата ,да не унизяваме още повече възрастните хора работили с години и пол.мизерни пенсии.И без това правителството като вдига пенсиите ги увеличава с еднакви проценти и така тези с големите пенсии са с увеличение 90лв а тези с малите с увеличении от 6лв.За гърците Браво че отстояват с достойнство и казват баста на зависимостта от кредиторите за разлика от нашите политици които като им щракнат и са подредени на равнис
177
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До една драхмаРеформите на Симеон Дянков са добри и трябваше да се направят. За жалост не бяха изпълнени. Лично аз подкрепям идеята за плосък данък, но не от 10 процента, а от 25 и да бъде върху всички доходи, включително и върху пенсии.
176
3
 
14
 
! Отговори
летарен синхрон преди 8 години
спрете им парите на тия неблагодарни рекетьорчета и не ги "унижавайте" повече ! Оставете ги да фалират и да се оправят както могат !
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** на мотопед
174
6
 
1
 
! Отговори
една драхма преди 8 години
А вярно ли е, е Варуфакис е изчел с кориците всички произведения на нашия Симеон Дянков? Или беше обратното?
173
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е от света да бъдат изгонени всички комунисти. Вижте какво направиха от Гърция само за няколко месеца. Нека всички млади да си представят какво е било тук преди 1989 г. Имаше тогава огромна безработица.