Криза ли? Гърците не спират да купуват... PlayStation

Притежателите на дебитни и кредитни карти могат да пазаруват
Обновена: 8 юли 2015 20:15 | 8 юли 2015 19:53, Елена Кирилова
26
Криза ли? Гърците не спират да купуват... PlayStation
Снимка: архив Ройтерс

Докато Гърция се бори с кризата, гърците не спират да пазаруват.

Правителството беше принудено да увеличи контрола върху капитала и да остави банките затворени поне до четвъртък, докато бавно парите изчезват, тъй като все още няма ново споразумение с кредиторите.

Някои хора използват оставащите им на разположение средства в евро, за да покриват ежедневните си нужди, но други купуват компютри от Apple и конзоли Sony PlayStation, възползвайки се максимално от кредитните и дебитните си карти, докато търговците все още ги приемат, пише Bloomberg.

"Хората харчат парите, които имат в банките, тъй като се страхуват, че няма да си ги получат“, коментира 33-годишната Наташа, която е асистент в магазина за продажбата на електроника на дребно Plaisio Computer в центъра на Атина.

„Компютърът Mac е нещо, което все още има стойност“, коментира жената, която не желае да разкрива фамилията си.

Това е най-новата глава в продължаващата пет години криза в Гърция, докато правителството се противопоставя на исканията на кредиторите за по-строги икономии в замяна на спасителна помощ.

Гърците са изтеглили около 40 млрд. евро от банките от декември насам, когато стана ясно, че ще се проведат избори и партията на премиера Алексис Ципрас СИРИЗА бе определена да поеме властта.

Притеснения за разходите

Тегленето от банкомати в Гърция е ограничено до 60 евро на ден от 29 юни насам, но плащанията с кредитни и дебитни карти нямат подобен лимит. Бумът в пазаруването се състоя в навечерието на референдума в неделя, в рамките на който гърците отхвърлиха по-строгите икономии, разкри вицепрезидентът на Асоциацията на търговците на дребно Антонис Заирис.

"Беше краткотрайно явление, причинено от паниката и заплахите“, коментира той.

В Delhaize Group, която притежава втория най-голям търговец на храни в Гърция, търсенето на хранителни стоки достига пикови нива, коментира говорителят на фирмата Франк ван Даеле. Веригата Lidl също посочва, че има увеличение на клиентите в Гърция.

Вестниците прокарват идеята за „kourema”, еднократна такса върху депозитите, каквато имаше в Кипър през 2013 г. за сметките, в които имаше повече от 100 хил. евро. Ходът имаше за цел да подкрепи банките.

Правителството никога не е обсъждало съкращаване на депозитите като възможност, коментираха от Министерството на финансите в Гърция.

В очакване на по-лошото

"Опасявам се от орязване на депозитите“, коментира 33-годишният агент на недвижими имоти Константинос. Той е похарчил 400 евро за конзола PlayStation. “Не мисля, че ще ни оставят извън еврото. Но не се притеснявайте, това, което идва, ще бъде по-лошо“.

Икономиката на Гърция се сви с около 25% през последните шест години до почти пълна рецесия, докато безработицата достигна най-високото ниво в Европа, или повече от 50% сред младите.

Заради липсата на достатъчно лекарства и перспективата за по-дълъг период, в който банките ще останат затворени, както и заради ограниченията върху вноса, хората се страхуват да напускат домовете си, за да имат пари за всеки случай.

"Какъв телевизор? Какъв лаптоп“, коментира 65-годишният пенсионер Янис от Атина. „Нямаме останали пари. Имам колкото да покрия сметките си, да си взема храна и толкова. Ако трябва да се обадя на водопроводчик при спешен случай, не разполагам с пари в брой“.

Притеснения за цените

За тези, които могат да плащат с карти, пазаруването често е свързано с притеснението, че магазините скоро ще бъдат празни. През първия уикенд след въвеждането на контрола върху капитала баровете на плажа в атинския квартал Глифада не бяха толкова пълни, както обикновено в горещите дни.

"Търсенето отчасти се влияе от опасенията, че Ципрас няма да може да постигне споразумение и цените ще скочат, в случай, че Гърция напусне еврозоната", твърди анализаторът на Bloomberg Intelligence Чалрз Алън.

44-годишната Елизабет, която живее в Атина и работи в сферата на туризма, твърди, че ще си купи лаптоп, защото по-късно може да няма шанса да го направи. 

Повече за кризата в Гърция можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АзКупуват, защото не могат да си изтеглят парите, а в следващият понеделник, сметките в евро ще бъдат превалутирани в драхми и с тези драхми ще могат само да си избършат задниците.-------Браво пич, коментар точно на място. Все пак има останали умни хора в БГ.
14
5
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Те такива като теб от 3 години не спират да пишат как Русия е в колапс и ей сега ще фалира., как хората ще умрат от глад и как Русия ще е най бедна и ще се моли на МВФ. Ама нещо не стана. Сега същото и за Гърция. Който излезе от еврозоната и се пребори с алчните манипулативни политици ще бъде в пъти по-добре. Който не се опитва да спасява банките, които са частни също ще е в пъти по-добре (пример: Исландия). Всичко друго са манипулации и заплахи, за да не рухне крехката им система!
13
14
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
Кои руснаци са богати, че не ми стана ясно? Бяха 2 пъти по-богати от нас, а днес покупателната ни способност е по-висока с 2% от тая на руснаците. А по качество на живот са 42 места след нас.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОИТО ОТ ГЪРЦИТЕ СА БИЛИ СПЕСТЕЛИВИ ЗА ТЕЗИ 34 ГОДИНИ ОТ КАКТО СА В ЕС ИМАТ МНОГО ГОЛЯМИ СПЕСТЯВАНИЯ. САМО С ПОЛОВИНАТА СИ ЗАПЛАТА КОЯТО СА ВЗИМАЛИ СА ЖИВЯЛИ КАТО ЛОРДОВЕ А ДРУГАТА ПОЛОВИНА СА СПЕСТЯВАЛИ. РАЗБИРА СЕ ТЕЗИ КОИТО СА БИЛИ СПЕСТЕЛИВИ. ИМА И ТАКИВА КОИТО СА БИЛИ САМО НА УЗАКИС И СИРТАКИС ТЕ В МОМЕНТА НЯМАТ НИЩО. СЕГА КОГАТО ФИНАСОВАТА СИСТЕМА СЕ СРИНА ГИ ЧАКА ЖИВОТ КАТО НА БЪЛГАРИНА КОЕТО НЯМА ДА ИМ ХАРЕСА.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей на това му се вика криза....
10
14
 
14
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
народа на гърция са богати както сърбите и руснаците.а българите хем гладни хем много знайковци.русия ще им помогне ще се оправят много бързо те са патроити а в българия подлизвачи и прдодажници.не плачете на чужд гроб.погледнете си чинията какво има в нея
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива заглавия не трябва да се появяват. Сега сума българи няма да могат да спят от мъка.
8
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие разбрахте ли за шест месеца изтеглили 40 милиарда евро от сметките си.Тия пари са у хората.Така че не ги мислете гърците.Бегайте да събирате джанки и да варите шльокавица за дългите зимни вечери.
7
9
 
33
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Купуват, защото не могат да си изтеглят парите, а в следващият понеделник, сметките в евро ще бъдат превалутирани в драхми и с тези драхми ще могат само да си избършат задниците.
6
8
 
4
 
! Отговори
da be преди 8 години
Be kakuv vodoprovodchik, tuka pari za jito nqmame...
5
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
майка ми продава билети за Гърция , само за един ден 4 души си купиха билети за Солун , когато ги попитах за какво отивате те ми отговориха - АМИ ДА РАБОТИМ ТАМ ПЛАЩАТ ДОБРЕ .
4
7
 
1
 
! Отговори
bg darvo преди 8 години
Daje levovete letiat pri elinite gratis i setne pak v rbg - clever alfa buta na prima vista?
3
7
 
18
 
! Отговори
А в бантустан преди 8 години
Съдейки по задръстванията предизвикани от автомобили е странно мит'ряла да се оплаква от скъпия ток а да не слиза от автомобилите по цел ден!
2
6
 
53
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Имам усещането ,че не гърците ,а ние имаме проблеми при това от психично естество
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
супер *** статия