Куршумът ще убие бъдещето на Гърция, но и еврозоната!

Видни икономисти призоваха Меркел да промени курса за Гърция
Обновена: 8 юли 2015 14:12 | 8 юли 2015 08:40, Елка Василева
128
Куршумът ще убие бъдещето на Гърция, но и еврозоната!
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Видни икономисти призоваха германския канцлер Ангела Меркел да промени политическия си курс и да спре налагането на безкрайни строги икономии на гръцкия народ, предаде Ройтерс. Те направиха това в открито писмо, публикувано във водещи европейски издания.

"Предписаното лекарство от германското финансово министерство и Брюксел изцежда кръвта на пациента, а не лекува заболяването", написаха икономистите в откритото си писмо, публикувано на сайта на германския вестник "Тагесшпигел".

Още по темата

"В момента от гръцкото правителство се иска да си опре пистолет в главата и да дръпне спусъка", пише още в документа.

Писмото ще бъде публикувано и във френския вестник "Монд", както и в английските "Гардиън" и "Нейшън".

"За жалост куршумът няма да убие само бъдещето на Гърция в Европа. Пораженията ще убият еврозоната като фар на надеждата, демокрацията и просперитета и може да причинят широкообхватни икономически последствия по целия свят", се казва в писмото.

Тома Пикети от Парижката школа по икономика, Джефри Д. Сакс от Колумбийския университет, професорът от Харвард Дани Родрик и оксфордският икономист Саймън-Рен Луис, Хайнерс Фласбек, бивш държавен секретар в германското финансово министерство, са сред подписалите писмото, което призовава Меркел да направи отстъпки на Гърция.

"Нашето послание към канцлера Меркел е ясно: призоваваме Ви да предприемете този жизненоважен акт на лидерство за Гърция и Германия, както и за света", се казва в документа. "Историята ще Ви запомни с действията Ви от тази седмица. Очакваме и разчитаме на Вас да направите смелите и великодушни стъпки към Гърция, от които Европа ще има полза поколения напред", се казва в писмото.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел трябва да направи един блиц референдум в Германия с въпрос "Трябва ли Германия и ЕС до безкрайност да наливат пари на мързеливите гърци?" и след това да вземе окончателното решение. Иначе левите "икономисти" могат да си пишат петиции по-цял ден. Те не могат да обяснят защо пропадна СССР, защо социалистическите "икономики" фалират непрекъснато и не са в състояние да родят и едно най-дребно достижение, но устите им са големи като на кашалоти когато трябва да защитават поредните некадърници.
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
56 това е пак същото като комунист
42
0
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 8 години
Ами попитайте ги.
41
1
 
13
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Стига напред-назад назад-напред. Ако се опростят дълговете на Гърция всички страни ще поискат опростяване и в това няма да има нищо странно. ЕС не може да продължава така или трябва да се преструктурира и да стане една държава с един език една армия и....., или ще се разпадне.
40
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 43Ти си просто съветчик, което е 100% комунист.
39
2
 
16
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Коментарите ви са пълни само с глупости. Явно пишете без да мислите. Най лошо е , че не си четете написаното за да го преосмислите. В главата ви са само комунисти. Спокойно, аз несъм комунист. Азд съм просто "антиседераст".
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел не е ли малко старичка да се прави на мома...?
37
3
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Гърците са нагли! Как премиерите на Словакия, Португалия, Латвия, Естония да обяснят на своите граждани, че тези държави, които значително по-нисък стандарт от този на гърците, трябва да ги издържат и да им наливат периодично пари?? Е няма как да стане тази работа просто. Не знам гърците как си го представят това???
36
3
 
4
 
! Отговори
амане преди 8 години
Баси смешниците! Еврото почна да расте след голямата вероятност за Грексит, а тези левичарски отпадъци рисуват катастрофи.
35
3
 
2
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
КИПЪРСКИЯТ ПРЕЭИДЕНТ предаде кипърците, отряэа социалните помощи на най-бедните!!! Прояви нечувана БЕЭОТГОВОРНОСТ и ЖЕСТОКОСТ!!! Светът лети към пропастта и е твърдо решен да падне в нея!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко,баба Меркел ще даде пари,щото иначе Обама ще и врътне кранчето...
33
1
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Извинете, с какво сте се "надрусал" ?
32
8
 
2
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Нерусофил 38:Браво, браво, молодец, да здравствует великая Россия Путина! Смерт американским империалистам! Молодцьi греки! (пиша на руски, за да ме разбереш, предполагам, че ти е матерен, ама не знам, дали можеш да пишеш).
31
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Подписалите се видните икономисти обаче не трябва да плащат масрафа на гърците. Истината е, че гърците искат да имат висок стандарт, но на какво отгоре? Имат само един туризъм, а там яко се крият данъци. Просто няма откъде да им дойде стандарта, разбирам ги, че им е тъжно че трябва да обедняват, но такива са икономическите зкони, а те са като природните закони, не може да се върви срещу тях.
30
8
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Румбо 42:Това, в кой кръжок по политикономия ви го снесоха - в "Атака" ли, БСП или в АБВ? За ДПС ми се виждаш бая тъпо.
29
7
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 39:Ето, този комунист пак подскочи метър от място. Добре. Това е част от задачата. Кое бе, нещастие, е глупост, по-конкретно така? А? Конкретно не можеш, само плюеш. Толкова ти е акълът, колкото на амеба. Затова си и комунист. *** и лаком.
28
1
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Съсипването на Европа е в полза единствено на САЩ!Затях е нужно ЕС да бъде доведен до насипно състояние!Тогава очевидно неприемливите клаузи на ТТIP,ще изглеждат като "спасение за Европа!Това е цялата работа-Америка да лапне наведнъж Европа!Да не е само Гърция задлъжняла?
27
5
 
6
 
! Отговори
работещ преди 8 години
До Одисей 1 - 36:Дааа, безплатен обяд НЯМА. Само че, това 4последователите" на Че Гевара в Русия, Гърция и България посмъртно не го признават и от девет дерета вода събират да ни лъжат, че с лошите империалисти трябва да са действа както Москва, сега СИРИЗА в Гърция и т.н. И в България така трябвало да се действа и икономиката щяла да потръгне.
26
1
 
11
 
! Отговори
краси преди 8 години
Пълни глупости, да фалират Гърция и да се свърши с тази драма вече. Нищо кой знае какво ново няма да се случи. Кризи и фалити е имало и пак ще има. Никой не казва, че ще е лесно и безболезнено, но 97 година ядохме филии с мас и оцеляхме. Сега, че някой ще загубят парите си, други работа, други ще гладуват то е ясно. Но ако имаш ганренясал крак на пациент, не го дръшаш на системи и болкоуспокояващи докато пукне, а в един момент режеш...
25
2
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Четете ли си глупостите които пишете?. Такива простотий може да напише някой употребил опиати.