САЩ: Връщането на Гуантанамо на Куба не е приоритет

Хавана го постави като условие за нормализиране на отношенията
Обновена: 15 авг 2015 08:56 | 15 авг 2015 08:47, Анисия Иванова
214
САЩ: Връщането на Гуантанамо на Куба не е приоритет
Снимка БТА

Въпросът за връщането на територията, на която е американската военноморска база Гуантанамо, не е сред приоритети на правителството на САЩ. Това заяви след среща с кубинския външен министър Бруно Родригес в Хавана държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Същевременно Кери изрази готовност да обсъжда този и други въпроси, по които двете страни имат разногласия.
Както обясни Кери, който бе в Хавана за церемонията по издигането на американското знаме на територията на посолството на САЩ в Куба, "придвижването към нормализация на отношенията налага разглеждане и решаване на трудни въпроси, които не бива да се решават набързо".

Кери заяви това, след като Родригес спомена в речта си връщането на тази територия на Куба като едно от задължителните условия за нормализиране на двустранните отношения.

Главният преговарящ на Куба със САЩ заяви, че кубинските вътрешни въпроси никога няма да са предмет на преговори и че Хавана няма да помръдне "и на милиметър", за да умилостиви противниците си в САЩ, предаде Ройтерс.

"Решенията по вътрешни въпроси не подлежат на договаряне и никога няма да са тема на преговори в разговорите със САЩ", заяви директорката на отдела за САЩ в кубинското външно министерство Жозефина Видал.

"Куба никога няма да направи абсолютно нищо, няма да помръдне и на милиметър в опит да дава отговор", каза тя.
Изказването на Видал бе направено, след като Джон Кери заяви в Хавана, че Конгресът на САЩ едва ли ще отмени икономическото ембарго над Куба, ако комунистическото управление на острова не подобри състоянието на човешките права в страната. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
4
 
! Отговори
Пояснение преди 8 години
До Анонимен 168Явно за теб цивилизацията означава да работиш по 14 часа на ден, да имаш само 2 седмици отпуск и вечно да си задължен понеже имаш кредити. Т. е да приличаш на хамстера във въртележката... Слава Богу, че на другия край на тази тъжна действителност са кубинците. Те си стоят на острова, но завладяха целия свят по-най хубавия начин - със своята музика, излъчваща оптимизъм, енергия, радост от живота. Те са най-богатите хора със своите 240 каратови усмивки!
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този гробар е умник голям, знае всичко, но и той е погребал българската граматика. Не е и чувал за пълен и непълен член. Много други са в това положение, но вие сте и всезнайковци-ти и Одисей. Май претенцийките са ви повече от покритието?
74
1
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименСтандарта в сащ е далеч над реалната им икономика. .сащ живеят от печата на зелена тоалетна хартия. .никакво покритие няма и е неоправдано долара да е резервна валута. .търговия е имало и без долари. .
73
1
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименСащ корумпират цели правителства. .за да постигнат целите си. .НПО са оръжие на предния фронт..Манипулатори. .Пирати..Двуличници. .Двойни стандарти ..Реално в сащ няма опозиция. .Едни и същи олигарси са н конгрес. .сената. .Мафиотската фамилия буш е навсякъде. .Има си династия. .
72
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НФБСащ нямат доктрина , ватенка. Това не е СССР :)
71
1
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименНовата доктрина на сащ..да бъдат пиратите на 21 век...Да прибират природните ресурси за зелена тоалетна хартия. .Спекулативно да смъква валутите на страни противопоставящи се на сащ..Да бъдат световен жандарм. .Да се унищожи Русия и Китай по смели да скочат на системата. .Сащ най брутално смъква цените на природните ресурси с цел да съсипва икономики и да унижава и наказва непокорните. МВФ и НПО са оръжие на сащ. .
70
5
 
2
 
! Отговори
$оро$ преди 8 години
Когато аз реша ще вънем Гуантанамо на кубинците. Засега още ни трябва. Печатарките работят на 6, очакваме изхвърчане на лагери от руската печатница.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До чушкоСпекте американските политици са с голям и мазен чушкопек без изключение. Именно те са основен поддръжник на всички корумпирани режими по света.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е ясно. *** от САЩ не връщат, а само присвояват. По какво право притежават Гуантанамо?
67
6
 
2
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
Цвети, само голяма красота (ако не физическа, то поне душевна) би могла да компенсира предния коментар :) Каква наглост демонстрират у нас? Единственото което искат е да си реформираме съдебната система за да намалим корупцията, както и да намалим бюрократщината по същата причина. Така се създава благоприятен инвестиционен климат, те наливат парички, а ние имаме работа.
66
2
 
8
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Дано кубинците не съжалят че са пуснали най големите си душмани у тях....Заграбена територия,ембарго,плюс наглост,безочие и арогантност....И нашите предатели са ги пуснали у нас и у нас демонстрират наглос и арогантност...
65
2
 
7
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименСтандарта на живот в сащ не отговаря на реалността. .трябва долара са стане валута като всички останали. .са спре печатене то на зелена тоалетна хартия. .Сащ спекулативно смъква цени на природни ресурси. .Спекулативно смъква и обезценяване валутите на неудобни страни. .МВФ е оръжие на сащ..За нов финансов ред без доминация на сащ.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изказването на Видал бе направено, след като Джон Кери заяви в Хавана, че Конгресът на САЩ едва ли ще отмени икономическото ембарго над Куба, ако комунистическото управление на острова не подобри състоянието на човешките права в страната/ с две буми им е казал . да мълчите защото ще ви направим и на вас една цветна революция / по нагъл политик от американския няма никъде по света , но всяко начало има и краи , а тои маи е много близо
63
5
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
169 Това че немееш, си е твой проблем, факта че Киевска Рус НЕ Е Русия само сред бг. руските фиенове не е известен. Виж останалия свят, че и наука са наясно с нещата, Киевска Рус не е Яценюк, но Киевска Рус са предците на днешните хохли, както ги наричате вие московлиите. Разбира се върху миналотднешните украинци голяма роля е изиграла и Полската държава- Жечпосполита 14- 17 в., както и руското господство 18- 20 век. Изобщо койте бие по главата да захващаш украинската тема и история- като си бос
62
8
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
168 Не бе, Аспарух е руснак и се е казвал Аспарухич, роден е в московията и е бил изпратен с част от червената армия да "освобождава" опааа основава "губернията", леле колко сте неграмотни, 167 за своята глава се тревожи, като чета какви ги пишеш трябва или да си на силни лекарства, или прекаляваш с дрогатаИ накрая на коелгата руски *** с Калояновия "пример" и Чалгофрей,- Калоян е УНИАТ приятелю, Папата го коронясва и т.н, това че е воювал с Балдуин променя ли нещо))) Айде помисли ако можеш!
61
4
 
3
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
Скъпи другари,Надявам се занапред ръководството на троловете да набляга повече на обучението, по-малко на водката, защото така явно не става. Даже ако бях аз, щях първите възнаграждения да им ги изплащам в книги вместо в рубли. Разбирам, че е нужна масовка, но трябва да се отделя внимание и на "идеологическата подготовка".С пожелания за успешен следобед,чушкоСпек
60
3
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
162 Чалгата ти ие на сърцето личи си ахахахахаха чалгоФрей няма ли?
59
5
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
Учудващ е стремежа на Русия да ограбва и изопачава историята на околните народи, така както и е угодно на нея. Къде е била Русия, когато Киевска Рус е приемала християнството от Византия? Къде е била тогава Московията? Ами тя не е съществувала през 10 век, Русия не е Рус уважаеми русофили, Рус е норманска държава- князете и са варяги (гр.) т.е нормани Рюрик, Синеус и Трувор са фини, не руснаци, защото понятието руснаци през 10 в. не е означавало нищо... Русия излиза на сцената много по- късн 16в
58
5
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
155 Евроатлантизма е ново понятие, българите имат общо с Европа и то много! Произхода (генетично), културно дори на битова основа българите сме свързани с Европа, не с русия. Ето ти примери- т.нар. траки са основния ни генетичен материал- древната ни култура е известна с понятието гръко- тракийско наследство, средновековието ни е чисто европейско по генези са си и в културно отношение, нашите династии са свързани с европейските. Византия е европейска, не руска по своята същност
57
3
 
3
 
! Отговори
чушкоСпек преди 8 години
До 158В кой точно аспект са неудачен партньор? Икономически, военен, исторически, ценностен...? И с кого е по-добре да ги заменим (само да си казал Русия! :))?