Кадрите, които оставиха Европа безмълвна (16+)

Децата на плажа трябва да строят пясъчни замъци, а не...
3 сеп 2015 11:07,
421
Кадрите, които оставиха Европа безмълвна (16+)
Снимка: Reuters

Човешката трагедия, разиграваща се на южните брегове на Европа, приемащи хиляди бежанци всеки ден, разкри най-истинското, но и най-тъжното си лице.

Лицето на трагедията е малкият Айлан, който едва тригодишен тръгва с родителите си и братчето си. Те бягат от убийствата, насилията и ужасът на войната в Сирия.

Вестник ''Гардиън'' отбелязва, че семейството е бягало от град Кобане. За децата обаче пътят привършва... в морето.

Кадрите с удавените деца се превърнаха в обединителен център за тези, които настояват, че Европа трябва да отвори вратите си за бежанците.

От няколко седмици виждаме снимки на хилядите хора, които се бяха струпали на македонската граница. После гледахме как спяха по пейките в Сърбия. Как се справяха с бодливата тел на унгарската граница. Във вторник централната гара в Будапеща за кратко беше евакуирана. Но една снимка бърка в душата на всеки.

Снимката не е кървава, не е обидна, не е безвкусна, а е просто зловеща. Тя е олицетворение на човешката трагедия, която се разиграва в Сирия и Ирак. 71 загинаха в Камиона на смъртта, хиляди се удавиха, прекосявайки Средиземно море с надуваеми лодки, но снимката на безжизнено дете, блъскано от вълните, беше преломният момент.

Изпълнителният директор на организацията ''Спасете децата'' Джъстин Форсайт беше категоричен, че снимката трябва да подтикне ЕС да се обедини в постигането на решение как да се справи с бежанската криза.

Снимката на Айлан обаче оставя без думи. Защото децата на плажа трябва да строят пясъчни замъци...

Кадрите, които оставиха Европа безмълвна (16+)
Снимка: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
6
 
21
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Трагедия, за която средния европеец няма никаква вина!!! Ама никаква! Голяма грешка е да се подхожда по този начин към съвестта на обикновения човек-европеец. Разберете едно нещо - тези хора, мюсюлмани, идващи от Африка и Близкия изток, тези хора НЕ РАЗСЪЖДАВАТ КАТО ВАС, ЕВРОПЕЙЦИТЕ! За средния европеец това удавено детенце е трагедия и ужас, но за близките си то скоро ще бъде забравено. Тези хора са с различно мислене и ценности, разберете го, преди да е станало много късно!Европа ще плаче!
196
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се има напредват и кои посткомунистически мафиотски структури ,които в голямата си част са членове на бившите служби ,не е въобще страно как се организира канала през източна европа на имигранти . Целта е повече от ясна отслабване и разцепване на евро съюза ,. Обаче другари да не земе па да стане точно обратната
195
1
 
2
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимендо 277 Кое е по-добре:Добър и мъртъв или лош и жив?????Други варианти НЯМА,както е тръгнала работата!
194
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приликите между болшевиките и ислямска държава стават все по явни когато методите са идентични значи въобще не става въпрос за някаква случайност . Унищожава не на всички което е било преди теб ,маламов терор ,това си и направо износ на революция от любимия ни кагебисдки режим и няма никакво съмнения особено като се има и напредват и ударят по европа който дори и косвен може да се окаже важен за ссср
193
3
 
21
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Ако не се вземат спешни мерки,най-много до 10 години труповете на нашите деца ще се търкалят по улиците обезглавени!Това разбира се няма да е трагедия,нали?
192
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека бъдем хора, преди всичко и винаги! Ние, българите сме добри хора и винаги сме били. Ние, нормалните и отрудени хора не се оплакваме - ние си помагаме и не мразим. Ние можем да бъдем фактор в този объркан свят - не политически, а човешки. Всеки един от нас има за какво да е горд - не заради спорта, не заради бедността, а заради чонвечността. Не забравяйте!edition.cnn/videos/world/2015/07/24/intv-amanpour-bulgaria-king-a.cnn
191
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, сега казаха по новините, че това дете, майката и 5г. му братче се били удавили в отчаян опит да избагат при роднини в Канада. КАНАДА?!
190
2
 
7
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Европа крайно време е да каже не на войната в Арабските страни. Проблемите идват от човеконенавистната политика на производителите на оръжия и най вече на ционистите. Това е удар по европейската демокрация.
189
1
 
23
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Всичко това трябва да тежи на съвестта на Управляващите в САЩ и Израел,които запалиха Света!Само че тия с малките шапчици нямат съвест и никога не са имали!Съвестта е нещо,което пречи на правенето на пари!Тая гледка е покъртителна,наистина,но трябва ли заради нея да пренебрегваме собствената си сигурност?По-малко трагично ли ще е,когато по улиците на Европа започнат да се търкалят трупове на хора с отрязани глави?А това е неизбежно!Пълно затваряне на границите и трагедиите ще бъдат избегнати!
188
3
 
22
 
! Отговори
УТЕХА ЗА ЧОВЕКА .... преди 8 години
Убити деца ще има винаги , ДОКАТО ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ НЕ ВЗЕМАТ СЪДБАТА ИМ В СВОИТЕ РЪЦЕ И НЕ НАКАЖАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ , ЗА ТЕЗИ ДЕЯНИЯ ...А НЕ ДА БЯГАТ КАТО ЗАЙЦИ И ТЪРСЯТ ПО -ЩАСТЛИВ ЖИВОТ!Не знам колко ЩАСТЛИВ МОГА ДА БЪДА И ДА ЗАПОЧНА НОВ ЖИВОТ ---АКО МИ СРИНАТ ДОМА И МИ ИЗБИЯТ СЕМЕЙСТВОТО И ДЕЦАТА...!САМО *** , МОГАТ ДА СЕ САМОЗАБЛУЖДАНАТ ТАКА...!ЗА МЕН ---САМО ОТМЪЩЕНИЕТО И СМЪРТТА ,МОГАТ ДА БЪДАТ ЩАСТЛИВАТА УТЕХА СЛЕД ТОВА...!
187
8
 
6
 
! Отговори
219 до 250 преди 8 години
"SAZDADENI OT ZAPADA SAMO I SAMO DA OGRABQT PETROLNITE ZALEJI"Защо Запада? Най-големият оператор в Ирак е Лукойл! Значи Русия граби петрола на Близкия Изток, обаче Западът бил виновен...?Сто пъти попитах каква е вината на Запада, но никой не може да обясни...
186
12
 
12
 
! Отговори
fifi преди 8 години
наестина стига цвърчене за детето.Виновни за смъртта му са единствено простта трътка майка му и баща му, дето в условия на война две чавета са направили без да мислят как ще ги гледат. и после се правят на тюлени в морето. меркел никаква вина няма чу пачите не правят семейно планиране,
185
4
 
22
 
! Отговори
Ха ха преди 8 години
Изглежда за еврогейците е по-добре такава съдба да сполети техните деца, което неминуемо ще стане, ако керваните с *** не бъдат спрени...!!!Особеностите на характера, традициите, вероизповеданието, начина на живот на афроарабеските *** са несъвместими с наложените от векове закони и правила, спазвани от народите и обществата в Европа...!!!Нежаланието на пришълците да се съобразяват с тях, ще доведат неминуемо до конфликти и кръвожадността им ще се стовари върху жалостивите толерасти...!!!
184
14
 
19
 
! Отговори
?????????? преди 8 години
До До А СЕГА ЧЕСТНО!Украйна избра пътя на Евроинтеграцията и НАТО????? С какво, бе? Със кървав преврат но фашаги и ***, подготвен от САЩ и командавн от дедо Сорос!!! Затова ли вече в Киев гонят новото "честно" избрано правителство, бе проамерикански неграмотен????????????????????????????????????????????????????????
183
4
 
19
 
! Отговори
каракочев преди 8 години
Интересно! тази държава която се мисли за господар на света, разпалва войни и принуждава хората да бягат защо? не приема бежанци.Целта и е те да са в Европа в която винаги да има проблеми е да е слаба и разединена.Те изтрепаха коренното население на Америка, а останалите живи пратиха в резервати.Създават врагове и после уж се борят с тях, но въвличат и други за да има и други виновни Какво правят български войници в Афганистан какво правиха в Ирак. Чий интереси защитаваме там?
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 235: който иска да дестабилизира Европа и ЕС, той причинява всичко това.
181
1
 
6
 
! Отговори
ноне преди 8 години
Много е приятно човек да по псува и да се по накара тук анонимно
180
5
 
1
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
MILOSARDIETO e v osnovata na choveshtinata.Za jalost na prokletite Balkani,a i na severo-iztok ot tqh to pochti lipsva.BALKANSKIQT ***-KOMUNIST rugae USA i EVROPA-ha,ha,ha...
179
8
 
26
 
! Отговори
А СЕГА ЧЕСТНО! преди 8 години
А ЗАЩО ВИЕ МЕДИИТЕ НЕ ПОКАЗАХТЕ СНИМКИТЕ НА УБИТИТЕ ДЕЧИЦА И БЕБЕТА В КОЛИЧКИ БАЛАБАР С РОДИТЕЛИТЕ ИМ В ДОНЕЦК, ЛУГАНСК И УКРАЙНА!ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО, ЗАЩО???????????????????????ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ, АКО ВСЕ ОЩЕ НЕ ЗНЕТА, ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ СМЪРТИ НА ДЕЦА СА ПРИЧИНЕНИ ОТ НАТО И САЩ!!!!!
178
3
 
14
 
! Отговори
none преди 8 години
Не са ми виновни за всичко САЩ но за този конкретен проблем са. Никой неми плаща да пиша каквото и да било аз съм българин и не искам България да е във ничия сфера на влияние освен своята собствена.