Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия

На борда й има около 200 ядрени бойни глави, пише във Facebook арабистът
Обновена: 8 сеп 2015 22:43 | 8 сеп 2015 22:07, Анисия Иванова
287
Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия
Снимка: архив Reuters

Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави. Това написа тази вечер в профила си в социалната мрежа Facebook проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Още по темата

От съобщението му става ясно още, че руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници.

"Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск. Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада", пише експертът.

Той припомня, че на 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”.

"Държавният департамент е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”. Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия", анализира Чуков.

Днес стана ясно, че Министерството на външните ни работи е отказала на Русия въздушен коридор за самолети, за които Москва е заявила, че пренасят хуманитарна помощ. "Въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения", заяви говорителят на външно Бетина Жотева. Малко след това министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че българските власти имат съмнения, че самолетите са пренасяли оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
според най-новата информация руската подводница е заседнала и предстои да я вадят с помощта на запада
116
2
 
33
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Не става ясно дали ИД е завзела цялата територия в Сирия,където са огромните залежи от петрол,и заради които е цялата касапница.Спомнете си какво стана тихомълком в южен Судан,и чии са нефтените компании,които завзеха добива на петрол там.
115
52
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските терористи подкрепят сирийския терорист Башар Асад, който избива жени и деца. Същото нещо го правят руснаците в Украйна.
114
43
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ко да я прайш, руската *** си е *** откъдето и да я погледнеш :)
113
6
 
42
 
! Отговори
АМА ЛИЦЕМЕРИЕ преди 8 години
Сега става пределно ясно, чий са главорезите от ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА - РОЖБИ НА САЩ. Уж имаше призиви РУСИЯ да помогне, а когато го направи се създават пречки да унищожи АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ
112
2
 
35
 
! Отговори
GOMOR преди 8 години
До 237И кой въоръжаваше талибаните в Авганистан когато там бяха братушките, кой финансира тази ***?И децата знаят, че воденето на война е най-скъпия бизнес, храна, транспорт,оръжие,обучение,техническо обезпечаване, медицинско обслужване и т.н.Да им спрат мангизите и са умрели до седмица.ОВО Е БИЗНЕС.
111
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИД трябва да бъде защитена. Русия винаги е потдържала прогресивните сили борещи се срещу здравия разум.
110
2
 
36
 
! Отговори
Fo23 преди 8 години
Е така трябва-руснаците да вземат нещата в свои ръце !Крайно време беше!
109
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 236 - не ги мислим, те си знаят 50-60 мин. русняка само втората световна!
108
2
 
38
 
! Отговори
ао преди 8 години
Да се почва войната - поне да е официално, че да се свършва. Исторически е доказано ,че арабите не могат да живеят с други етноси.
107
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До контра въпросАми да попитаме тогава кой пръв започна да дава оръжие ?! Не са ли американците на противниците на Асад и на ИД в последствие ?!
106
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи разбирачи има тука, от всичко отбират ! Не ги мислете руснаците, те знаят как се печелят войни и битки.
105
27
 
5
 
! Отговори
контра въпрос преди 8 години
До 233И какво като САЩ дават оръжие на противниците на диктатора Асад?
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До смях в залатаИ какво като дават оръжие?!
103
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако аз напиша някоя подобна глупост и нея ли ще публикуват. Луда история, ГПС-а на подводницата не го ли дават в реално време. Тик, тик , тик - излизам от базата, тик-тик-тик хванах пътя към Средиземно море. Товарният лист е с протокол към Фейсбук съобщението.
102
47
 
6
 
! Отговори
смях в залата преди 8 години
"Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск."---Това ще трябва да е хуманитарната помощ, на която отказахме въздушен коридор :))) Ха-ха-ха, те *** сами си признават, че дават оръжие и подкрепа за диктатора Асад, само нашите мили путлерасчета блеят като овце и повтарят, че видите ли, хуманитарна помощ праща добричкият ***, а не оръжие...
101
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
amerikanzite mnogo se strahuvat ot rusia.
100
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 217Досега само русофилски *** виждам надупени.
99
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето това са новите технологии . Следим движението на руски части чрез фейсбук :-)))
98
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много тъпо ако я вкарат в Средиземно море. Там става много лесна мишена и много от ушанките, които са бивши военни могат да го потвърдят. По-скоро демонстрират пред крепостните решимостта на вожда, а на петата колона в страни като България повишават самочувствието и ги нахъсват за агитация в полза на Рашастан.