Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия

На борда й има около 200 ядрени бойни глави, пише във Facebook арабистът
Обновена: 8 сеп 2015 22:43 | 8 сеп 2015 22:07, Анисия Иванова
287
Чуков: Най-голямата руска подводница плава към Сирия
Снимка: архив Reuters

Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави. Това написа тази вечер в профила си в социалната мрежа Facebook проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Още по темата

От съобщението му става ясно още, че руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници.

"Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск. Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада", пише експертът.

Той припомня, че на 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”.

"Държавният департамент е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”. Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия", анализира Чуков.

Днес стана ясно, че Министерството на външните ни работи е отказала на Русия въздушен коридор за самолети, за които Москва е заявила, че пренасят хуманитарна помощ. "Въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения", заяви говорителят на външно Бетина Жотева. Малко след това министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че българските власти имат съмнения, че самолетите са пренасяли оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците могат да правят каквото си искатзащото са горд народ,а *** могат само да ходят надупени и да се правят един пред друг на велики ,защото са мижитурки :)
96
3
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Твърде съм скептичен, към подобни твърдения! Все пак такъв вид подводница може да оказва натиск от всяко кътче на световния Океан! Да влезе в локвата Средиземно море, ми се струва неуместно и дори опасно за нея. Това ми прилича на оная партенка за дислоциране на МиГ 31 в Сирия!!?? Само профан не познаващ характеристиките на самолета, би предположил такова нещо. Но явно напоследък това е командата от Посолството- Вместо Путин, Русия Украйна,да се пише Путин Русия Сирия!Пара е това!!
95
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не стане като с Курск, с тази най-голяма подводница?
94
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИма в руската история без война потънала подводница, друга пък наскоро се самозапала на пристанището и беше с ядрени оръжия вътре, абе сделано в ссср
93
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Бих казал руските *** се гърчете в агония, на Асад му се клати стола а падне ли Асад няма и да има руска база в Сирия, е струваше ли този наследствен диктатор живота на над двеста хиляди сирийци и разрухата на Сирия ? Заради едната пуста военна база на руснаците ?
92
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АСЕНЕ ти сам си отговори, само че не ти се връзват историите, САЩ не искат най стария им сътрудник в НАТО Западна Европа да има проблеми, както и икономическия им партньор ЕС да има проблеми, Русия иска, и то с троянски коне, с ***, разделяй и владей играят руснаците с ЕС, не ми вярвай ами ми отговори защо сирийците на Асад не бягат при новия си братски народ руснаците ами бягат в ЕС ? Пустеещи земи в Русия колкото искаш, но сирийците на Асад един няма заминал за братски им руски народ
91
7
 
0
 
! Отговори
shizo преди 8 години
До Анонименshtom e pravena po znachi e podobrena i kolko kilotona ima glava i kvi zashtiti preodolyava i da ne mi grumne nad glavata nai veche molya se na satanata shot toi me 4aka za posledno a za na skoro toest po skoro alah i hristos
90
1
 
0
 
! Отговори
shizo преди 8 години
ne e li ochevidno koi vek sme ostavete minaloto pokoleniata iskat jivot i bez tova e kratuk
89
2
 
5
 
! Отговори
shizo преди 8 години
vreme e nato i svetovnata banka koyato amerika sazdade da pomislyat za bejancite ne za apokalipsis koito ne spirat da podklajdat ot lakomia
88
3
 
4
 
! Отговори
shizo преди 8 години
shte zali4at si4ki bazi na nato za 5 minuti lalna vi maika kak shte gorite ako ne ste v epicentara
87
6
 
0
 
! Отговори
ее преди 8 години
е щом това е цитат от ***, няма как да не е вярно.
86
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно защо я пращат тая ядрена подводница ако далекобойността е 10 000 км?Пияни кремълски *** или тривиална пропаганда ?
85
0
 
8
 
! Отговори
Nk преди 8 години
181. Ядрените бойни глави са си 200 ( ракетите са 20 защото всяка носи по 10 заредени и по още толкова фалшиви )
84
0
 
2
 
! Отговори
Нк преди 8 години
до 186. Танка за който говориш е Абрамс. ( с газово-турбинен двигател ) . По модел на Т-80 ( 1000 коня от 1976 година на миналият век ) ... така че информацията ти е малко 'outdated' ;)
83
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се бойте толкова. Тези ядрени бойни глави са преди всичко за тежест и сплашване. По- скоро ще използват другите видове оръжия.А иначе не се и надявайте на противогази от нашата мизерна държава, в която има пари за безкрайните полети на Боко дебелия *** например от Пловдив до Варна, но не и за народна отбрана.
82
3
 
30
 
! Отговори
Тюфлеци в НАТО преди 8 години
Само да ви кажа Наполеон и Хитлер нападнаха Русия в различни времена !Сега НАТО се опитва да направи същото !!!Разберете Русия е свикнала на ВОЙНА тя винаги има АРМИЯ и здрави момчета дето за своят командир биха избили всичко що се движи БЕЗПЛАТНО !!!Нашите са платени и не могат да си вържат кубинките от шкембетата и пият ДЕГАЗИН ! :)
81
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба меца като заиграе и ще се разбягат като пилци и ислямисти и наемници.Лошото е,че чичо Сам няма да гледа безучастно и ще има противогази да ни раздават скоро...:(
80
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе когато голмите дрънкат оръжия,малките трябва да си траят.Преди бяхме по-комунисти от руснаците,сега сме по-капиталисти и от американците.Кога ще си намерим мястото и ще започнем да работим без да коментираме излишно?
79
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Суперррр. С всеки метър на придвижване на тази подводница шубето на презокеанските престъпници и аверите им от ИД расте все повече.Как я люблю русских. Бях пионерче, учих руски, гледах руски филми наред със западните и бях едно много щастливо дете.
78
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ограничени бг *** , искам да ви кажа , че америка разполага с реактивен танк с 1500 конски сили .. Русия , кога ще направи нещо подобно ? Тихо вече , че станахте за смях ;)