Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

Олексий Мелник: Рискът от Трета световна война е много голям
Обновена: 10 сеп 2015 16:22 | 10 сеп 2015 12:51, Екип на Bulgaria On Air
293
Поведението на Путин е опасно за Украйна и Европа

За напрежението в Украйна, за ролята на Владимир Путин и за мястото на НАТО в политическия конфликт на изток от България телевизия Bulgaria ON AIR разговаря с Олексий Мелник, експерт от Украинския център за икономически и политически проучвания "Олександър Разумков".

Каква е в момента ситуацията в Украйна?
- През последните 10 дни виждаме усилване на напрежението в Източна Украйна. Провеждат се срещи, подобни на тези в Минск, в които се преговаря за изтеглянето на оръжия с калибър под 100 мм. Имаме усещането, че нещо се случва в правилната посока, но се страхувам, че това е просто илюзия, която няма да продължи дълго.

Засилва ли се бежанският поток от Украйна и възможно ли e той да бъде допълнителна тежест на Европа?
- Украинците, които биха напуснали страната в търсене на по-безопасно място не могат да се сравняват с бежанците от Африка и Близкия Изток. Първо, трябва да отбележим, че украинците имат много близка култура до нашата. Те имат ясна цел да си намерят работа, както и по-безопасно място за живеене. Не очаквам в Европа да навлязат значителен брой бойци, които да създават конфликти и напрежение. Терористичните заплахи за Европа и България са нищожни и дори не могат да се сравняват с рисковете, които носи бежанският поток от Близкия Изток и Африка.

Как кризата ще се отрази на Черноморския регион и в частност България?
- Конфликтът може да се приеме като предизвикателство за България, като страна от Черноморския регион и член на НАТО и Европейския съюз. От една страна, като част от НАТО за страната няма сериозна опасност. От друга обаче, България има и своите задължения като член на алианса. В случай на атака срещу друга държава от съюза,
България веднага трябва да реагира.

Какви действия трябва да предприеме Европа?
- Европейският съюз и източната демократична общност трябва да концентрират усилията си в подкрепа на Украйна. Действията на Путин целят дестабилизиране на страната. Като създава напрежение и налага икономически санкции, той се опитва по всякакъв начин да попречи на развитието на Украйна. Затова отново казвам, че главната цел е да се подкрепи икономиката на страната, да се окаже политическа и дипломатическа помощ, като се обмисли дори и военна подкрепа. Не трябва да се допуска разрушаването на страната. Защото ако в страна с население 43 млн. души започне да цари хаос, то това няма да бъде само проблем на Украйна, а и световен проблем.

Каква е ролята на България?
- Като член на ЕС, НАТО и други международни организации, България играе важна роля в този конфликт. Най-важното, което трябва да направят българските общественици, е да представят ситуацията ясно и безпристрастно на населението. Виждам, че тук все още има много силни проруски течения. Не казвам да се променя изцяло отношението към руския народ, но трябва да бъде ясно, че действията на Русия и президента Путин са опасни и разрушителни за руското население и цялата международна общност. Затова българските политици имат сериозна роля в разрешаването на конфликта.

Зрее ли Трета Световна война и защо НАТО увеличава присъствието си в Източна Европа?
- Всеки ден, с нарастването на сблъсъците между Русия и останалия свят, вероятността от подобни конфликти расте. Решението на проблема все още е далеч и е в етап на развитие. Рискът голям инцидент да причини избухването на Трета световна война е много висок към момента.

Кои са предизвикателствата пред НАТО в момента?

- НАТО играе значителна роля, като предоставя различна помощ на Украйна – обучения, военни подготовки и най-важното морална, политическа и финансова подкрепа. НАТО ясно показа, че няма да изпраща войски на Украйна, които да се включат в конфликта. Алиансът успокои Прибалтийските държави и другите страни, които граничат с Русия, че ще гарантира сигурността им и ще подпомага войските им. Вече се провеждат военни обучения близо до руската граница, което трябва ясно да покаже на Русия, че поведението й е неприемливо.

Каква е ролята на международните организации в Украйна?
- Без помощта на ООН, НАТО и Европейския съюз, Украйна не би могла да се бори с Русия толкова дълго време. Въпреки това международните организации и конкретно ООН, не успяха да изпълнят главната си мисия – да предотвратят този конфликт и досега не са намерили правилното решение.

Какво е измерението на конфликта в Украйна за тези 2 години?
- Ние вече платихме скъпо за кризата в Украйна - 7 хиляди цивилни бяха убити в Източна Украйна, над 2 хиляди войници жертваха живота си. 1,5 млн. души са напуснали домовете си и са се преместили в по-мирни части в страната. След намесата на един от най-големите международни играчи Русия и случилото се в Киев преди 2 години, беше застрашена сигурността на целия континент. Опасявам се, че никой не може да каже как проблемът ще се развие икономически, политически и хуманитарно. Първата ни задача е да потушим напрежението и да предотвратим евентуална война между Русия и Запада.

Кога и къде виждате решение на проблема?

- Споразумението от Минск няма да проработи – нито първото, нито второто. Главният проблем е, че Русия и самият президент Путин играеха роля на умиротворител и медиатор. Това е безумно. Ако лидерите на останалите държави не принудят Путин да заеме по-силна позиция като част от конфликта, няма да се намери решение на проблема.

Разговорът вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
5
 
2
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Анонимен--237;Вашите гадове по какво се различават от от украинските ,че са по--страшни ли?
154
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казано от един световно неизвестен украинец по една от никого негледана ционистка телевизийка.
153
2
 
13
 
! Отговори
х-м преди 8 години
Защо трябва да четем някакъв украинец от сегашната власт, която всички знаем как се осъществи? Това е позорът на Европа!
152
9
 
3
 
! Отговори
Митака преди 8 години
Те тези пишман глупости ги пишат *** от Москва. Ние поне имаме с какво да се похвалим за разлика от тях.
151
9
 
4
 
! Отговори
Граовец преди 8 години
Рашките са нагли защото никой не ги закача. Ако обаче пламнат границите им и всички предявят претенции ще се свият като мокро коте. Те по принцип са слаб и неспособен народ. Просто Американците им помагаха през войната, въпреки че те я разпалиха, после цоцаха репарации за неща които никога не ги е имало. Той и Тодор Живков накрая и не се сдържа и им каза че не може малка България да храни целия Съветски народ.
150
2
 
15
 
! Отговори
дедо Мано преди 8 години
Този е платен от ФАЩ коментатор. Той друго и не може да каже, каквоо са му написали това дрънка. Има обаче Хамериката един проблем. Между другото скоро този проблем ще стане и ***: Има 100 начина да изкараш мечката от бърлогата но никой не знае дори 1 за да я вкара обратно там. Каквото са дробили това сега ще сърбат. А ние се готвим че скоро ще бесим нашта демонократи ако скоростно не се изнесат при обизяната!
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A zashto ne pogovorite s samiya Putin,slabo?A kakvo kazvat politolozi ot Ukraina s dosta somnitel'na reputaciya: kogo volnuva?Predi intervyu tryabva da davate ocenka "xu es xu", po publikacii v nezavisimi istochnici,i togda nyamashe nuzhda ot komenti.
148
0
 
19
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
А ПОВЕДЕНИЕТО НА АМЕРИКА Е БРИЛЯНТНО . ДОРИ И ДЕЦАТА КАТО ЧУЯТ АМЕРИКА СЕ ПЛАШАТ .....МОЖЕ ПАК ДА ИМ ПУСНАТ КУКЛИ БОМБИ КАКТО ПРЕЗ 1944 г. ЧЪРЧИЛ НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МЛАДИТЕ ХОРА У НАС НЕ ЧЕТАТ И НЕ ЗНАЯТ МНОГО НЕЩА ЗА ВОЙНАТА.
147
1
 
19
 
! Отговори
Тъп наивник преди 8 години
Този *** си мисли,че някой ще рискува световна война заради миризливите украински ***.Най вероятно е ако видят дебелия сами да поднесат Украйна на тепсия на руснаците.Но понеже са по практични руснаците ще вземат само ценното от Украйна, а останалите 35 милиона цървула ще навлекат на ЕС да ги храни.И тогава ще лъсне цялата истина за европейската солидарност.
146
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все някой им е виновен на САЩ и ЕС ако не Путин ще е Иран ако не е Иран ще е И.Д ами нали сте много силни бе *** като не можете с Путин да се справите то поне решете проблема с блиският изток но не ви е удобно по лесно е да лаете
145
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехааа.Ама колко е сладичък тоя дето дава интервю.Вместо да каже 1,5 милиона украинци емигрираха в Русия ,той казва ,че са емигрирали в по-мирни страни.Защото трябва до обясни как така хората вместо на запад бягат в Русия ,а път тя уж е агресор и окупатор.Ама те украинците излязоха по-*** хора и от нас ,защото ние не знаехме какво ни чака и какви дрипави европейци сме сега.А те хем имат наши япример ,хем се хванаха на въдицата на САЩ
144
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ти бръсне Украйна пък тоя, избърсаха си задните части с вас мириканците.
143
1
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до 204Не забравяй и 8 хиляди военнослужещи и милиционери преминали на страната на опълченците.Стигне ли се до нови военни действия тази бройка ще се удвои и утрои. Пък който иска да дава пари на Украйна.
142
7
 
10
 
! Отговори
николаев преди 8 години
българета, колко години ви командваха или робувахте на турция? някога да сте имали самостоятелна политика ? от вас да е зависело нещо ? сега ви ухажва чичо ви сам и получавате ДЕБЕЛ САЛАМ и то черничък...... да ви е вкусен
141
5
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Ванга:НЕ ПУТИН А ФАШАГИТЕ ОТ САЩ ТЛАСКАТ СВЕТА КЪМ ТРЕТА СВЕТОВНИ ВОЙНА.САЩ ИМАТ ИМПЕРСКИТЕ АМБИЦИИ И ТОВА Е ОПАСНИ. АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ БАЗИ ИМА В ЦЕЛИ СВЯТ. ДНЕС РУСИЯ И КИТАЙ ОСПОРВАТ РОЛЯТА НА САЩ И РОЛЯТА НА ДОЛАРА. СВЕТА ИМА НУЖДА ОТ МНОГО ПОЛЮСЕН МОДЕЛ.САЩ ТРЯБВА ДА ДА САМО РЕГИОНАЛНА СИЛА.
140
13
 
6
 
! Отговори
Кашпировски: преди 8 години
Русия , продава оръжие на тия ,които искат да ви отрежат главите!Не бива МНОГО да мислите!РУСИЯ МИСЛИ ЗА ВАС!/..Лавров си призна, вече..ПУБЛИЧНО.../
139
6
 
19
 
! Отговори
Ванга: преди 8 години
Гордейте се, че сте българи! Не отстъпвайте от род и родина! Не се продавайте на Америка за пари. Какво сте хукнали към тая пуста Америка!? Боже, Боже какво правят за пусти пари. Да не разваляте дружбата с Русия. В дядо Иван, а не в брат Джон е спасението. Русия ни е помагала и в бъдеще ще ни помага. На нея можем да разчитаме. Не разваляйте отношенията с Русия! Не си затваряйте вратата към Русия! Русия е входната и изходната врата на България. Без Русия за България няма бъдеще. - България е душ
138
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До набит на колМи то стана ясно, че са сператистите. След всички доказани руски лъжи по въпроса, след всичките хвалби за сваляне на украински самолети преди злополуката, колко трябва да си предубеден и глупав за да повярваш в противното. Между другото за чий им е на украниците ПВО в зона, в която действа само тяхната авиация? Или сепаратистите са се били сдобили със самолети без да разбера?
137
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До без лъжиТова си е типична лъжа.Фантазий, фантазии и отчаяно тикане към Русия.Добре, че целевите ви групи са предимно хора не представляващи колтурен и икономически фактор при това малобройни на доизживяване по панелките.
136
3
 
8
 
! Отговори
набит на кол преди 8 години
Какви ще бъдат санкциите срещу бивша Украйна, Сащ, ЕС и Нато, когато стане ясно, че украинските ПВО са свалили Боинга? Нато ще бомбардира Киев ли? Всички украинци ще бъдат изгонени от Европа ли? Пороченко ще бъде набит на кол ли? Обамата ще бъде пратен в Гуантанамо ли?