ЕС излива милиони в бежанските лагери край Сирия

3 млрд. евро са обещани за 2016 г. за бежанците и Африка
23 сеп 2015 16:48,
22
ЕС излива милиони в бежанските лагери край Сирия
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви, че ще удвои парите за бежанците за тази година и е готова да плати общо 9,2 млрд., за да се справи с предизвикателството.

„Всяко евро, което можем да пренасочим от бюджета, ще използваме в тази много тежка ситуация“, заяви Кристалина Георгиева, която е вицепрезидент на ЕК за бюджета на ЕС.

Допълнителното финансиране в размер на 1,7 млрд. евро ще се разпредели, като 1 милиард евро ще бъдат предоставени на Турция, а останалите средства - за европейските агенции, хуманитарните организации и за хуманитарна помощ.

Развързването на бюджета става няколко часа преди извънредната среща на върха в Брюксел, на която европейските лидери ще обсъждат мерки за справянето с миграционната вълна към Европа, чрез която от началото на годината са  пристигнали повече от половин милион души.

Европейският съюз ще увеличи вноската си в Мадридския фонд, който беше основан от международните донори в помощ на Сирия до 300 млн. евро тази година и призова страните членки да дадат още толкова, за да стигнат парите в него 1 млрд. евро.

Отделно още 100 млн. ще бъдат отпуснати за двата европейски фонда за миграцията и сигурността на границата, от които ще се осигурява пребиваването на вече пристигналите в ЕС бежанци. От миграционния фонд ще се изплащат и финансовите компенсации от 6000 евро на бежанец по схемата за преразпределяне на 160 хил. души, която бе доприета вчера.

През 2016 г. още 600 млн. ще бъдат дадени на държавите-членки, за да се справят с прииждащите имигранти. Част от тях ще отидат за европейската гранична агенция, офисът за бежанците и Европол за  охраната на външните граници, регистрацията и връщането на имигрантите, на които е отказано убежище. В тях ще бъдат назначени още 120 служители, за да помагат за идентификацията и регистрацията на бежанците, влизащи през Гърция и Италия.

Брюксел разчита в доверителния фонд за Африка, огласен на 9 септември, страните членки да внесат по между си 1,8 млрд. евро, толкова, колкото Еврокомисията ще вложи в него от европейския бюджет.

За отпускането на парите ще е нужно одобрението на европейските лидери, които трябва да го приемат единодушно. Заедно с проектобюджета Еврокомисията праща и молба да ги приемат по бързата процедура.

Помощта идва само няколко дни, след като Европейският парламент разпрати писмо до лидерите и до шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, в което се казва, че трябва да се подобрят условията в бежанските лагери в Сирия, Йордания, Ливан и Турция, за да се ограничи походът към Европа. Парламентът напомня, че от обещаните 3,8 млрд. евро от международните донори за Сирия, европейските членки са дали само €42 млн., а Европейската комисия – едва 5, и се отправя призив да изпълнят обещанията си за финансова помощ.

ООН многократно вече призова да се дадат пари за храна, за електричество и за медикаменти за бежанците в лагерите. В момента парите са достатъчни само за 1/3 от хората, които живеят в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
majorski преди 8 години
А нас ни глобява заради бежанците !!!????....за да може да даде нашите пари на Турците !Еб..ти Европата еб...ти Съюза!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С ТОВА БЕЗКОНТРОЛНО И АБСОЛЮТНО НЕНУЖНО ИЗЛИВАНЕ НА ПАРИ ОТ ВЗЕТИ ОТ ДЖОБОВЕТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ЕС ЗАБИВА ОЩЕ ЕДИН ПИРОН В СОБСТВЕНИЯ СИ КОВЧЕГ. МНОГО МИ Е ЛЮБОПИТНО КЪДЕ СА НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ПРОВЕЖДАНЕТО НА ТАКА ЖЕЛАНАТА ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ, Т.Е. ДА СЕ ОТДЕЛЯТ 10-ТЕ % БЕЖАНЦИ ОТ 90-ТЕ % ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ? АМИ КЪДЕ СА ТАКА НУЖНИТЕ ЕКСПЕРТИ, КОИТО ДА ОТЛИЧАТ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ? ИНТЕРЕСНО, МНООООГО ИНТЕРЕСНО!
8
0
 
2
 
! Отговори
акуд преди 8 години
оха пак ще е за сметка на европееца
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари за българи НЕ , обаче пари за гърци и сирийци ДА , Биби блажи с дюнер със свинцко , Биби обича медиите и медиите обичат Биби много гладни чобани през граничната бразда ...
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По каква причина ЕС излива пари в бежански лагери? Защо не ги излива в собствените си държави, защо не стимулира раждаемостта сред младите си хора? Целта е подмяна на населението в Европа с мюсюлмани от Азия и Африка. Аз отдавна недоумявам, защо се прави това. Ако някой знае отговора, моля да го каже!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Т.Христов -каза ИСТИНАТА и право в целта! Но тази инвазия има една задача- ИСЛЯМИЗАЦИЯ на Европа и за това ще строят нови джамии, А ТАМ ЩЕ ОБУЧАВАТ БЪДЕЩИТЕ ислямчета! Но това няма значение -"либерална и демократична" Европа ще остане ,макар и само на картата!
4
0
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 8 години
Няма ли да е по-евтино и по-ефикасно ако унищожат причината за тези "бежанци", отколкото да оказват помощ за лагерите им? Но изглежда, че някои нямат сметка от уреждане на конфликта и дават пари, за да получат много по-вече!
3
0
 
2
 
! Отговори
nargile преди 8 години
uhaa, a na elinskite ostrovitiani hei taka im farliha 290 - 300 miliarda efra da krepiat atlantite i vulkanite da ne padnat...
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сталинка защо не помисли да пренасочи малко пари и за болните хора, вместо да покрива чрез европейския бюджет злодеянията на мегаломански алчни държави.
1
1
 
2
 
! Отговори
pierre преди 8 години
bejancite ot voinata ne tarsiat pari i ruini. imat si gi dostatachno. tarsiat topli christianski katolicheski i evangelistki tsennosti i dobrodeteli - freunschaft i komshuluk s germancite, anglichanite, fransetata i belgiicite. privlichat gi zapadnoevropeiskite religii i tsennostna systema. ama istinskite, ne tesi , deto sa samo na hartia i dumi, a na dela sa savsem drugi.