Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия

Ако падне Асад, Сирия ще стане като Либия, смята Путин
28 сеп 2015 07:56, Красимир Ангелов
112
Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия
Снимка: БТА

Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската телевизия CBC.

"Русия няма да участва в никакви войскови операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай засега не планираме това", изтъкна Путин. По думите му сирийският проблем може да бъде решен само като се укрепват действащите законни държавни структури, като им се оказва помощ в борбата срещу тероризма и същевременно се подтикват към позитивен диалог със "здравата част на опозицията" и към политически промени.

По думите на Путин, действията на Русия в Сирия са насочени към запазването на властта на президента Башар Асад. Руският държавен глава отбеляза, че е дълбоко убеден, че ако се действа в друго направление - за разрушаване на легитимните структури на властта, "ние можем да създадем ситуация, която наблюдаваме днес в други страни от региона или в други региона на света, например в Либия, където напълно са разрушени всички държавни институции".

"Подобна ситуация наблюдаваме в Ирак", добави Путин, който посъветва всички, които желаят оттеглянето на президента Асад от властта, "да изпратят това пожелание на сирийския народ", защото само "сирийският народ вътре в страната е в правото си да решава кой и как, и по какви принципи трябва да управлява страната".

Иранският президент Хасан Рохани също посочи, че сирийският режим трябва да остане, за да се бори с "Ислямска държава".

"Ако извадим сирийския режим от уравнението, терористите ще влязат в Дамаск", предупреди Рохани в изказване на среща с група интелектуалци и журналисти в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

"Ако искаме да успеем да победим тероризма, правителството в Дамаск не може да бъде отслабено, то трябва да бъде способно да продължи борбата, трябва да остане на място", добави иранският президент. По думите му, това "не означава, че правителството в Дамаск не се нуждае от реформи", но това трябва да стане след победа над джихадистите.

Рохани посочи, че разгромяването на "Ислямска държава" не е възможно само с въздушни операции, визирайки въздушните удари на водената от САЩ коалиция срещу цели на джихадистите в Сирия.

По думите на иранския президент, позициите на Москва и Техеран по Сирия са "практически съвместими", защото и двете страни са съгласни, че приоритет е борбата с тероризма, съобщи ТАСС. Рохани уточни, че Русия е уведомила Техеран, че иска "с нова решителност да се включи в борбата" срещу ИД и терористите.

"Руският президент Путин лично ми каза, че е взел това решение и иска да се посъветва по този въпрос", добави иранският лидер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SAMO NAMESATA NA RUSIA I KITAI MOGAT DA RESHAT PROBLEMITE NA SVETA.KITAI E ,,POMOLIL" DA PRIEMAT DVESTA I PETDESET MILIONA KITAIZI,KOITO IMAT GELANIE DA GIVEYAT V USA.
29
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До коко 74Ко Ко говориш като Соросоиден НПО. Разбира се Русия няма достатъчно технологии. Повече от половината заводи останаха зад граница. Обаче Санкциите са МАНА небесна за Путин.1. ТЕ са ВИНОВНИ2. Парите на Олигарсите и Мафията се върнаха в Русия за да не бъдат запорирани или конфискувани по света.3. Тук ще направим с държавни пари завод въпреки законите за конкуренция(Както Китай правеше) заради Импортозаместване4. Ограничи вноса с КОНТРА Санкции и леката промишленост процъвтява
28
1
 
7
 
! Отговори
морски преди 8 години
Тъмни,смъртоносни облаци се задават над ИД.*** вият на умряло!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кокоАбе какво си запенил , като икономика на база на "услуги" е като богатство натрупано в биткойни? Ами ако спре тока? Май тогава суровините ще са по-необходими :)
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя Русия няма да учства със съхопътни войски, но ще окаже логистична подрепа на хилядите китайски дето ще са до края на месеца :)Между другото китайския самолетоносач вече е в бреговете на Сирия.Сигурно рязко ще се увеличат сега вече призивите на запада за "дипломатическо решение" :)
25
12
 
0
 
! Отговори
коко преди 8 години
До НФБАбе какво пишеш бе-Русия като икономика е съпоставима с Бразилия.Мозъците на Русия отдавна отидоха на Запад.Създаването на модерна индустрия изисква технологии,организация,ПАРИ,и време!Путин не разполага с нито едно от тях.Изоставането в сратегически сектори не се наваксва за 2 години.Даже на Китай със западна помощ му бяха необходими 20 години.Говориш като комунист на партииино събрание.
24
8
 
1
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Путин не би почнал сухопътна операция защото вероятно би се повторил Афганистан.Търси съпорт за да закрепи отиващия си Асад.Целта с общи усилия да да запази влиянието си в региона от една страна и да смекчи санкциите срещу Русия от друга.Тази световна лигитимност на борец срещу ИД му е крайно необходима.Тя съвпада и с интереса на Израел да се отслаби докрай Сирия.Асад е пътник но под наблюдението на Москва и под нейн диктат.
23
5
 
3
 
! Отговори
до №65 преди 8 години
Колко рубли струва един "фалшив" долар? С какво руската рубла е покрита? Смееш ли да си държиш спестяванията в рубли?
22
17
 
3
 
! Отговори
Азззз преди 8 години
Според ***, Асад е Бог и без него Сирия и цял свят ще се срути! Това е мислене на главозамаян руски феодал, който за два мандата заграби несметни богатства и в момента е зяпнал - готов да глътне целия свят! Това ще го довърши, защото все повече се приближава до съдбата на Садам и Кадафи!
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Го4о 66Хайде! Но след това не се оплакват, моля!
20
15
 
2
 
! Отговори
Го4о преди 8 години
Време е САЩ твърдо да заяви на Путин: "Сваляй Асад - или ще ви свалим и двамата"!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПо- добре да оцени значението на текста, а не правописните грешки. Изключете омразата си! Включете вашите мозъци, моля ви!
18
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Има ли две мнения. че Русия и САЩ са терористи??? Селяни, ресурси,пазари и геостратегически интереси се бранят като се бранят с оръжие!Ето френските пудели, да не останат по назад , заявиха и те претенции в Сирия и бомбардираха с авиация, преди време тя си беше френска колония, а сега е руска!Селяни, усещате ли как българският пазар е наблъскан с некачествена турска и китайска стока и ви удря по джоба всеки ден?А къде отидиха българското производство,пазари,индустрия и селдко стопанство?ЦРУ!
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 11 "Аз ги мислех по- смели, а те по- зле от пиндостанците"... Искаш ли да съхопутни войски в Сирия? Но изпращате ли момчета ви на тази война? Искате ли да се бият рамо до рамо заедно с руските момчета? НЕ! Просто искате да дърдорене, и нищо друго, наистина!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1 не знам кой е арабист (но не и Иво Минджата) ама ти заслужаваш да хванеш мазоли на пръстите та да спреш да драскаш тъпотии
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомнете си как беше в Виетнам същото е ДНЕС в СирияРусия въоръжава Сирийската армия както Виетнамската .Разликата е ,че опонентите не са САЩ а техни наемници.
14
9
 
3
 
! Отговори
важно! преди 8 години
ЕВропа да се съсредоточи:1.Москва в съюз с Ислямски Иран, ислямски Ирак, ислямска Сирия ще се борят ПРОТИВ ИСлямска Държава в Сирия.2.Едновременно с това тези държави НАСЪРЧАВАТ поток от ТЕХНИТЕ държави да живее в Европа и ДОРИ се СЪРДЯТ....3. ГАРВАН ГАРВАНУ..... знаете.. Трябва ДОбре да се разпитат горните държави ще УНИЩОЖАВАТ ли Ислямска държава и КАК???Или докато не ЗАМЕНЯТ населението на Европа няма да "престанат да се борят"!?????
13
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TinaПутин е обикновен фашист. Другия месец излиза доклада за сваления Боинг, който още веднъж ще припомни пред света, че руснаците избиват невинни хора и след това лъжат, че не са те. Затова на фашиста му е необходимо да се представи като миротворец.
12
5
 
8
 
! Отговори
Ко?Ние... преди 8 години
Москва и Ислямска република Иран срещу Ислямска Държава в Сирия....... ъъъъъъ?!?! :-)
11
0
 
19
 
! Отговори
Tina преди 8 години
За Путин Сирия е по-важна отколкото лавров венец за заслуги.Уникален политик е. Не забравяйте, че е кагебист.Западът само пищейки повтаря това, но не може да вникне в смисъла на този факт.