Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия

Ако падне Асад, Сирия ще стане като Либия, смята Путин
28 сеп 2015 07:56, Красимир Ангелов
112
Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия
Снимка: БТА

Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската телевизия CBC.

"Русия няма да участва в никакви войскови операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай засега не планираме това", изтъкна Путин. По думите му сирийският проблем може да бъде решен само като се укрепват действащите законни държавни структури, като им се оказва помощ в борбата срещу тероризма и същевременно се подтикват към позитивен диалог със "здравата част на опозицията" и към политически промени.

По думите на Путин, действията на Русия в Сирия са насочени към запазването на властта на президента Башар Асад. Руският държавен глава отбеляза, че е дълбоко убеден, че ако се действа в друго направление - за разрушаване на легитимните структури на властта, "ние можем да създадем ситуация, която наблюдаваме днес в други страни от региона или в други региона на света, например в Либия, където напълно са разрушени всички държавни институции".

"Подобна ситуация наблюдаваме в Ирак", добави Путин, който посъветва всички, които желаят оттеглянето на президента Асад от властта, "да изпратят това пожелание на сирийския народ", защото само "сирийският народ вътре в страната е в правото си да решава кой и как, и по какви принципи трябва да управлява страната".

Иранският президент Хасан Рохани също посочи, че сирийският режим трябва да остане, за да се бори с "Ислямска държава".

"Ако извадим сирийския режим от уравнението, терористите ще влязат в Дамаск", предупреди Рохани в изказване на среща с група интелектуалци и журналисти в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

"Ако искаме да успеем да победим тероризма, правителството в Дамаск не може да бъде отслабено, то трябва да бъде способно да продължи борбата, трябва да остане на място", добави иранският президент. По думите му, това "не означава, че правителството в Дамаск не се нуждае от реформи", но това трябва да стане след победа над джихадистите.

Рохани посочи, че разгромяването на "Ислямска държава" не е възможно само с въздушни операции, визирайки въздушните удари на водената от САЩ коалиция срещу цели на джихадистите в Сирия.

По думите на иранския президент, позициите на Москва и Техеран по Сирия са "практически съвместими", защото и двете страни са съгласни, че приоритет е борбата с тероризма, съобщи ТАСС. Рохани уточни, че Русия е уведомила Техеран, че иска "с нова решителност да се включи в борбата" срещу ИД и терористите.

"Руският президент Путин лично ми каза, че е взел това решение и иска да се посъветва по този въпрос", добави иранският лидер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
vais преди 8 години
Vasilev mnogo,ama mnogo si prost. Pishi si v tapite pindoski vestni4eta
9
3
 
24
 
! Отговори
do 28 преди 8 години
А германците искат Путин да говори от Бундестага. А да изпратят Меркел в Сибир...
8
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирийските бежанци бягат главно от Башар Асад. Джуджето иска войната да продължи.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв хуманен демократичен евроатлантик!.
6
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе,какво му се "връзвате"на този олигарх!Поредният предател на комунистическия строй.Бля,бля,бля....
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11, мислил си ги не за по-смели, а за по-елементарни от някои от коментиращите тук, но за пореден път не само ти, но и цялата ви компания, не улучихте. Путин е геополитически гросмайстор и ходовете му засега не могат да бъдат пресметнати. Точно този факт вбесява пиндосите и наглосаксите.
4
2
 
25
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Ама много смели тези САЩ бе! Едва сега тръгна "международната коалиция на целия демократичен свят етс" да бори ИД. Защото Путин им каза, че може и сам и тогава ще лъсне кой подкрепя ИД. Не че всички не знаем...60 държави на страната на САЩ не можели за няколко години да се справят. Помислих, че ИД е колкото Китай х 5...най-малко...Долни лицемерчета.
3
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По стар обичай англоезичните се включват накрая на войната.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като американците, само с ракети . Един руснак струва повече от всички арабели заедно.
1
5
 
30
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Няма и нужда, след като Русия достави нова техника за сирийската армия, най-вече модерно ПВО, полетите на разни кравари силно ще се ограничат и няма да има кой да удря позициите на кюрдите и да пуска с парашути оръжие на ИД. Съвсем скоро сирийската армия ще смаже ИД, дано същото направят Ирак и Либия.