Путин ще може да изпрати армията в Сирия, парламентът разреши

Асад е поискал военна помощ от Путин
Обновена: 30 сеп 2015 12:49 | 30 сеп 2015 10:55, Елка Василева
341
Путин ще може да изпрати армията в Сирия, парламентът разреши
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин поиска парламентът да разреши използване на контингент от въоръжените сили извън територията на страната на основата на общопризнатите принципи и нормите на международното право. Това предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Още по темата

Горната камара на руския парламент единодушно гласува за използване на руските войски в чужбина.

Президентът на Сирия Башар Асад е отправил към Путин молба за оказване на военна помощ срещу "Ислямска държава", съобщи шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов,цитиран от РИА Новости.

Иванов подчерта, че става дума изключително за операция на руските военновъздушните сили в Сирия, а използване на военни по суша е изключено.

"Не става дума да се постигнат някакви външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация", подчерта той.

Иванов обърна внимание, че гражданите на Русия и на държавите от ОНД, които се присъединяват към терористичната групировка "Ислямска държава", стават все повече "с всеки ден и час" и вече са "хиляди". Част от тях вече са се завърнали в Русия, ще се върнат и други, затова е "целесъобразно да се действа превантивно (. . .), по далечните граници", без да се изчаква връщането им, каза руският представител.

Всички партньори и съюзници на Русия ще бъдат информирани за решението още днес, а по линия на военните ведомства вероятно ще им бъде изпратена и "специфична информация", увери висшият служител.

„Става дума за участие в антитерористичната операция на самолети и хеликоптери на ВВС на Русия, които вече са базират на летището в Латакия и изпълняват опознавателни полети. Те ще осигуряват подкрепа по въздуха на действията на сирийските правителствени войски“, каза източник на Интерфакс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че наскоро създаденият център в Багдад помага за координирането на въздушните удари и сухопътните войски в Сирия, предаде Интерфакс.

Съветът на федерацията обсъди искането на Путин на закрито заседание. "Преминаваме към обсъждане на въпроса за използване на въоръжените с или на Русия извън пределите на Русия", каза шефът на парламента Валентина Матвиенко. Съгласно конституцията на Русия разрешаването на използване на армията в чужбина извън страната е от компетенциите на Съвета на федерацията.

За последен път горната камара на руския парламент се възползва от от това си право на 1 март 2014 г., когато разреши на президента на Русия армията да бъде използвана на територията на Украйна за нормализиране на ситуацията там. През юни същата година разрешението беше оттеглено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още по темата: армияВладимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
16
 
! Отговори
SS до [#165] преди 8 години
оппа, Обама и янките се хванаха за палците...Освен това, много ги боли, че в Сирия вече има руски ракети въздух-въздух SA22s. Ясно им е за какво може да се използват.А след "немедлената" молба, следва предупреждение, че вече са предупредили и не отговарят за последствията.Ами да, Путин вече каза, че силите на Асад са единствената законна армия в Сирия, а всички останали военни групировки могат да бъдат определени като терористи... :)
104
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
171 И какво е Русия , кога е била фактор за демократично развитие и спазване на човешки права
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С две думи руснаците казаха на американосите-Аре,чупката от Сирия,че имаме малко работа тук и да изпробваме някои и друго ново въоръжение...Ако краварите си правят оглушки ще ги наритат и това ще е е...
102
0
 
4
 
! Отговори
Путя преди 8 години
Донбаските "опълченци" да ушият байрака и да му турят знака...
101
14
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
163 Не си у ред това е ясно, обаче сподели все пак как Украйна е "провал" за САЩ??? Или Сирия? Америка е ключа към мира в Сирия това и бавноразвиващия се блядушкин от Кремъл ще го разбере по трудния начин, а за Украйна вече го разбра! Украйна е свободна страна и върви към ЕС и НАТО, в друга реалност ли живееш?
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 156Не,Путин нямаше разрешение за "агресията" както и САЩ не са имали разрешение да избият поголовно индианците и да вземат половината територия на Мексико.А Окраина си е по принцип руска територия с изключение на западните католически райони кото са около 10% от територията на Окраина
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 163Моля да се уточниш Русия или Китай?
98
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До гробар и Анонимен 1551. В Сирия ИМА и ЩЕ ИМА КОНТРАКТНИЦИ по договор а не разни сополиви 18 годишни *** дето не знаят къде са2. Руснаците доставят само бронетехника с максимални противопехотни въоръжения или БТР-82А и БМП-2М за БМП-3 все още не съм чул нищо.(30мм оръдия, 30мм АГС, 7,62ПКТ, Метис М противобункерен ПТУРС)3. Рашките дотавят безшумни и далекобойни снайпери. За ЕДРОКАЛИБРЕНИТЕ Снайпери все още нищо не се чува но самите рашки ще ги ползватВсичко е ефективно срещу пехота.
97
8
 
1
 
! Отговори
Путин преди 8 години
дрън дрън ярина
96
2
 
16
 
! Отговори
Смешни сте преди 8 години
Соросоидната банда реве, че Русия ще мачка ислямската ***, а не чух и думичка когато Щатите започнаха същото (поне на думи), *** мълчаха и когато Турция се намеси (избивайки главно кюрди), безмълвни бяха и когато наскоро Франция извърши въздушни удари.
95
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този безсмислен ход на руснята показва само едно. Русия започва да агонизира и *** там са в паника. Единодушно смятат че единственото което още малко ще удължи жалкото съществуване на РуФия е дрънкането на оръжие и заплахите към целия свят. Жалка държава с още по жалък вожд.
94
18
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Балшой театър... - *** питал парламента... - алооооооу, на слепи ли ни правите бе ***... - кой в Русия ще се опълчи на ***... - че той ще изтрепе целия парламент, ако откаже бе...
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гробар"Русия може да стане цел на терористични атаки"- Лавров говори за това отпреди 6 месеца...- Първо Путин го каз преди Кери ..по време на речта си в ООН - Трудно е за дипломат като кери да се обърне на 180 град....
92
2
 
23
 
! Отговори
:) преди 8 години
Русия щом ги е подкарала, ИД са пътници. Не могат да издържат и 1 месец. Това са диваци с автомати и по 1 грам мозък в празните ислямски глави. Едно е да те "бомбандират" американци в стил Холивуд, друго е да те нагази Русия.Кофтито е, че сега разбягалите се ***-терористи ще напълнят Европа като "бежанци", а западните *** ще ги приемат с хляб и сол. А най-лошото е, че на власт в България е Тиквата, а не някой защитаващ интересите на Родината си, като Орбан.
91
18
 
2
 
! Отговори
гробар преди 8 години
на руските агентурчици ще им препоръчам да четат свободната преса, там Кери предупреждава със загриженост руския президент, че русията му ще стане обект на терористични атаки, след нахлуването му в Сирия. Даааааа много точно го е казал Кери, времето ще покаже, че руската политика спрямо Сирия, Украйна, Грузия е катастрофално грешна!
90
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам русофилите какви са но *** е ясно че не са българи щом искат да поднесат България на тепсия на Турция...Затова трябва да лежат в кауша и всички заптиета да им се изреждат.
89
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама те краварите се съмняваха че парламента няма да разреши ли ? мда очаквам долара да започне да пада..... на кой му са долари без покритие ...сега се доказа че и военното им покритие е нулево ...4 години не можаха да решът кризата в Сирия .....са сибирската мечка ще го реши за 6 месеца !
88
18
 
2
 
! Отговори
kokspa преди 8 години
значи цинизма че не е имало руски войски в Украйна отпадна.Сега става въпрос не за война с ИД а за националния интерес на Русия.Голата истина- защо добричката Русия ще ходи в Сирия.Хайде сега пунинистите дружно да обяснят как ще спре войната,как Путин е великан(атлант),как мисли за бъдещето.Ама своето и как имперската политика е по-важна от живота на хората му
87
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, най-после някой да се захване с решаване на мигрантската криза. Дано Путин използва само 5 % от авиацията на Русия, иначе ако тръгне с всичката си мощ от ИДИЛ ще останат само сажди.
86
24
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Скоро Русия... - ще го удари на просия...