Русия е в Сирия, а САЩ къде ли са?

Британски и американски издания коментират конфликта
Обновена: 8 окт 2015 09:13 | 8 окт 2015 09:05,
255
Русия е в Сирия, а САЩ къде ли са?
Снимка: Reuters

За първи път американските власти разпространиха конкретни данни за ефекта от руските въздушни удари в опустошената от война Сирия.

САЩ твърдят, че над 90% от руските въздушни удари не са били насочени срещу Ислямска държава, пише "Гардиън".

Още по темата

Както знаете Русия вчера изстреля ракети от бойни кораби в Каспийско море по цели на ИД, а силите на Асад започнаха сухопътна офанзива. За пръв път операциите се извършват в явна координация със силите, верни на сирийския президент Башар ал Асад, един от малкото останали съюзници на Кремъл в Близкия изток, посочва "Дейли телеграф".

Изданието цитира изказване на командващия американските военноморски сили в Европа и Африка адмирал Марк Фъргюсън, че военноморските сили на НАТО са изправени пред по агресивни и по-способни руски военноморски сили, а Кремъл налива пари в нови бази и техника.

"Вашингтон пост" цитира официален анонимен източник, който посочва, че макар и да е все още на ранен етап, предприетото вчера координирано нападение по суша, въздух и вода разкрива очертанията на току-що задълбочен и оперативно координиран съюз между Сирия, Иран, Русия и Хизбула.

Ходовете на Путин в Сирия може да принудят Обама да действа или да отстъпи, пише "Вашингтон пост". Вестникът отбелязва, че руската военна стратегия променя облика на сирийската гражданска война, а някои се безпокоят, че репутацията и външнополитическите цели на САЩ може да пострадат, ако Обама не реагира решително.

Руската военна кампания в Сирия и растящото напрежение между Москва и НАТО се очаква да бъде основна тема днес на срещата на министрите на отбраната от Алианса.

Заседанието в Брюксел ще се проведе, след като Турция се оплака от няколко нарушения на въздушното ѝ пространство. Заради инцидентите Анкара повика руския посланик в Турция три пъти в рамките на четири дни.

От своя страна Съединените щати обявиха, че няма да си сътрудничат военно с Русия в Сирия. Вашингтон и Анкара твърдят, че руските удари се нанасят по цели, които не са на "Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
Каква "подредена" композиция в евроатлантически ноти. Колко ви плащат за да пишете глупости ?.
32
1
 
24
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Доколкото ми е известно, САЩ не могат да бомбят ИД в момента, защото са заети с една много опасна за световната демокрация болница в Афганистан в която са се укрили лекари от терористичната организация "лекари без граница".Смелите пилоти успяха да сринат болницата, сега подготвят наземна операция да довършат ранените да не се мъчат.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
42,Можеш а лъжеш още много!Пиши, ама не е вярно.
30
2
 
26
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
Опозицията в Сирия са терористи от "ал кайда"
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 33Ако тази твоя мечта се сбъдне , тогава войните просто няма да имат край ;)
28
1
 
10
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
Русия е голям износител на горива и това всеки го знае за това някои я наричат Бензиностанция Та ако имаш малко мозък ще се сетиш ,че те имат само вреда от падането на цените на петрола заради износа на евтин петрол от ИД
27
1
 
36
 
! Отговори
браво преди 8 години
До Анонимен 38Какво означава " атакуват незаконно опозицията"? знаеш ли коя е опозицията в Сирия? И защо да е незаконна атаката срещу тази опозиция - защото уса-то ли казаха така? А пОмисли малко ;)
26
2
 
19
 
! Отговори
до 38 преди 8 години
"атакуват незаконно". Написано в патриотичен евроатлантическо седерстки стил. През социализма може би щеше да бъдеш почетен комсомолски или партиен активист.
25
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Вашингтон и Анкара твърдят, че руските удари се нанасят по цели, които не са на "Ислямска държава"."======Москва от своя страна им отговаря: след като твърдите, че нашите удари се нанасят по цели, които не са на Идил, то значи вие точно знаете къде са разположени целите на Идил и можете да ни ги дадете, за да ги отработим. Вие, обаче, отказвате да си сътрудничите с нас и да ни предоставите координатите на целите на Идил. Защитавате ли Идил? Идил ваше чедо ли е?
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гадни американци разсипват живота на хората и се правят на ни лук яли ни лук мирисали
23
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лесна работа, дават оръжие на противниците на Асад, както руснаците вкараха ПВО и какво ли не в Украйна и готово. Малко да опитат от собствените си "маневри" в Москва. Ама да видиш ако това стане какъв вой ще нададат ... :)Смешници са Руснаците и Сирийците. Мислят си, че като сега атакуват съвместно и незаконно опозицията в Сирия, ще спечелят войната. Най-много да вкарат още *** в редиците на ИД и други по-платени "каузи".
22
1
 
4
 
! Отговори
браво преди 8 години
До Василев (30Сигурно си пич, ама като спреш хапчета, нещо не изглеждат добре нещата ;)
21
2
 
5
 
! Отговори
прилики преди 8 години
Знаете ли ,че една от причините за ПСВ е пресата 9тогава е нямало радио,телевизия и интернет) Но през 1898 г когато филипините били завладяни от САЩ ,германските вестникари се раздвижили - къде сме ние ,когато САЩ си присвояват Тихия океан ,тръбели те .Следващата година Вилхелм изпратил кораби в Африка и пресата пак недоволно писала,само завистливо гледахме какво става и как Британия си завладя Африка. И така до 1914.А всичко било ,за да си продават вестниците.
20
1
 
31
 
! Отговори
награда за мир преди 8 години
Обамата е унищожил повече болници и е убил повече сватбари, отколкото всички останали носители на Нобелова награда за мир, взети заедно!
19
2
 
39
 
! Отговори
и кво излезе? преди 8 години
Русия май ще приключи с ИД за една седмица, което не изнася на САЩ, защото излиза че до сега са барали меча 3 години и нищо не са свършили. На САЩ им трябва голям лош вълк далеч отвъд голямата вода - ислямска държава. Да има бежанци в Европа да е нестабилен региона.какво значи не били цели на ислямска държава - били "умерена" съпротива??? - въоръжена умерена съпротива срещу правителството няма. Сирия беше светска държава, ако дойдат "умерените" ще има халифат, бурки и мизерия. САЩ това искат.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам си една мечта....нефта на земята да се свърши.И всички войни ще спрат.
17
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събраха се! Руските терористи от Донбас вече воюват рамо до рамо с ислямските терористи от Хизбула! Краставите магарета.......!
16
1
 
29
 
! Отговори
без майтап преди 8 години
Сащ да публикуват списъка на ужким цивилните обекти, унищожени от руснаците! За проверка. Ако нямат такъв списък, значи лъжат!
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама прави голяма глупост. Ащо искаше да се покаже "баща на народите" сега бе моментъ да обяви че ще си сътрудниич с Путин въпреки всичок за да се справи си ИД, но това няма да включва Украйна.А така само подхранав съмненията че той спонсорира ИД.
14
4
 
48
 
! Отговори
силен съюзник преди 8 години
България е горда, че има зад гърба си такъв силен съюзник като Сащ! Могъщата армия на Сащ загуби от Виетнам, загуби от Иран, загуби от Ирак, загуби от Афганистан, загуби Украйна. Сега губи от собствените си съюзници ислямските главорези.