От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада

Как руски експерт обяснява стратегията на Москва в Източна Европа
9 окт 2015 19:45, Елка Василева
602
От Русия: България да бъде измъкната от ръцете на Запада
Снимка: архив, Reuters

България е интересна за Русия като стабилен съюзник – териториален плацдарм на Балканите, който води към Сърбия, пише руският социолог Сергей Баранов в ПолитНавигатор.

Той обаче обяснява какво точно има предвид под стабилен съюзник. „Да се запазва стабилността на днешна България за Русия няма смисъл. Каквото и да говорим за симпатиите на обикновените граждани, България е страна – хроничен предател на Русия. В настоящия си вид тя ще бъде само враг. Да бъде „разпадната“ България също е невъзможно. Тя обаче трябва да бъде измъкната от ръцете на Запада. България трябва да бъде върната в стана на съюзниците. При едно условие – че тя излезе от ЕС и бъде лишена от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия“, смята Баранов.

България според него е икономическа, социална и политическа жертва на ЕС. „Фактически тя има статут на вътрешна колония. Дестабилизация на вътрешната ситуация с идване на „приятелски“ сили с излизане от ЕС и НАТО заедно с Гърция – това е нелош сценарий за България и днешните Балкани като цяло“, пише социологът.

В публикацията Баранов обяснява, че настоящата стратегия на Русия в Източна Европа се основава на признаването на статуквото след поражението в Студената война и подобряване на отношения с компрадорските елити на националните държави, настроени не просто антируски, а русофобски. Въпреки газовата дипломация Русия така и не се сдоби със съюзници и влияние, всеки неин проект може да бъде блокиран като „Южен поток“ или „Турски поток“, пише Баранов.

Въпреки това Москва смята, че балканските страни като Молдова, Румъния, България, Гърция, Сърбия, Македония и Босна са „слаби звена във веригата на западния империализъм“ и е необходимо да бъдат дестабилизирани, пише Баранов.

Югоизточна Европа е значим регион, с който са свързани с големи рискове и за Европа, и за Азия, посочва социологът. На Русия и е нужен лост за влияние в региона, но не виртуален или културен, а реален - такъв в геополитическия смисъл на думата. И този лост може да премине единствено през Южна Украйна (или така наречената Новорусия). Областта опира в устието на Дунав и дели Западна Евразия на две – Балканите и Източноцентрална Европа, пише Баранов.

Същината на промените според него в редица държави /в Източна Европа/ е ликвидирането им в предишния им вид и създаването от части от тях на приятелски на Русия или, ако това позволява етническия състав, на просто руски държави.

В случаите, когато русификацията на държавата е невъзможна поради отдалечеността им от руския свят, е необходима коренна промяна на политическата и икономическата система и мястото им в международните съюзи, пише експертът.

В центъра на цялата руска стратегия според Баранов се оказва Одеска област. Ако руските войски застанат на Дунав в Одеска област, отношението към България и Гърция ще е различно, пише експертът.

„Ако сценарият бъде реализиран, Русия ще е отново на Балканите. Ще е открит пътят към Сърбия и оттам към Централна Европа, както и Средиземно море. Вековната руска мечта може да се сбъдне“, пише Баранов. Така според него Русия ще се върне към положението от края на 19 век след победата в руско-турската война.

Нужни са естествено не самите Проливи /Босфорът и Дарданелите/ и балканските държави, а възможността чрез Балканите Русия да реализира своите проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
14
 
49
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Това въобще не е шега нито е манипулация.В Русия има влиятелни кръгове които разработват точно такива сценарии.У нас има достатъчно много петоколонници *** които и имотите си подаряват за руска база.Русия ВИНАГИ ни е смятала за свой придатък и сегашното положение въобще не я радва.
294
33
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е манипулативна а полит навигатор е Украинска медия какво искате от укропите. Освен да плюят друго не могат!
293
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Публикацията е доста манипулативна.Не знам кой е този руски социолог и дали въобще е казал точно това.
292
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България да бъде измъкната от ръцете на Запада"НОВА ТЕМА ЗА ***!
291
11
 
24
 
! Отговори
TonyM преди 8 години
Нека руснаците да погледнат към себе си и кашата, която забъркаха с Украйна. Да не дрънкат оръжие. Там са зле. Нека забравят за Владимир Владимирович Путин. Никога да не забравят един от техните титани Петър Велики. България има етимология на името си. Нека великите им философи и филолофи се опитат да преведат това име. Дано елита им представен от Достоевски, Тургенев, Чехов, Толстой Пушкин не ги гледа какви простотии правят днес. Тони, София, българин
290
19
 
51
 
! Отговори
хи хи преди 8 години
Кой дурак иска :1.Заплата в рубли2.Децата му да учат там3.Да ходи на почивка так.4.Да кара руска кола5.рускиня за жена (??!))6.Да се лекува с руски лекарства7.Да чака за изходна виза
289
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато другарите от москва говорят за предателство явно имат напредват техните слуги в . България . Бсп ,. А. Б . В и разбиране милиционерите от дпс . Също и икономическите кръгове около тях които доста години крадяха и живееха прекрасно под техния чадър . Ами просто чудесно другари
288
35
 
20
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 477.Виж сега, не ми обяснявай неща, които краварската ти тиква явно не разбира. САЩ не окупира нито една зап. европейска страна защото ги завзе чисто икономически, и резултата от това лъсва сега. Затова пък САЩ окупира доста страни из целия свят, където палеше войни и печелеше милиарди за да закърпи фалиралата си икономика. Сега на теб светна ли ти крушката, или още не познаваш електричеството
287
11
 
3
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До В ТОЗИИ все още участват.Тоя Баранов е петоколонник.Русия е все още по юдео-масонски ботуш.Вече над 400 години, България над 700г.
286
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Shark Обикновено не отговарям на *** бетонени глави, дето не връзват 2 и 2. Виз сега тъпчо, огромно количество (не бази а цели армии) руски окупационни войски имаше във всички "социалистически" страни. Единствено в България нямаше, поради простата причина, че не се налагаше. Българската армия изцяло подчинена на БКП полушно служеше на СССР да се пази сама. За твое сведение САЩ не окупира нито една западно европейска страна, която освободи. Светна ли ти крушката?
285
7
 
18
 
! Отговори
Do 464 преди 8 години
Е да де, ама нашите русофилчета не са толкова глупави, че да идат да живеят в Русия. Голяма любов и хвалебствия към русията, но 90% от русофилите никога не са били там и никога не биха отшили да живеят там. Между-другото, познавам двама заклети русофила, не са лоши хора единият живее в UK другият със зелена карта в USA
284
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се види кой точно е този руски "социолог" и кой му плаща.Бас държа,че пак ще се натъкнем на някоя фондацийка от сороски тип.Когато Путин или Лавров кажат подобни думи,тогава коментирайте.
283
21
 
7
 
! Отговори
Яна преди 8 години
Твърде скоро ЕС няма да е в тези граници, в които е понастоящем. Колкото и да не ви се вярва, България, Румъния и някои други от бившия Варшавски ще влязат в една от десетте зони - Евразия, определени в картата на папа Йоан II. Евразия - със силата на Русия и Китай.estirbg.blog.bg/history/2011/12/18/kartata-na-papa-ioan-pavel-ii-desette-zoni-na-noviia-svetove.868887Ватикана дърпа конците вече в световния политически свят и скоро ще разкрие целия си хегемонистичен облик в тандем със САЩ
282
5
 
12
 
! Отговори
някой преди 8 години
Ще им се! Обаче няма начин да не знаят, че СИВ и Варшавският Договор умряха.И Тодор Живков умря.А доколкото ми е известно, след Св. Лазар не съм чул някой да е възкръснал.
281
19
 
9
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 476. А американците интересува ли ги искат ли българите под американска кубинка?? Интересува ли ги дали искаме базите им тук. В България руски бази НИКОГА не е имало, защо сега има американски?? И откак сме в ЕС и НАТО стандарта на живот ни е спаднал десетки пъти и който отрече това или е пълен ***, или *** ***!!
280
3
 
11
 
! Отговори
пфф преди 8 години
"...и е необходимо да бъдат дестабилизирани, пише Баранов.", "врагове" , "фашисти"... болни руски мозъци.
279
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е манипулативна а полит навигатор е Украинска медия какво искате от укропите :) Освен да плюят друго не могат
278
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хора обясняват днешното положение на България с влиянието от САЩ, типично за нашия народ търсим причината в другия. Повечето източно европейски страни които са били във Варшавския договор в момента просперират. Това са държави като Полша, Румъния, Чехия, защо те могат а ние не? И те са членове на НАТО и ЕС.
277
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами това иска и българският народ.Иначе публикацията е доста манипулативна.Не знам кой е този руски социолог и дали въобще е казал точно това.Путин никога няма да говори по този начин.
276
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има три напълно верни факта. Първо, че в момента сме колония. Второ, че ние /не ние, а нашите политици-ренегати/, са хронични предатели не само към Русия, но и към народа си. Трето, че излизане от ЕС и НАТО заедно с Гърция е един великолепен сценарии за нас. А дано!