ЕС иска Русия незабавно да спре ударите в Сирия

Външните министри: Москва да се бори с ИД, а не с опозицията!
12 окт 2015 18:52,
377
ЕС иска Русия незабавно да спре ударите в Сирия
Снимка: Архив Reuters

Външните министри на страните от Европейския съюз настояха днес Русия незабавно да спре въздушните удари в Сирия и обвиниха Москва, че подкопава процеса на уреждане на кризата в близкоизточната държава, съобщиха световните агенции.

"Извършваните напоследък руски военни атаки, насочени не само срещу "Даеш" ("Ислямска държава") и други групировки, определени от ООН като терористични, а и срещу умерената опозиция, будят сериозно безпокойство и трябва веднага да бъдат прекратени. Същото се отнася за нарушаването на въздушното пространство на съседни страни от Русия", заявиха министрите в съвместна декларация на заседание на Съвета на ЕС в Люксембург.

"Тази военна ескалация заплашва да продължи конфликта, да подкопае политическия процес, да влоши хуманитарната ситуация и да засили радикализацията", казаха министрите.

Според тях ЕС ще продължи да подкрепя сирийската опозиционна коалиция.

"ЕС ще продължи да поддържа умерената опозиция, в частност сирийската опозиционна коалиция, и отново подчертава, че тя е важен елемент от борбата с екстремизма и играе ключова роля в политическия преходен процес", заявиха министрите.

Те призоваха Москва да окаже натиск върху Дамаск в интерес на уреждането на конфликта.

"ЕС призовава Русия да се съсредоточи върху общите усилия за постигане на политическо уреждане на конфликта. В тази връзка ЕС призовава Русия да окаже натиск върху сирийския режим за намаляване на насилието", беше посочено в декларацията.

Министрите призоваха Москва да съсредоточи военните си действия в Сирия върху "Ислямска държава" и да не атакува умерената опозиция.

По думите на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини атаките в Сирия трябва да се съгласуват между САЩ, ЕС и Русия. "В противен случай има риск това да стане крайно опасно не само от политическа гледна точка, а най-вече от военна гледна точка", каза тя.

Според ЕС сирийският президент Башар Асад не може да бъде част от решението на конфликта - най-много да бъде неизбежен партньор в прехода от войната.

"Не може да има траен мир в Сирия при сегашното ръководство и докато не бъде отговорено на легитимните недоволства и стремежи на всички части на сирийското общество", беше посочено в декларацията, според която Асад носи най-голямата отговорност за жертвите и разселванията, причинени от конфликта.

Според Франция Асад няма място в процеса на политическо уреждане на конфликта в Сирия, но други страни от ЕС смятат, че не може да се мине без него, особено като се има предвид руската подкрепа.

"За да има мир в Сирия, е необходим политически преход. Той трябва да се извърши без Башар Асад", каза френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир.

"Не става дума за това кого харесваме и кого не харесваме . . . Става дума за това кой е фактор. А в момента той определено е фактор", каза словашкият външен министър Мирослав Лайчак, имайки предвид Асад.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призна, че "позицията и важността на отделни играчи се променя". "Много неща се променят с намесата на Русия", заяви той. По думите му "няма съмнение, че усилията за постигане на политическо решение стават по-трудни и по-сложни".

Могерини определи намесата на Москва в Сирия като тревожен фактор, който променя ситуацията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
5
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
ЗАЩО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ БЕ ХОРА И СЕ ОПИТВАТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В ПОЛЗА НА АМЕРИКАНСКОТО НИ ЛОБИ. ЕВРОПА В МОМЕНТА Е КАТО НАСРАНА И ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕ НАКЪДЕ СЕ ЛАШКА. ОСТАВЕТЕ ПУТИН ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ДРУГИ СА БЕЗСИЛНИ ДА СПРАТ ХАОСА. В АРАБСКИЯ СВЯТ ДЕМОКРАЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА. ТЕ СА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ НЕЯ - РАЗЛИЧНИ СВЕТОВЕ СМЕ А САМО ДАВАМЕ АКЪЛ А НЯМАМЕ ЗА СЕБЕ СИ...
157
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokospa 314КОЛЕГА, МАЛКО ЛОГИКАТА ТИ КУЦА !!! СУНИТСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА В САрабия, Катар, ОАЕ и пр ЩЕ ФИНАНСИРАТ ШИИТСКИ ИД ??? ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ ЩЕ СИ НАЕМАТ НАЕМНИЦИ ОТ ДРУГИ РЕЛИГИИ ПРЕДИ ПОДОБНО НЕЩО ДА СЕ СЛУЧИ.
156
0
 
4
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Военната ескалация щяла да повиши радикализацията! Това може да го каже само някой евригей - ***! Обяснете това на обезглавените при ниска радикализация хора!
155
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе другарю и с двуметрови букви да пишеш пак лъжите не могат да станат истини . Как така общоприети ,че кой ги е приел тия избори ,кой ги е признал ,русия ,с корея май никой не ги е признал
154
0
 
10
 
! Отговори
seira преди 8 години
"ОСНОВЕН ФАКТОР" В ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНАТА СИРИЙСКА КРИЗА Е СИРИЙСКИЯ НАРОД!КОГОТО ИЗБЕРЕ НАРОДА, ТОЙ ЩЕ ГО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЪВ ВЛАСТТА.НАРОДА НА ЛЕГИТИМНИ, ОБЩОПРИЗНАТИ ИЗБОРИ, ИЗБРА БАШАР АСАД, СЛЕДОВАТЕЛНО ТОЙ Е НЕГОВИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ!НИТО САЩ, НИТО ЕС ИМАТ ПРАВО ДА СЕ МЕСЯТ ВЪВ ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИТЕ РАБОТИ НА СИРИЯ!ПОДКРЕПАТА ЗА "УМЕРЕНАТА ОПОЗИЦИЯ" Е ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО!ЕТО ЗАЩО РУСИЯ, ПОКАНЕНА ОТ СИРИЯ Е В ПРАВОТО СИ ДА ПРОВЕЖДА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ НА СИРИЙСКА ЗЕМЯ!!!
153
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 8 години
До неоЩе допълня че при учения, маневри и др. на територията на Европа за комуникаця (сигурно и секретна) помежду си използват наети канали в.... СПЪТНИЦИТЕ НА ГАЗПРОМ!!! Това го каза А. Милер в едно интервю по ОРТ.
152
2
 
0
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Много си заблуден Бобби-ИД са най-радикалната шииска прослойка.Крайният ислям се създава в Пакистан,Афганистан и Иран.Светските правителства на Мароко,Алжир ,Тунис И Ливан дълги години се борят с верския им антагонизъм.Именно шеитските милиции подържани от Иран предизвикаха гражданската война в Ливан и бунтовете в палестинските територии.Научи се да четеш и да усмисляш процесите.
151
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokospa 311Запада не му пука за арабите и не ги разбират. Сунитите са най-консервативни - След Мохамед няма никой друг дето може да представлява БОГ и няма наследници. Шиитите вярват че Имамите са представители на БОГ и за това това движение е политически по-гъвкаво. Алавити и прочие са подобни на Шитите течения но следващи ученията на други "представители на БОГ"Така че Сунитите са най-необразовани и по принцип най-податливи при създаване на организации като ИД. Шитите са светски настроени
150
2
 
0
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Запада се опасява че унищожавайки истинската опозия на Аасад Русия ще доведе ново зло което 30 години тормози света.А именно иранския фундаментализъм подкрепен от Хизбула(едни от най-кървавите терористи в света).Русия за да укрепи позициите си вкарва в война шиити и сунити.А това винаги завършва лошо.Помислете преди да грачите лозунги!!!
149
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 305Само един подобен обстрел между НАТО и Русия ми е известен и той беше покрит на най-високо ниво. Лично аз го наричам НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПОЗОР НА ПУТИН. Клекна пред Американците и покри всичко. Сещате ли се за какво става дума???
148
0
 
4
 
! Отговори
МП преди 8 години
Русия има огромна база в Сирия за която са похарчили билиони и никога няма да разреши на Американските *** да си пъхат носа кадето не им е работа. България винаги е на губещата страна с решения взети от корумпирани клоуни, който позволяват вече 20 години да сме марионетки на една шепа лихвари! Продажници, много бързо забравихте историята, вече щяхме да сме претопени и дъщерите ви с фереджета щяха да крият някоя 200 годишна икона
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може ЕС да казва на велика Русия какво да прави.Разлика между сирийска опозиция и ИД няма и те са враговете на сирийския народ.
146
1
 
5
 
! Отговори
Русия преди 8 години
А аз настоявам незабавно да отмените санкциите и разкарате дебелите си евро *** от Украйна.А ако дадете оръжие на опозицията ще пусна в действие бащицата -бомба и ще ви пратя ортаците добре опечени.
145
0
 
7
 
! Отговори
Да преди 8 години
Третата световна война *** на вратата!Много се забави?! ;)
144
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 314 някой 312влезте в кой да е магазин и ми кажете колко то продуктите са с БЪЛГАРСКИ БРАНДОВЕ - КОЛКО ОТ ПРОДУКТИТЕ ОСТАВЯТ ВСИЧКИ ПЕЧАЛБИ ПО ВЕРИГАТА В БЪЛГАРИЯ?В КОИ СТРАНИ ОТИВАТ ПРИХОДИТЕ ОТ ОСТАНАЛИТЕ БРАНДОВЕ?МИЗЕРИЯ КАКВО ОЗНАЧАВА?Имаш моделна голяма фирма чистачката на половин работен ден получава 200лв,работниците средно под 1000лв, шефа от първо 2000лв, а БАШ Шефа може да получи(както в някои банки) 200 000лвЕлементарна сметка махаш 1 голям шеф всички получават двойно
143
0
 
19
 
! Отговори
Факт преди 8 години
В Русия ни е надеждата сега..иначе-джихад и ислямизиране на ЕС-точно това ,което САЩ цели и бута европейските си корумпирани пионки да направят. Вече видяхме какво стана с Либия ,когато Русия си затрая, ако същия сценарий се осъществи и за Сирия-тежко и горко на обикновените европейци-
142
2
 
17
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Много съм учуден че след униженията на които бяха подложени САЩ и ЕС през последните седмици продължават и сами да се самоунижават. След явната и недвусмислена демонстрация че 3/5- ти части от света "са на мушката" на Руснаците и никой нищо неможе да направи срещу тях. Прословутият НОРАД дори изстрелването на ракетите неуспял да регистрира (според официално изявление на говорителя на белия дом). Тъжно ми е обаче че ние отново сме на погрешната страна заради нашите продажници и гамени хулигани.
141
1
 
17
 
! Отговори
Супермен преди 8 години
ЕС какво предлага? ИД да продължи да обезглавява и да руши паметници, а Столтенберг от време навреме да се появява по телевизията и да съобщава че е "възмутен" и "разтревожен"?Аз предлагам Русия да продължи да ги удря докато и последния жихадист не се откаже от занаята.
140
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 308Стават Русофили защото нито в царско време нито в Соц време сме имали подобна мизерия сори но това е ФАКТ. Също така децата България ги изгониха и принудиха да работят за центове на запад.Относно статията: Повечето от ЕС правителства изобщо нямат информация от първа ръка за Сирия дори няма там пратени Журналисти/Разузнавачи(не спорете винаги са съвместявали функциите) Ползват само Меко казано ИЗКРИВЕНИТЕ да не кажа ЛЪЖЛИВИ Сводки на Американците.
139
1
 
10
 
! Отговори
до 300 преди 8 години
Нормалните хора сме простолюдие а "изхомените нежни евроатлантици" са висшето общество, според вашият замаян от ежедневно дрогиране мозък.