Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!

"Таймс": Сирийските бунтовници искат оръжие от Запада
21 окт 2015 10:28, Елка Василева
186
Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!
Снимка: архив, Reuters

Подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници искат от Запада да ги снабди с преносими зенитно-ракетни комплекси, за да свалят руски бойни хеликоптери, пише кореспондентът на вестник "Таймс" в Сирия Катрин Филип.

Призивът им съвпада по време с доставката в Сирия на първата от началото на руските въздушни удари пратка противотанкови ракети, които са изиграли важна роля в боевете на бунтовниците със сирийската армия, се посочва в материала, цитиран от Би Би Си.

Тези съвременни оръжия са доставени на сирийските бунтовници през последните две години в рамките на секретна програма на ЦРУ.

През последните две седмици подразделенията на армията на президента Башар Асад минаха в настъпление с подкрепата на руските военновъздушни сили. Същевременно в социалните мрежи започнаха да се появяват многобройни видеозаписи, на които бунтовници в Хама и Хомс унищожават танкове на противника с такива американски противотанкови ракети (TOW).

Абу Омар, член на Сирийската свободна армия, заявява, че за да се научи да ползва тези ракети, е ходил в Катар. "С тях се чувстваме в безопасност", казва той.

Но това чувство на безопасност и комфорт се изпарява, когато Русия изпраща срещу бунтовниците в Северозападна Сирия свои бойни хеликоптери.

"Сега се нуждаем от стингърите така, както новородено се нужда от майчино мляко", посочва Омар. "Това би ни дало преимущество и би ни помогнало да спечелим войната".

Авторката на материала в "Таймс" Филип обаче подчертава, че за да се реши да доставя "Стингър", американското ръководство ще трябва да преразгледа коренно политиката си. Вашингтон неведнъж вече е отклонявал подобни искания на сирийските бунтовници поради опасения, че такова оръжие може да попадне в ръцете на екстремисти, които няма да пропуснат да го използват против самите американски бойни самолети в сирийското небе.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много умни самолет със стингъри ще свалят смях
97
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката: умерен сирийски опозиционер едва крачи под тежестта на умерените си възгледи.P.S. Гражданите на САЩ да не се чудят какъв е този годишен дефицит от трилион долара! На снимката ясно се вижда за какво им пилеят данъците.
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Дайте ни стингъри..." То остава и да им дадат. Тогава Третата Световна война ни е в кърпа вързана.
95
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е голяма сила даже и без най модерното оръжие американците не са толкова луди т.е. психически издържливи и се *** където и да отиваха .Ако Русия трябва да брани територията си....някой от вас виждал ли е руски командоси?Живях в Русия 8 години .
94
3
 
20
 
! Отговори
tctc преди 8 години
някой да ми каже как са сваля изтребител със стингер
93
3
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 154Умнико достатъчно е Спецназа да вземе няколко дори употребявани изделия(ПЗРК) за да може да проследи серийните номера до производителя. След това е лесно. СССР системи няма. 10-15 страни произвеждат подобни изделия. Или производителя ще е виновен или ще си изпее сделките и контактитеСлед това ОФИЦИАЛНО ОБВИНЕНИЕ ПРЕД СС НА ООН
92
2
 
20
 
! Отговори
Jon преди 8 години
Русна.ците като ви пуснат една водородна бомба и няма ИД и мигранти също.
91
1
 
35
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 148 150Русия ОФИЦИАЛНО предупреди всички страни в конфликта че ако в Сирия се появят ПЗРК или нещо по-сериозно ще има разследване(разбирай наземна операция на Спецназ) и тези дето са доставили изделията ще будат изправени пред съвета за сигурност на ООН с обвинение за поддръжка на Терористични организации. Такова нещо и САЩ не могат да замажат и ще удари по разклатения им имидж.
90
1
 
29
 
! Отговори
до 150 преди 8 години
Много сте зле с инфото. Русия има много нови оръжия които още не са покавани но в случай на нужда ще се почувстват от някои.
89
1
 
34
 
! Отговори
Ташко Тошев преди 8 години
И стингъри да ви дадат и артилерия и минохвъргачки пак ще я..те хурката
88
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ДЯДОВИЯТ...НЕ ЩЕТЕ???
87
4
 
51
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Защо правите реклама на главорезите от ИД? Кой ви плаща за това?
86
3
 
33
 
! Отговори
Лари преди 8 години
Объркали са се нещо, това е Сирия не е Авганистан. Всеки който го направи, ще е аут; Вчера над 500 човека от умерената опозиция са се предали и са пратени по домовете си (до колкото са останали такива). Ума амнистия, 100% са все сирийци. Така че войната е между сирийците и черният интернационал ИД.
85
1
 
34
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
"Сега се нуждаем от стингърите така, както новородено се нужда от майчино мляко"И вие и покровителите ви вече получавате бащино мляко! :-D
84
1
 
35
 
! Отговори
VB преди 8 години
Кой въоръжава терористите?
83
3
 
44
 
! Отговори
малкови беше преди 8 години
Браво,янки,дайте им на тези,дето глави режат и сьрца вадят,същите или брат им на тези дет ви бутнаха 2001г Кулите.А тогава ви съчувсвахме.Колко глупави сме били:-)
82
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Валентинчетете Комсомольская правда и шпаргалките на руското посолство :)
81
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До боби с малко "бтази "група кан Телериг" ти и второто ти аз ли сте?
80
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА ДА ВИ ТРЯБВА НИЩО СКОРО...
79
3
 
2
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До БобиЧто да нямаш успех - все някой ще прочете нещо ново..