Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!

"Таймс": Сирийските бунтовници искат оръжие от Запада
21 окт 2015 10:28, Елка Василева
186
Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!
Снимка: архив, Reuters

Подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници искат от Запада да ги снабди с преносими зенитно-ракетни комплекси, за да свалят руски бойни хеликоптери, пише кореспондентът на вестник "Таймс" в Сирия Катрин Филип.

Призивът им съвпада по време с доставката в Сирия на първата от началото на руските въздушни удари пратка противотанкови ракети, които са изиграли важна роля в боевете на бунтовниците със сирийската армия, се посочва в материала, цитиран от Би Би Си.

Тези съвременни оръжия са доставени на сирийските бунтовници през последните две години в рамките на секретна програма на ЦРУ.

През последните две седмици подразделенията на армията на президента Башар Асад минаха в настъпление с подкрепата на руските военновъздушни сили. Същевременно в социалните мрежи започнаха да се появяват многобройни видеозаписи, на които бунтовници в Хама и Хомс унищожават танкове на противника с такива американски противотанкови ракети (TOW).

Абу Омар, член на Сирийската свободна армия, заявява, че за да се научи да ползва тези ракети, е ходил в Катар. "С тях се чувстваме в безопасност", казва той.

Но това чувство на безопасност и комфорт се изпарява, когато Русия изпраща срещу бунтовниците в Северозападна Сирия свои бойни хеликоптери.

"Сега се нуждаем от стингърите така, както новородено се нужда от майчино мляко", посочва Омар. "Това би ни дало преимущество и би ни помогнало да спечелим войната".

Авторката на материала в "Таймс" Филип обаче подчертава, че за да се реши да доставя "Стингър", американското ръководство ще трябва да преразгледа коренно политиката си. Вашингтон неведнъж вече е отклонявал подобни искания на сирийските бунтовници поради опасения, че такова оръжие може да попадне в ръцете на екстремисти, които няма да пропуснат да го използват против самите американски бойни самолети в сирийското небе.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ХА,ХА,ХААААААААА.... 98Хилещия се начело на новото правителство в Сирия трябва да застане някой който сигурно 15 националности и още толкова фракции като минимум да уважават и поне за известно време да подкрепят за да мине прехода.Та така освен АСАД друга подобна фигура има ли. Кажете поне едно име? Кажете един лидер на опозицията подкрепян от някой друг освен собствената си малка кликаДаже марионетка нито Москва нито САЩ/САрабия имат.Така че АСАД ще е фактор още доста време.
57
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Карам с 200 90Относно мобилните ЗРК или ЗАРК. Ти какво си мислиш че те могат да се ползват самостоятелно. Че реални са една машина?ПримерКомплекс ПАНЦИР-С1 - 1 команден пункт, 1 обзорен радар, мин 4 бойни модула, мин 4 транспортно зареждащи машини, 4 камиона за транспорт на ракети от тила, 4-6 камиона зип, мин 1 камион работилница, мин 1 камион ЮСТРИРАЩА СТАНЦИЯ, 6-8 камиона/БТР с пехота за охрана, мин 1 камион за боеприпаси, мин 4 камиона бензиновози, мин 4 камиона за разни продукти
56
2
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
и да им доставят и да неги въоръжат със стингърчета все тоя от руски медии е известно че на боина позиция е не само БОРАТИНО но и по съвършеният СОЛНЦЕПЕК апокалипсиса за ИДИЛ предстои само че конфликта ще приключи много бързо
55
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Румбо 91Да и не. За разлика от по-големите ракети ПЗРК имат относително малки управляващи повърхности. В планините тези малки криле намаляват маневреността на самата ракета. Да челното съпротивление е малко но като не може да завива...освен това първата година в Афганистан никакви средства за защита СССР не е имал. 1987 чак се появяват новите ловушки и заслепителите за хеликоптери и самолети след това загубите спадат драстично. Освен това Генщаба разрешава употреба на управляемо оръжие.
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия па "умни" араби са тръгнали да се състезават по оръжие със една от двете супер сили... Ще се състезават с Русия по оръжия???????? Дали са добре? Самата идея е безумна.
53
1
 
19
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Карам с 200 90Експертии. ПЗРК се носи от един човек и се пуска от всичко. ОБАЧЕ Русия каза в прав текст на ВСИЧКИ СТРАНИ В КОНФЛИКТА (САрабия, ОАЕ, Катар, САЩ, ЕС, Турция, Йордания) Ако се появят ПЗРК ще разследваме(демек наземни части тип Спецназ) Този който бъде уличен в доставка на ПЗРК ще бъде предаден на съвета за сигурност на ООН като ПОДДЪРЖАЩ ТЕРОРИЗМА. А това ще е страшен удар по имиджа на всеки(дори може санкции). В момента реално няма ПЗРК в ИД и сие или има единични бройки.
52
3
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Една от причините за високата ефективност на "Стингър"-ите в Афганистан е голямата надморска височина там,която увеличава по естествен път далекобойността.Примерно вертолетите(и СУ-25) имат таван от 6000м, а "Стингър" далекобойност от 5000м.При надморска височина от 3000м се получават идеални условия(6000-3000=3000м) за стрелба.В Сирия обаче е коренно различно-открита ниска местност.
51
10
 
1
 
! Отговори
Карам с 200 преди 8 години
Най-доброто средство е радарно насочвани ракети. Нещо от рода на Куб, Бук, или американските Хок. Тогава вече дори ако радара бъде включен след като самолетите са прелетели (това е нещо като партизанска тактика във ПВО-то), и бъдат обстрелвани само в задната полусфера загубите на ВВС ще се повишат значително. Или най-малкото командването на ВВС ще бъде принудено да повиши скоростта на полет, както и височината, от което ще точността на бомбандиране ще падне.
50
37
 
0
 
! Отговори
до 81 преди 8 години
Какво съобщение, бе? :D Той Асад бомби собствения си народ от 3 години, ти за съобщение сега се сети :D Руснаците онзи ден затриха 40 цивилни. Удрий, тая мачка не е наша!
49
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Таймс" обяснили ли са каква е разликата между сирийските "бунтовници" и ИДИЛ? Щото такава НЯМА.
48
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надявам се всички, барабар с менторите ви рияд и вашингтон да получите по една дузина тополи.
47
1
 
24
 
! Отговори
ТЕОДОРОС ВАСИЛЛИС преди 8 години
ДАЙТЕ РАКЕТЕН ПРЕНОСИМ СИСТЕМ ''ИГЛА'' И ''СТРЕЛА'' НА КЮРДИТЕ...ДА СВАЛЯТ ТУРСКИТЕ НЕЩА.СТИНГЪРА Е ПРИХВАНАТ ОЩЕ ПРЕЗ 1980 Г. ОТ СЪВЕЦКА УДАРНА ГРУПА ЗА АКЦИИ, КАКТО КАЗА ЧОВЕКА ПО-РАНО, И ТО НА ФАЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН.А АКО РУСНАЦИТЕ ИСКАТ...ГРЪЦКАТА АРМИЯ ИМА 40 БАТАРЕИ РЪЧНИ КОМПЛЕКСИ ''СТИНГЪРИ''...ТОЕСТ 4000 ЕДИНИЦИ...ДА ВИ ДАДЕМ НЯКОЛКО ЗА РАЗУЧАВАНЕ.
46
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахаха *** издухани то ако ставаше така лесно да свалиш руски самолет Доналд Кук щеше да го направи а не да чака суто да му захожда на атака сто пьти хахаха
45
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Афганистан им дадоха Стингъри и когато де обърнаха срещу тях САЩ плащаха по 500 000 долара да им ги върнат. Остава и тази простотия да направят.
44
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Афганистан нямаше дронове и безпилотни, но сега талибаните нищо не могат да направят със стингери освен да свалят някой прилеп и после да се молят да не ги изравнят със земята.
43
0
 
39
 
! Отговори
ами, ако.... преди 8 години
ами, ако след такава доставка Русия започне да бомбардира само с ракети от Каспийско море - май срещу тях няма противосистема!? тогава ще настане истинския ад за тези главорези!!!
42
33
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
Атентат в Св. Неделя = русофили и комунисти, Локърби = Либия, Олимпиадата в Мюнхен = Палестина...
41
1
 
5
 
! Отговори
aos преди 8 години
От къде ги измисляте тези статии със несъществуващи заглавия?
40
6
 
3
 
! Отговори
дo 70 преди 8 години
Единственото страшно нещо тук е правописът ти.
39
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световните агресори САЩ и Русия пак започнаха да си ги мерят. Горката Сирия, никога повече няма да е същата. Ще си я разделят като Германия, Виетнам, Корея.... Цял свят страда от имперските амбиции на Жужи и Обонго.