Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!

"Таймс": Сирийските бунтовници искат оръжие от Запада
21 окт 2015 10:28, Елка Василева
186
Дайте ни стингъри, за да се заемем с руснаците!
Снимка: архив, Reuters

Подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници искат от Запада да ги снабди с преносими зенитно-ракетни комплекси, за да свалят руски бойни хеликоптери, пише кореспондентът на вестник "Таймс" в Сирия Катрин Филип.

Призивът им съвпада по време с доставката в Сирия на първата от началото на руските въздушни удари пратка противотанкови ракети, които са изиграли важна роля в боевете на бунтовниците със сирийската армия, се посочва в материала, цитиран от Би Би Си.

Тези съвременни оръжия са доставени на сирийските бунтовници през последните две години в рамките на секретна програма на ЦРУ.

През последните две седмици подразделенията на армията на президента Башар Асад минаха в настъпление с подкрепата на руските военновъздушни сили. Същевременно в социалните мрежи започнаха да се появяват многобройни видеозаписи, на които бунтовници в Хама и Хомс унищожават танкове на противника с такива американски противотанкови ракети (TOW).

Абу Омар, член на Сирийската свободна армия, заявява, че за да се научи да ползва тези ракети, е ходил в Катар. "С тях се чувстваме в безопасност", казва той.

Но това чувство на безопасност и комфорт се изпарява, когато Русия изпраща срещу бунтовниците в Северозападна Сирия свои бойни хеликоптери.

"Сега се нуждаем от стингърите така, както новородено се нужда от майчино мляко", посочва Омар. "Това би ни дало преимущество и би ни помогнало да спечелим войната".

Авторката на материала в "Таймс" Филип обаче подчертава, че за да се реши да доставя "Стингър", американското ръководство ще трябва да преразгледа коренно политиката си. Вашингтон неведнъж вече е отклонявал подобни искания на сирийските бунтовници поради опасения, че такова оръжие може да попадне в ръцете на екстремисти, които няма да пропуснат да го използват против самите американски бойни самолети в сирийското небе.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Карам с 200 132Да и не. За съжаление все още ЗРК/ЗАРК/ЗСУ не са бойни единици а са именно КОМПЛЕКСИ. Само ПЗРК от комплекс стана бойна единица тип "стреляй и забрави" и то не всички са такива някои като английските и Шведските си остават Комплекси. Наземната станция трябва да работи по време на целия активен период на ползване на ракетата.
77
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До боби с малко "бВсе някой трябва да се опита да ги ограмоти. Нямам успехи както си личи. Изглежда приказката че Т ъ п о т а т а е константа е вярна.
76
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До аз 130"ЕКСПЕРТЕ" НИТО СССР ЗРК ракетите във ВИЕТНАМ спряха войната нито Стингърите в Афганистан промениха нещо освен тактиката и технологиите ФактВъв Виетнам ЗРК принуди самолетите да летят ниско и ЗА свали няколко пъти повече самолети от колкото зенитните допотопни ракети ползвани тамСъщо така 85-86 като дойдоха стингърите в Афганистан за около една година докато не намерят противодействие и тактика авиацията стана неефективнаСлед това с нови устройства и управляемо оръжие СССР се върна
75
1
 
11
 
! Отговори
Карам с 200 преди 8 години
До Бобиправ си, но пропускаш да отбележиш, че съществува и възможност за оптично насочване на ракетите. По време на войната в Косово сръбската армия освен прословутия СТЕЛТ унищожи общо 34 самолети на алианса. В много случаи това е ставало чрез оптично насочване, при изключени радари. Дори по-стари комплекси действат успешно по този начин, т.к. ракетите поради сравнително ниската си точност носят огромен боен заряд, и компенсират точността с голям обсег на поражение.
74
2
 
2
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
Кой иска имито на ШОП и как ще ми платиш?група кан Телериг
73
0
 
18
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 118Русия ОФИЦИАЛНО предупреди всички участници в конфликта. Ако се появят ПЗРК ще разследваме(тоест наземна операция със спецназ) Ако уличим някой ще вземем мерки - или пред съвета за сигурност с обвинение в тероризъм(това и на Американците ще им скапа "рейтинга"). Или някой от активно даващите имами или шейхове ще загине при инцидент ...
72
0
 
5
 
! Отговори
ШАТО преди 8 години
До Анонимен120 Hbudnaera/201503/1506021613.html ГЛЕДАЙ СОРОСЧЕ И СЕ РАДВАЙ И КАТО АДАМ СИ СЪЩИЯ УМЕН АКО НЕ СИ СЪЩИЯ КАТ..
71
1
 
23
 
! Отговори
ШАТО преди 8 години
До Шоп Е КОЙ Е УМЕРЕН КАТО ЕДИН ОТ УМЕРЕНАТА ОПОЗИЦИЯ ГО ДАВАХА КАК ИЗЯДЕ СЪРЦЕТО НА ЕДИН СИРИЙСКИ ВОЙНИК ТОЗИ ЛИ ЗАЩИТАВАШ ДАНО ТИ ДОЙДЕ В КЪЩИ ДА ТИ ЗАРАДВА СЕМЕЙСТВОТО ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА И СЕ ПРИБИРАЙ В К.......
70
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Карам с 200 115Сервиза, ЗИП и Юстриращата машина и то не една са необходими за настройки на радарите. Не може без тях в новите комплекси няма почти механика а всеки модул трябва да е съвместен с останалите за да стане АФАР радарОсвен това единични комплекси се унищожават елементарно. Засичаш в коя зона е и пускаш два самолета/дрона да влезнат в зоната от противоположни страни. Или стреля по единия или с крие трети избор няма. ако се крие но не се е маскирал е пътник ...
69
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям цирк тука бе! Ушанките сами си пишат и си вярват :)
68
1
 
12
 
! Отговори
ШАТО преди 8 години
До Брейййййй... Е АКО НЕ СИ ЧУВАЛ ЗА СЛЪНЦОПЕК ОБУВАЙ ПАМПЕРСИТЕ УЧЕНИЯ И БЯГАЙ В СИРИЯ ДА ГО ВИДИШ В ИНТЕРНЕТА ОЩЕ СЕ ВЪРТИ КАК ИЗПЕКОХА 3 БЛОКА С ТВОЙ ПРИЯТЕЛИ ДЖИГАДИСТИ НО АДАМЕ НАЛИ СИ ТИ С НОВИЯ СИ НИК НЯМА СМИСЪЛ ДА ТИ ОБЯСНАВАМЕ ИЗРАБОТВАЙ СИ ПАРИТЕ
67
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Брейййййй... 111Защо тайно - даже е по-старо от мен от виетнамската война е. Нарича се Бомба с ОДВ(обемно детониращ взрив) или Вакумна бомба както е по-известна на широката публика. 250 кг бомба може да рзчисти едно каре в градски условия. Все пак носи 200кг пропан смесва го с въздух и след това го гърми представете си 40 газови бутилки едновременно да гръмнат. Последния случай една бутилка изтърбуши китайски ресторант и то като избухна в задния двор до кухнята на ресторанта в София.
66
6
 
0
 
! Отговори
Карам с 200 преди 8 години
До Бобиможе да се оптимизира малко до команден пункт, радар, и две или три ракетни установки, а останалото се върши от техникъли; охрана, превоз на гориво и т.н. Никой не е казал, че това е класическа бойна групировка. Става въпрос за ограничаване на възможността за въздействие на авиацията, при това при сравнително ниска интензивност на театъра на бойните действия, където не е необходимо много гориво за непрекъснати походи. Повече значение биха имали камуфлажните мрежи, и маскирането.
65
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако гръмнат с този стингър някой руски самолет и хеликоптер руснаците ще използват някоя унищожителна нова артилерия от тези които сриват цял град за 5 минути и накрая ще остане само пепел, няколко изгорели *** и този стингър.
64
7
 
4
 
! Отговори
Dolya преди 8 години
Защо нашите драскачи нищо не казват за това, че Картър е предал на руското посолство картите с местонахождението на джихадистите.
63
1
 
23
 
! Отговори
мммда преди 8 години
Май американците не воюват срещу "ислямска държава" а само срещу Асад. Затова нямат никакъв напредък.
62
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и ние си имаме родни талибани- герб
61
0
 
17
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Аааааааа нали беше умерена тази опозиция?
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците сигурно изобщо нямат стингъри :))) Чакат най-малката съпротива за извинение да им изстрелят по-мощни оръжия.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има само един модел стингър, който може да стреля до 8000 метра. *** ги удрят от по-високо.