Митът за стратегическия гений на Путин

Руският президент играе "твърдо", но без особени ползи в дългосрочен план
Обновена: 24 окт 2015 22:06 | 24 окт 2015 22:00,
437
Митът за стратегическия гений на Путин
Снимка: БТА

Владимир Путин не спира да изненадва Запада, посочва в-к “Ню Йорк Таймс”. Руската интервенция в Сирия, последвана от среща лице в лице между него и сирийския му колега Башар Асад, изумиха света.

Това се случва след маневрите на Кремъл в Украйна миналата година и се появиха множество коментари, възхваляващи стратегическите ходове на Путин. Той действа решително и се възползва от отворилите се възможности. Като например по отношение на Сирия – конфликт, в който водената от Съединените щати коалиция изглежда меко казано колеблива.

Според “Ню Йорк Таймс” обаче само преди 5 години руската власт е била в далеч по-силна позиция на домашната и международната сцени. Сега Путин “играе” отбранително и прави много грешни ходове.

През 2010-та година Москва успя да издигне своя човек Виктор Янукович до управлението в Украйна. Процесът по превръщане на Евразийската икономическа общност в сериозен отговор на Европейския съюз беше в разгара си.

В същото време отношенията с Европа и Съединените щати бяха подобрени значително. Тогавашният президент Дмитрий Медведев дори присъства на срещата на върха на НАТО в Лисабон и говори за установяването на “стратегическо партньорство” и “оставяне на трудния период във взаимоотношенията в миналото”.

Проучвания на социалните мнения показваха, че 2/3 от хората в Русия гледат с положителна нагласа на Съединените щати. Почти същият процент американци приемаха Москва за надежден съюзник.

Руската икономика беше във възход след кризата от 2008-ма, а страната беше на прага от членство в Световната търговска организация.

Започващите процеси на драматични промени в Близкия изток и съседна Украйна бяха посрещнати с разбиране от Кремъл и с готовност за оказване на помощ. Така, например, Русия не наложи вето при решението за международна намеса за сваляне на Муамар Кадафи от власт в Либия.

Медведев демонстрира и готовност за разговори и разбирателство с политическата опозиция у дома.

Завръщането на Путин на ръководния пост през 2012-та година обаче промени поетия курс. Той беше категоричен, че всички протести и метежи в размирните региони по света до голяма степен са дирижирани от Вашингтон в преследване на стратегически цели. И затова трябва да се отговори с твърда ръка.

Владимир Путин удари първо по протестиращите по руските улици, заклеймявайки ги като предатели. Демонстрациите бяха потушени със сила, а опозицията отслабена до точката на изчезване.

В краткосрочен план спокойствието за Кремъл беше гарантирано, но в дългосрочен репресивните мерки доведоха до тежки последствия. Бизнесът, извън приближените до президента олигарси, с право се уплаши и отдръпна от руския пазар, което доведе до сериозна стагнация.

Хората започнаха да негодуват и рейтингът на одобрение за всенародния любимец спадна до 60% в първите 2 години от третия му мандат – най-нисък процент в цялата му кариера.

Разбира се, тогава дойде намесата в Украйна, анексирането на Крим и подкрепата за проруските отцепници от Донецката област. Рейтингът се качи, а Путин отново беше възпят от държавните медии като спасител срещу дългата ръка на ЦРУ.

Но и в този случай ползите трудно могат да покрият цената на последствията. В резултат от наложените на Русия санкции заради интервенцията в Украйна, през изминалата година руската икономика се сви почти наполовина. От друга страна доскорошният кандидат-съюзник НАТО отново е с основната мисия да въздържа военните амбиции на Москва.

В крайна сметка протакането в опитите за създаване на стабилно проруско управление в сепаратистките региони в Украйна изглежда ще принуди Путин да преустанови енергичната (и скъпоструваща) помощ от Кремъл за бунтовниците. Русия обаче загуби възможността в обзоримо бъдеще отново да има стабилен съюзник в лицето на Украйна.

По отношение на Сирия Владимир Путин също не се радва на кой знае какви дългосрочни успехи. Да, Москва блокира действията на Съвета за сигурност и снабдява с оръжия режима на Асад, но вече 4 години гражданската война продължава. За този период Асад бележи видно остъпление, особено след дръзкия възход на “Ислямска държава”.

Това наложи и скорошната военна намеса на Русия. Бомбите на Путин дадоха импулс на сирийския режим, но е ясно, че така конфликтът няма да бъде решен в полза на Асад или поне пълният му контрол върху страната няма как да бъде възстановен.

Погледнати от този ъгъл, действията на руския президент са по-скоро фойерверк, отколкото плод на стратегически гений. Защото колкото и могъща да е Русия, тя не може да си позволи продължителен военен конфликт на чужда територия.

Особено към моментната ситуация. Разходите биха били убийствени и ще поставят на колене руската икономика. Тогава дори и фигура като Путин трудно ще задържи властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
2
 
15
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
""""Митът за стратегическия гений на Путин""""незнам дали наистина е мит,ама което е казал Путин,го е направил.И което е предвидил в изказванията си--също е станало.И за гей-пропагандата в Европа и САЩ...И за ислямизацията...И за мигрантите...И за "демократизирането" с американски бомби...И за "цветните революции"...И за "умерената опозиция "в Сирия....И за радикалният национализъм в Украйна...И за американските жертви в Ирак...има още много неща...Та май митът стана меж.политика на САЩ--нали...
201
3
 
10
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Твърдения, твърдения, желания, свободно интерпретиране на избрани факти в своя полза - нищо ново в журналистиката, било то и Ню Йорк Таймс - нали и те дращят за насъщния и същата полуобразована аудитория. Пък даже и да е така - защо руснака или който и да било по света, трябва да я кара по нюйоркски? Не ща акъл от хора, които не могат да намерят на картата местата, за които пишат!!!
200
2
 
18
 
! Отговори
има цел, и я постига преди 8 години
Дългосрочно ще си запази базата в Сирия на Средиземно море,както си запази Крим на Черно море. Автора на статията е ***. Черно и Средиземно море са важни геостратегически. .
199
20
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 8 години
Путин може да бъде единствено гений на злото. Един психопат начело на ядрена държава може да бъде опасен за целия свят. И затова срещу него трябва да се играе внимателно , но твърдо и без компромиси, за да му се покаже, че не може да си разиграва коня.
198
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам за какво джафкате? Крим беше приватизиран 80% от Коломойша и 20% от Валцман, земя, заводи и прочее. Кримчани им бяха крепостни "граждани". Днес Крим е на хората живеещи там, това лошо ли е според вас? Турция да си гледа шалварите, да ги не омаже отзад!
197
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dpКой е този цивилизован свят? Да не би да имате предвид варварите, които се избиват в училищата и по улиците отвъд океана?
196
2
 
25
 
! Отговори
Ню Йорк Таймс преди 8 години
Путин "анексира" Крим с референдум, а Обонго "освобождава" Сирия посредством Ислямска Демокрация.
195
1
 
23
 
! Отговори
мит бастър преди 8 години
А, какво стана с мита за демократичността и хуманизма на запада.
194
20
 
4
 
! Отговори
комплексирано жуже преди 8 години
*** няма семейство а тръгнал света да оправя и империя..ха..ха
193
17
 
17
 
! Отговори
dp преди 8 години
Разбира се, че враждебността срещу цивилизования свят е против интересите на руснаците.Хората там биха го разбрали отдавна ако имаха малко от малко свободни медии.Акълът на Путин стига до това да наема агитатори навън, ей го 12 милиона долара годишно за агитация само в БГ и какво - постове и статии възхваляващи го всичките видимо писани от бавноразвиващи се, кой ще ги вземе насериозно.
192
23
 
26
 
! Отговори
конституцията преди 8 години
Крим ще се съобразява с конституцията на Украйна, когато Косово започне да се съобразява с конституцията на Сърбия!
191
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе толкова е *** тоя Путин, че си взе Крим за 2 дена без един изстрел, не успяха янките да разберат какво стана...., всичките му действия са непредвидени, непредсказуеми, не знае човек какво да чака, какво да мисли.....наистина"проста" работа,НЕПОСЛУШЕН е тоя Путин....
190
16
 
25
 
! Отговори
Генерал Врангел преди 8 години
Няма такава държава Украйна! Има Южна Русия!Няма украински език! Има малороссийский език!
189
6
 
22
 
! Отговори
без халюцинации преди 8 години
В т.н. ЕС и в братска Америка цари пълно безсилие, отчаяние и фрустрация. Не можаха да предотвратят присъединяването на Крим към Русия и нямат никаква идея, какво да правят със Сирия, ДНР и с ЛНР. Очевидно в бъдеще правилата на световната външна политика ще се определят от Путин. Западняците и американците са деградирани от Путин в ролята на статисти, които само гледат като хипнотизирани зайци и не могат да реагират по никакъв начин.
188
2
 
8
 
! Отговори
Киро преди 8 години
До истДруги преяждат с финансиране от щатит, време разделно
187
3
 
3
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
KGB-Kokaq genialnaq"BUDALA"
186
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха да ви видим сега колко сте патриоти:ДА ЗА БЪЛГАРИЯ, НЕ за русия!
185
0
 
14
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
В неделният ден, в ранни зори надрусани ***....сти пишат един на друг и си отговарят сами.
184
8
 
25
 
! Отговори
дядомраз преди 8 години
Да! Преди години Русия си въобрази,че със Западът може да се дружи равноправно,но САЩ желае еднолично господство. Западът спретна цветни революции,майдани и арабски пролети с-у руските интереси и я заградиха с военни бази.Путин трябваше да се остави западните корпорации да превземат ресурсите на страната му или да се противопостави. Общо взето разбра,че трябва да си силен за да те уважават.
183
22
 
10
 
! Отговори
ист преди 8 години
Не са русофили а са рублофили. Не им се сърдете. На социални помощи са от Русия.