Няма да решаваме сами за вноса на ГМО

Предложението ще върне граничния контрол
28 окт 2015 17:25, Анисия Иванова
44
Няма да решаваме сами за вноса на ГМО
Снимка: архив, Булфото

Европейският парламент отхвърли днес проектозакон, с който можеше да бъде разрешено на страните от ЕС да ограничат или забранят продажбата и употребата на своя територия на генномодифицирани храни или фуражи, разрешени от Общността.

При гласуването предложението за отхвърлянето на проектозакона бе подкрепено с с 577 гласа "за", 75 "против" и 38 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП.

Според евродепутатите предложението може да се окаже неприложимо и да доведе до въвеждането на граничен контрол между страните, които са "за" и "против" генномодифицирани организми (ГМО).

"Аз вярвам, че това предложение би могло да доведе до негативни последици за земеделието в ЕС, тъй като то е силно зависимо от протеини от ГМО източници. Би могло да има и непреки негативни последици за вноса. Накрая, съществуват даже и опасения, дали това предложение е възможно да се приложи, защото в ЕС няма граничен контрол“, заключи докладчикът, председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа.

Тъй като търговията с ГМО пресича граници, това означава, че прилагането на национална забрана за продажба и ползване би била трудна или невъзможна, без да се въведе граничен контрол на вноса.
 
Предложението, което щеше да даде на страните членки на ЕС правото да ограничат или забранят използването на одобрени от ЕС генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия, беше представено от Европейската комисия на 22 април 2015 г.

Еврокомисарят по здравеопазване и сигурността на храните заяви, че ЕК няма да оттегли предложението и то ще бъде обсъдено от Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ГМОземеделиеЕСЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
16
 
! Отговори
me преди 8 години
Ако някой е имал съмнение чии интереси обслужва ЕС, вече би трябвало да ги няма. И ТТИП и това решение за ГМО (което противоречи на заявеното от 19 държави нежелание да отглеждат ГМО), всичко в името на печалбата на САЩ. Все пак, за чудещите се дали да си имат деца - не ставайте смешни. Може да ядем ГМО и да ни подслушват и лъжат, но живеем в къде къде по-човеколюбиви времена от преди. В средновековието средната продължителност на живота е била 35г! Ако сега си нямате деца, кога?!?
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
брюксел не ви е виновен че си дундуркате марионетки да ви управляваттотални антибългари дето гледат само келипира- а държавата и по-точно наивниците кучета ги ялите като ви видат управляващите и се сещат колко струвате и какво да ви скроят
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SAMO V GMO-TO E SPASENIETO NA BALGARIA--NALI ISKATE DA STAVATE AMERIKANZI BE OTREPKI.
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
заши на думата *** слатгате звезди????*** е част от управлението на калпавата еврокола.
27
0
 
15
 
! Отговори
до аномимен 27 преди 8 години
Психично болният си ти,не се съмнявай в това. Гупак
26
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето ви го чудесният европейски съюз,заедно всички гласуваха да ни изтровят. Купчина продажници,и слуги на дявола. Всичко това е план. Чета и се ужасявам,малко по малко навлизаме в един апокалипсис. На 33 год съм и все още нямам деца но си мисля,заслужава ли си да ги имаш имайки предвид чудовищните неща които се случват. В какъв свят ги обричаш да живеят? Как по най гаден начин разни платени лакей на корпорацийте,решават нашите съдби без да ни питат. Отвратително е. Жестоко е,страшно е
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
molya aide bez ES I NATO
24
0
 
27
 
! Отговори
ас преди 8 години
хора ние сме природни продукти не го забравяйте,каквото ядем ,каквото пием,каквото дишаме ,това сме ние,съставени сме от природни елементи,ако всичко което поемаме е *** това ще станем и ние,погледнете средния американец,има излишни пари в банката и 100 излишни килограма на тялото си,това ли трябва да е нашия идеал, не позволявайте да подменят ценностната ни система,не ставайте общество от консуматори,и прасетата са така но знаете какво се случва по коледа :-)
23
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
28, за това се обърни към наблюдаващият те психиатър. Ние тук нямаме квалификацията да те успокояваме.
22
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ли е краят на България като САМОСТОЯТЕЛНА ,НЕЗАВИСИМА И СВОБОДНА ДЪРЖАВА? А сега трябва да се изпълняват нарежданията на концерните от САЩ ,които произвеждат ГМО!
21
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
23, можеш да оцениш колко е толерантен света към психично болните като теб - още си жив, а дори имаш възможността да пишеш в Интернет симптомите на тежкото си заболяване. Така, че изобщо не се оплаквай. В държави като Северна Корея ненормалните ги убиват.
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГМОто е само едно от оръжията на изнънземните, които завладяха САЩ в борбата им за унищожаването на туземната човешка раса. Не се шегувам изобщо, положението е критично. Дано ВВП и казаците от Делта сигма квазар С да разгромят злите янки.(
19
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пшеницата не знам, но в хляба добавят вносно евтино соево брашно което е ГМО. Това е в храната. Във водата Бог ги знае какво добавят при хлорирането на водата. Отгоре американските самолети цистерни пръскат кеймтрелси, медиите ни облъчват с толерастия, американските бази ни облъчват с псигенератори. Ако някой има още съмнения, че живеем в Пъкала, значи е от управляващите ни го ве да!
18
0
 
37
 
! Отговори
Защо преди 8 години
Защо е тази лакомия за "гнусна печалба"? В миналото как са живели и без ГМО, а сега не може. Развитието на технологиите самоцелно ли е или за добруването на човечеството. Към коментиращи като АНОНИМЕН-дали анонимността ви е гарантирана или не напълно?
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво става? Къде да бягаме? Май Русия рай ще ни се види!
16
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе само на мен ли ми се струва ,че този европейски съюз иска да унищожи свободата и свободната воля на страни и граждани,все повече заприличва на корпоративен слуга.Доколкото ми е известно в Европа няма глад и недохранване,освен това има сериозен отпор на гмо и въпреки това някой много настоява да разбърка гените на чистата продукция и да я унищожи. На тези политици като им пъхнеш пачка пред очите и ослепяват за всичко друго,слуги на дявола са те,за 30 сребърника и майка си продават
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бог да накаже Хамерика!
14
0
 
37
 
! Отговори
Hans Rus преди 8 години
Генетично модифицираните храни съдържат белтъчини и други инградиенти, които човешкото тяло никога преди в еволюцията си не е консумирало. Организмът не ги разпознава и оттам при някои хора се получават алергии. Ако се продължи с тормоза над тялото може и да се развие и рак.
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За нищо няма да решаваме сами, от ясно, по-ясно!
12
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин забрани ГМО на територията на федерацията. Отдавна. Който контролира храната, ще контролира света.Но МОНСАНТО, царете на ГМО семената и стратегията за световен контрол чрез глад изкопаха в норвежката земя склад за нормални семена. Ще им трябват за засяване след предвиденото обезлюдяване.