Белгия – оранжерията на европейския джихадизъм

Защо всичко тръгва от Моленбек?
Обновена: 17 ное 2015 11:00 | 17 ное 2015 10:08, Бойчо Попов
39
Белгия – оранжерията на европейския джихадизъм
Снимка: Ройтерс
Като спокойна и просперираща нация от само 11 милиона души, Белгия рядко влиза в новинарските заглавия. Досега, когато получи незавидната слава на „оранжерията на европейския джихадизъм“, пише в свой анализ британският The Independent.

След атентатите в Париж полицията бързо проследи следите на терористите до Брюксел, като нахлу в домове в предградието Моленбек на Брюксел и арестува седем заподозрени.

Разследващите считат, че в това мрачно, бедно предградие са били планирани атентатите в Париж.
 
Защо Белгия е в сърцето на терористичната вълна в Европа? Няма едно обяснение за това, а няколко отделни: от следвоенната имиграция от Северна Африка, до проповедниците, изпълнени с омраза, гетото, бедността и маргинализацията.

Също така имаме и закъснялото разбиране на белгийските власти, че безкритичността спрямо екстремизма е позволила на вредните ислямистки влияния да се разпрострат.
 
Ислямският екстремизъм има дълга история в Белгия. Докато на белгийска територия е имало наистина само няколко атентата, е забележителна белгийската връзка в кръвопролития на други места. Има връзка с убийството на афганистанския лидер, борещ се срещу талибаните Ахмад Шах Масуд, точно преди атентатите от 11 септември в САЩ, както и с Групата за ислямска мароканска борба (GICM), изиграла голяма роля в мадридския атентат от 2004 година.

Година по-късно приелата исляма Мюриел Дегаук се превърна в първата известна атентаторка - самоубийца от западна страна, след като се самовзриви в Ирак.
 
„Моленбек е място за среща на маргинални елементи. Имате голяма мюсюлманска общност, навряна в малките домове на бедния квартал. Много млади мюсюлмани се чувстват откъснати от ежедневния обикновен белгийски живот. Това реално или внушено чувство за изолация се комбинира с екстремистки ислям. Всички тези проблеми се смесват в сложен процес на отчуждаване“, заяви експертът Билал Бениа от Itinera Institute. 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е този, който пише, че холандци и белгийци си правят сметката до цент! Те знаят защо приемат и търпят имигранти. Управляващите в САЩ, Англия и Франция също знаят точно каква е сметката. Те отгледаха, обучиха, въоръжиха и насърчиха създаването на Ал-Кайда и ИД. Те си съперничат помежду си за нефтените кладенци на арабите. Стига лицемерие. За това трябва да се пише, да се изобличават политиците, получаващи чудовищни печалби от непочтената политика в тези страни.Потърпевши са обикновените хора
25
0
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Нали там е Бюксел бре?Кво става? Ем ЕС, ем развъдник на терористи!Че то какво излиза: ЕС е люпиня за терористи. А семето го дават САЩ, А?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** = мръснa
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интеграция ще стане *** дума, както много други. Отрепките, които ни "управляват" и сутрин обед и вечер плещят за интеграция и толерантност, ще отидат в кенефa на историята.
22
2
 
6
 
! Отговори
-10 преди 8 години
То не беше мултикултурализъм, феминизъм, права за гейове, животни и т.н, то не беше простотия. Ето ви резултата, надявам се, че сте доволни.-----------------Какъв е резултатът? Можеш ли да ми сравниш загиналите в цяла Европа от престъпниците терористи и загиналите само в България тази година от "добрите" хора по пътищата?
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60 години мир в Европа - това притъпи чувството за самосъхранение и оцеляване на европейците. Станаха мързеливи, мозъците им лоясаха...... И си мислят - това на нас няма да ни се случи, не и на нас. ДА, АМА НЕ - точно вие сте виновни, точно на другите и на вас ще ви се случи, заради самите вас. Защото сте мързеливи консуматори, не искате да се напънете за нищо, чакате някой друг вместо вас да мисли и да води вашите битки. Сега ще се вдигне малко шум, полиция, обиски тук-там и после пак мързел...
20
0
 
33
 
! Отговори
Globalfix преди 8 години
"мрачно, бедно предградие", "проповедниците, изпълнени с омраза, гетото, бедността и маргинализацията". Не са ли ги интегрирали досега? Ах, каква изненада...
19
3
 
9
 
! Отговори
men преди 8 години
за всеки мюслйиманин сега по едно пентхаусче с изглед към морето и по три бели девственици за да се интегрират по добре. и всяка седмица по един синджир бели мъже за жертвоприношение и за роби за да може да мюслийманинът да се чувства като част от по висшите раси.
18
0
 
17
 
! Отговори
Миу Миу преди 8 години
До някойРазбира се че този процес е бил забелязан. Нещо повече. Смятам, че е бил съзнателно отглеждан и направляван. Само дето е излязъл от контрол в един момент, като в случая с Париж. Или пък може би не?
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема на запдните народи е ,че умеят да мислят,западната цивилизация е едно консуматорско общество със дневен ред ,ям,спя,тоалетна,ям ,спя,тоалетна,магазин ,социялни и пак ям ,спя,тоалетна,ето това е западното общество,те това правят през живота си,те не мислят ,те не знаят какво им се случва.Ако такъв цирк се беше разиграл в София или Варна като в Париж ,гарантирам ви по улиците щеше да се мете с араби,ние сме мнооого пред тях като умове и нерв,като хора с идеи и чест
16
2
 
33
 
! Отговори
някой преди 8 години
И какво се получи в крайна сметка - там, където е сърцето на ЕС, се отглеждат джихадисти.На една ръка разстояние от управлението на ЕС. Не е възможно целят този процес да не е бил забелязан.А за нас не бяха кривите краставици, "щастливите"кокошки, непрекъснатите забележки относно опазване на границите ни и какви ли не нелепости, които ни задължаваха да изпълняваме, както и налагани всевъзможни глоби.Няма думи да се опише това, което е ставало, което става и което ще стане.Това е гавра!
15
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Начинът на живот който водят винаги и завинаги ще ги обрича на мизерия.Имат по 5-10 деца понякога повече.За да станат нормални хора "европейски граждани" или там каквото тези деца имат нужда от пари.За училище ,колежи университети,дрехи,къщи и тн.Родителите им естествено са *** мизерници заети с престъпления ,получаване на социални помощи и ислямски фундаментализъм.Е какви деца ще отгледат и възпитат такива хора?Същите като тях,само че в по-големи количества заради добрите условия за живот.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След края на всяка война започва подготовката за новата война със лозунга ПРАВТЕ ЛЮБОВ А НЕ ВОЙНА,тоест раждайте войници.Вече знаем как ще изглежда новата войнаслед около стотина години,тя отново ще е между мюсюлмани и християни но този път ще е за края на мулти култи.Ние сме в капан и само ние можем да спрем войните като откажем да очастваме в тях
13
3
 
11
 
! Отговори
Миу Миу преди 8 години
До АнонименТова не обяснява нещата. Може да са толерасти, но са толерасти, които винаги измъкват от всичко печалба. Тук става дума за някакви големи парични печалби и ползи, които има Белгия и ЕК от държавно отглеждани джихадисти и то с години.
12
2
 
22
 
! Отговори
Въпрос до 8 преди 8 години
Щом причината за съсредоточието на необезпокоявани джихадисти са социалните помощи на Белгия, значи джихадистите са на държавна издръжка в Белгия. А щом са на държавна издръжка, то Белгия има печалба от тях. Нека не ми говорят за "хуманитарни ценности". Знаем как си правят сметката и белгийци и холандци. Няма и цент похарчен без полза при тях.Та въпросът е каква е печалбата на Белгия и ЕК от това да си отглеждат с държавни помощи джихадистите?
11
1
 
21
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Ей все бедни и необразовани били. Тц тц бе те са *** и мразещи това е. А тая белгийска *** дет е приела исляма добре е сторила че се е гръмнала.
10
4
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До tchugun+1, затва у казармата преливаш от пусто в празно, за да се намираш на работа и да не мислиш за глупости. Най-странното е, че точно този социален ЕС не се харесва на родните кутевци, които явно нямат никаква идея какво-що. Неслучайно са в тинята
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей съсипаха Европа...*** вред, а ние пак ги викаме...елате та елате още може да *
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** до ***...мяза на зоопарк в таз Белгия. Само дето дзверовете могат да избягат когато си поискат
7
1
 
40
 
! Отговори
tchugun преди 8 години
Главната и основна причина за европейския джихадизъм е системата на социални помощи която позволява на работоспособни индивиди да живеят без да работят но в един момент те се попувстват не нужни на самите себе си и на цялото човечество.След това много им е лесно да се радикалидзират и още повече да имат сили да носят автомати след като цял ден нищо не са работили и са си отпочинали.Решението е в премахване на тези помощи и спазване на принципа за задължение да се труди човек освен да е право сам