В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24

Преднамерено ли Турция отива към изостряне на отношенията?
26 ное 2015 17:30, Елка Василева
234
В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24
Снимка: БТА

Свалянето на руския Су-24 на 24 ноември близо до турско-сирийската граница предизвика една от най-големите международни кризи през последните години. Обстоятелствата по прехващането на самолета и последвалите събития показват, че Турция може би преднамерено е отишла към изостряне на ситуацията, пише Лента.ru.

Първите въпроси възникнаха още при преглеждането на видеозаписа с кадри от падането на ударения самолет. Качеството на картината е много високо за обичайните сирийски военни видеа, което навежда на мисълта, че в района се е намирал оператор с професионална камера, който е знаел какво и кога му предстои да снима. Същите въпроси може да бъдат поставени и във връзка с видеозаписа от унищожаването на хеликоптера.

Недоумението, пише руското издание, се засили след огласяването на версията на Анкара, съгласно която турската противовъздушна отбрана в продължение на 5 минути 10 пъти е предупреждавала приближаващите се самолети, че трябва да променят курса си. Записът беше излъчен и по турска телевизия. Той представлява многократно възпроизвеждане на една и съща фраза, несвързана нито с мястото, нито с времето и в никакъв случай не може да се смята за доказателство за реално отправени в ефир предупреждения.

Основният въпрос, пише изданието, се състои в това кога точно руските изтребители са започнали своята атака? Дори ако наистина е имало нарушаване на турската граница, то неговата кратковременност /по-малко от 20 секунди според американската и германската версия/ ни кара да предположим, че решението за атаката е било взето по-рано. Самото изстрелване на ракетите с много голяма вероятност е било произведено вече над територията на Сирия.

Всичко това, имайки предвид и много бързото появяване в мрежата на съответните обяснения и видеоматериали, говори в полза на подготвена провокация с цел Русия да бъде принудена минимум да промени целите на своята операция в Сирия, а като максимум – операцията да бъде спряна. Очевидно, турското ръководство е разчитало на подкрепа от страна на съюзниците си от НАТО, пише руското издание.

Какви промени може да са искали турците? Най-очевидното – прекратяване на руските въздушни удари на територията, където действат протурски формирования, позволяващи на Турция да контролира големи части от границата.

Напълно е възможен стремеж към спиране на атаките на руските военно-космически сили върху инфраструктурата за нефтодобив и нефтопреработване на ислямистите, тъй като Турция е един от основните бенефициенти на евтиния петролен трафик, пише руското издание.

Лента.ru обаче твърди, че задачата не е била изпълнена – затруднения са възникнали още на етапа търсене на подкрепа от силите на НАТО.

Руската реакция окончателно погреба надеждите за резултат, който да устройва Турция. От думите на Владимир Путин и военните става ясно, че руската въздушна операция ще продължи и най-вероятно ще бъде разширена, заключава Лента.ru. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: РусияТурцияСирияСу-24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До ГьобелсРусия да затвори небето над Сирия.
19
23
 
1
 
! Отговори
УКРОП преди 8 години
19 Опитали са и визуален контакт просто няма място всичко да се напише в едно мнение, честотата е фиксирана от американското командване на операциата на Съюзниците, на тази честота работят всички западни комуникации в Сирия от преди 1 година- началото на бомбандировките на САЩ и Коалицията! На тази честота са били и руските радио приемници- просто руснаците свикнаха да провокират НАТО от Прибалтика, през Украйна и Черно море, до Сирия. Това беше отговора на Турция, тя пази небето си!
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
иска им се да влезнат в ес. но не става -европа не изповядва исляма . и сега плана им може и да стане реален- заливат европа с мюсулмани и...няма причини турция да е отхвърлена от ес =членството й там ще е по-голямо отколкото на европа в европа -европейците ще бягат от там. ако бяхме с раша -те нямаше да го допуснат... сценария май е обмислен добре и отдавна
17
1
 
12
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До УКРОПСлава Украине, Слава героям. По-добре направи анализ на дълга на Украйна, а не как СУ-то трябвало за завие :) на Юг.
16
1
 
28
 
! Отговори
Гьобелс преди 8 години
Първият турски конвой грубо навлязъл на територията на Сирия е вече изпепелен.Познайте каква ще е съдбата на следващите.
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Володя ги започна...Днес очистиха братушките турският генерал Рашид Багдаш който е кординирал операцията по свалянето на Су-то. Мачкай долната турска с.г.ан, Владимире!
14
21
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
СТРАННО Е ...ДА!НО Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО:ТЕЗИ --КОИТО ИЗБИВАХА ПРИ ДЕМОНСТРАЦИИТЕ В СИРИЯ -МЪЖЕ, ЖЕНИ ,СТАРЦИ И ДЕЦА---ДНЕС ИЗПРАЩАТ ТЕРОРИСТИ И МИГРАНТИ В ЕВРОПА И САЩ, ЗА ДА ГИ РАЗРУШАТ И ПОСТАВЯТ НА КОЛЕНЕ!ТОВА Е ЦЯЛА СХЕМА --НА ПУТИН И АСАД!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ----ТОВА Е "НОВАТА ВОЙНА"!!!!!!!!!
13
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия е поробител в Сирия, и от арабите ще получат единствено ГРУЗ 200 в найлонови чували!
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В началото СУ-30 прикриваха бомбардировачите и никой не смееше да се приближи на по-малко от 30 км. Руснаците бяха заблудени с това уж координиране със САЩ и свалиха прикритието от въздуха. Сега съм сигурен, че не само турците няма да припарят да границата, защото не се знае кой ще изтегли късата клечка, че е заплаха. Всичко ще се развие след срешата на Путин с Оланд.
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4ovek i 6ega da ne pravi na putin i vednaga se sardi :(
10
45
 
2
 
! Отговори
УКРОП преди 8 години
С тази си позиция русия я чака пълно военно поражение в рамките на година, СА и Катар въоръжават опозицията в Сирия. Асад и Путин са мъртъвци, само нека изчакаме. А ИД сама ще изчезне падне ли Асад тя се появи именно заради неговия терор! Европа, САЩ, Украйна не трябва да вземат страна, нека арабите сами се разправят с руския поробител! Те вече го направиха веднаж през 80- те години на миналия век в Афган!
9
1
 
11
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Турция е категорична-тук не се пускат бомби,тук е убежище на прители.
8
37
 
6
 
! Отговори
УКРОП преди 8 години
Пет минути е излъчвало радиото на турските Ф- 16 към ДВАТА руски Су- 24 с предупреждение незабавно да завият на юг! Пет минути, не 20 секунди, траекторията на един изтребител не може да бъде променена като на каруца, трябва време и място. Жалко че "българските" " медии" умишлено дезинформират българите в полза на русия! Жалко! Турските власти предадоха на посланниците на страните членки на СС на ООН ПЪЛЕН ЗАПИС на опитите за комуникация с руските самолети
7
2
 
19
 
! Отговори
man преди 8 години
целта, според мен, е да се отложи или дори направи невъзможна по-широка анти-ИДИЛ коалиция. в този смисъл, Турция успя.Вярвам, че това е много добре плремислен и синхронизиран с НАТО ход, чакали са удобният момент за да го реализират.
6
0
 
34
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Защо беше това?Сащ са дали нареждането за свалянето на самолета ..
5
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щатите се правят на умряла лисица. Целта беше Турция да удари в гръб Русия и да се влошат отношенията между двете страни. От друга страна искат да скарат Франция с Турция и косвено с Германия, защото Германия и Франция са двигателите на Европа. Накрая по заповед от САЩ, Турция ще пусне всички мигранти от границата да влязат в Европа. Не се заблуждавайте - мюсулмани срещу мюсулмани никога няма да тръгнат. Турция са троянски кон.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"става ясно, че руската въздушна операция ще продължи и най-вероятно ще бъде разширена"Както се казваше в един филм: "Beware the russians - they always overreact it!"
3
3
 
7
 
! Отговори
. преди 8 години
Благодарим за добрата новина! Скоро в Сирия ще стане такъв батак, че няма да знаят кой кой е и ще се изпотрепват взаимно. Което ще доведе до доведе до желания ядрен конфликт.***.
2
4
 
53
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Естествено е, че е подготовка. Всичко е било добре изфабрикувано с поддръжниците им от САЩ. Само Германия и Франция мълчат като ***+и
1
3
 
53
 
! Отговори
Защо беше това? преди 8 години
Още не мога да разбера!Американците защо така ковти изпързаляха Ердоган?(Без съгласие зад атлантика едва ли биха направили толкова голяма глупост!)