В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24

Преднамерено ли Турция отива към изостряне на отношенията?
26 ное 2015 17:30, Елка Василева
234
В Русия видяха странни неща в инцидента със Су-24
Снимка: БТА

Свалянето на руския Су-24 на 24 ноември близо до турско-сирийската граница предизвика една от най-големите международни кризи през последните години. Обстоятелствата по прехващането на самолета и последвалите събития показват, че Турция може би преднамерено е отишла към изостряне на ситуацията, пише Лента.ru.

Първите въпроси възникнаха още при преглеждането на видеозаписа с кадри от падането на ударения самолет. Качеството на картината е много високо за обичайните сирийски военни видеа, което навежда на мисълта, че в района се е намирал оператор с професионална камера, който е знаел какво и кога му предстои да снима. Същите въпроси може да бъдат поставени и във връзка с видеозаписа от унищожаването на хеликоптера.

Недоумението, пише руското издание, се засили след огласяването на версията на Анкара, съгласно която турската противовъздушна отбрана в продължение на 5 минути 10 пъти е предупреждавала приближаващите се самолети, че трябва да променят курса си. Записът беше излъчен и по турска телевизия. Той представлява многократно възпроизвеждане на една и съща фраза, несвързана нито с мястото, нито с времето и в никакъв случай не може да се смята за доказателство за реално отправени в ефир предупреждения.

Основният въпрос, пише изданието, се състои в това кога точно руските изтребители са започнали своята атака? Дори ако наистина е имало нарушаване на турската граница, то неговата кратковременност /по-малко от 20 секунди според американската и германската версия/ ни кара да предположим, че решението за атаката е било взето по-рано. Самото изстрелване на ракетите с много голяма вероятност е било произведено вече над територията на Сирия.

Всичко това, имайки предвид и много бързото появяване в мрежата на съответните обяснения и видеоматериали, говори в полза на подготвена провокация с цел Русия да бъде принудена минимум да промени целите на своята операция в Сирия, а като максимум – операцията да бъде спряна. Очевидно, турското ръководство е разчитало на подкрепа от страна на съюзниците си от НАТО, пише руското издание.

Какви промени може да са искали турците? Най-очевидното – прекратяване на руските въздушни удари на територията, където действат протурски формирования, позволяващи на Турция да контролира големи части от границата.

Напълно е възможен стремеж към спиране на атаките на руските военно-космически сили върху инфраструктурата за нефтодобив и нефтопреработване на ислямистите, тъй като Турция е един от основните бенефициенти на евтиния петролен трафик, пише руското издание.

Лента.ru обаче твърди, че задачата не е била изпълнена – затруднения са възникнали още на етапа търсене на подкрепа от силите на НАТО.

Руската реакция окончателно погреба надеждите за резултат, който да устройва Турция. От думите на Владимир Путин и военните става ясно, че руската въздушна операция ще продължи и най-вероятно ще бъде разширена, заключава Лента.ru. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още по темата: РусиятурцияСирияСу-24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До man"Вярвам, че това е много добре плремислен и синхронизиран с НАТО ход, ..."----Така е, добре премислен и синхронизиран ход, ама много дърводелски го изпълниха ... Съшито с бели конци.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 51 не е изпълнил задачата както трябва? Че да не мислиш, че от Вашингтон не са казали да не го свалят Су-то, а само да го предупредят и на своя глава тоя турски мгенерал взима решението да го свалят?
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До: " турция затвара проливите а Русия смъква гащите това е положението" А ти си ги смъкнал още преди да те забележат, че те има И какво има под гащите - п.у.т.к.а.
37
0
 
20
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Руснажите вече създадоха зона забранена за полети над Сирия. Вече са разположени в бойна готовност ракетни системи С400 а има там и С300. И непиши глупости.
36
0
 
13
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До О ШипкаСАЩ ислямизира Европа
35
1
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До до 33 западноевропеецКакъв "интелигентен" коментар от високо естество! :-D
34
5
 
0
 
! Отговори
УКРОП преди 8 години
до НФБКюрдите не ги бройте за руски ***, яко бъркате- те са със САЩ и оръжието и инструктурите са им американци! Няма да има никаква кюрдска държава в обозримо бъдеще
33
3
 
2
 
! Отговори
кубанская столица преди 8 години
До ЧекистНеправилен лозунгСала Украине! Героям сала!
32
20
 
4
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Русофилите по форумите са толкова много, защото са безработни и нямат какво друго да правят!
31
0
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До :) :) :)След като унищожи а коренното население на Америка. ..днес сме свидетели как САЩ ислям и тези райони Европа. ..
30
1
 
16
 
! Отговори
О Шипка преди 8 години
Опълченци ! Точете сабите, гответе пушките ! Пак ще се ходи до Одрин, че и по-далеч !Заедно с братушките да смажем османлийската *** !
29
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция затвара проливите а русия смъква гащите това е положението
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Братушките не си играят на дребно, направо от генералите им на фесовете започнаха. Големи!
27
2
 
9
 
! Отговори
до 33 западноевропец преди 8 години
Първо си избършете сополите и после се опитвайте да пишете.
26
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия не може да "затвори" небето в Сирия с 30 самолетчета на по 50 години, това първо и второ ако го направи официално, или неофициално то САЩ ще създадат веднага Зона свободна от полети като в Либия и рашата ще трябва да избира- и9ли война с НАТО (която провокира със "затварянето), или да си обира крушите от Сирия
25
1
 
19
 
! Отговори
:) :) :) преди 8 години
Влад Путин започна да ги избива. Ердоган ще лази на колене и ще моли за жалкия си живот на ***.
24
0
 
13
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До УКРОПНезависима кюрдски държава
23
0
 
8
 
! Отговори
neo преди 8 години
Nikakva milost kum riazanite burgii.......500 godini stigat.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за 29 там е работата че самолета не е бил на мислия а се е прибирал към базата си със 700 км/ч. Ако беше на мислия и беше в бойна готовност това су лети с над 1500 км/ч. Стреловидността на крилата му е била 16 % което означава че е нямал намерение да атакува каквото и да било.
21
33
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Рашките си създадоха много врагове! И не мога да разбера как така някакви русофилски, безработни селяни по цял ден вилнеят във форумите и "знаят" толкова много за световната политика!!!