Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!

Лавров: Нещата започнаха от американската интервенция в Ирак
11 дек 2015 22:15, Анисия Иванова
258
Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!
Снимка: БТА

Разрастването на хаоса в страните от Близкия изток и Северна Африка не вещае нищо добро за европейците, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори на авторитетната международна конференция в Рим "Средиземноморски диалози".

Според него този хаос е неудачен резултат от идеологически мотивираната външна подкрепа за въстанията в тези страни.

"Някои смятат, че разпространението на хаоса може да бъде стратегия, улесняваща налагането на външен контрол. Ако е така, то не вещае нищо добро, поне за европейците", подчерта Лавров. Схващането, че уреждането на вътрешните конфликти в арабските страни може да бъде конструирано от външни сили, бе продукт на неправилно формулирани едностранни амбиции", и това доведе в Средиземноморския регион до такива процеси, които изкараха положението от контрол, продължи руският външен министър.

Той напомни, че нещата тръгнаха от американската интервенция в Ирак през 2003 г., която бе осъществена въпреки предупрежденията на редица европейски и арабски страни. После нещата продължиха с т.нар. "Арабска пролет", когато западните "демократични революции" бяха натрапени, без да се отчитат политическите реалности в страните от региона, културата и традициите на арабското общество. "В реформисткия си плам страните от НАТО стигнаха до открито военно нахлуване в Либия, нарушавайки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза Лавров. 

"Да, на арабските страни бяха нужни промени. Но те нямаха нужда от смърт, разрушение и разпад на икономиката, предизвикани чрез намеса отвън. На тези страни бяха нужни не революции и войни, които върнаха развитието им десетилетия назад, а еволюционни трансформации, които да доведат до постепенна модернизация на техните политически и социално-икономически системи. Демократичните реформи трябваше да бъдат предприети вътре в самото арабско общество, от неговите собствени членове", подчерта шефът на руската дипломация, цитиран от ТАСС.

Ройтерс обръща внимание на друга част от неговото слово на конференцията. Лавров нарече "огромна грешка" условието, поставяно от Запада за по-тясно сътрудничество с Русия в борбата срещу "Ислямска държава", а именно, Башар Асад да се оттегли от президентския пост в Сирия. Той повтори руската позиция, че "съдбата на Асад може да бъде решена единствено от сирийския народ".

Конференцията "Средиземноморието: римски диалог" беше открита вчера от италианския премиер Матео Ренци, припомня АНСА. В първия ден на форума говори и кралят на Йордания Абдула.

Конференцията се организира от италианското външно министерство и от Института за изследване на международната политика. Форумът продължава и утре. В него участват 300 делегати от 40 страни, посочва АНСА.
Вниманието на участниците във форума е съсредоточено върху актуалните проблеми на Средиземнорския регион, се посочва в съобщение на външното министерство.

В него се пояснява, че приоритет за международната общност си остават борбата и разгрома на ИД и борбата с прибягващия до насилие екстремизъм като цяло, както и въпросът за политически преход в Сирия и за сформиране на правителство на националното единство в Либия. Но е необходимо и да се стигне отвъд тези кризи и да се мисли върху въпроса за установяването на нов регионален ред в Средиземноморския регион, който да бъде на принципите на дипломацията, партньорството и съвместното развитие, се казваше в съобщението. (БТА)
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
0
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
До Анонимен 148децата ! какво друго !
75
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 146да ама хляба в русия не е 1 лев ами 20 ст.млякото е 45 ст за 1л.квартирите са по евтини ....един Руснак с 150 лв е по добре от българин с 380 лв ....а ако нямаш и работа ...а честитио ....а в Русия работа бол ...искаш работи ...и ако работш не е за 180 лв ами за 780лв
74
3
 
6
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
До Анонимен 144да така смятам ...до сега от 20 дказателства 20 са в полза на САЩ ....какво искаш да смятам ....то и дете от 1 клас разбира че всичко идва от двуличието на Америка и нейната дружка ЕС
73
4
 
16
 
! Отговори
majorski преди 8 години
До Лидербравос добре го каза ...един ден в Българските учебници ще пише как нашите съвременни политици за пореден път са направили поредната национална катастрофа ...довела до над 1.5 милиона изгнаници в чужнина ...и поробването на един горд европейски народ от Европа и САЩ ...и так ще бъде !
72
4
 
9
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
до Аноимен 134има по голямо нещастие от това да си Руснак .....това е да си Българин, Румънец, Литовец, Латвиец ...всички сме на ръба на мизерията ...за нас няма дори Работа ....в Русия има работа ако искаш да работиш ...безработица под 4% ....А при нас работещите не могат да живеят нормално ...камоли безработните...В Русия един работещ в семейството изхранва цялото семейство ...и хляба им евтин и млякото и дрехите .....цените им не са европейски като нашите в България !ние мизерстваме
71
4
 
6
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
До Анонимен 135ти си психо болен ...съжалявам за израза ...алкайда и всичкия тоя краен ислямизъм бе създаден от САЩ за борба срещу тогавашния СССР ...когато СССР се оттегли от Афганистан .....САЩ продължиха с финансирането на краините ислямисти ....в чечения ,афганистан , ирак ,Либия Сирия ..там бе грешката За всичко са виновни САЩ...Русия последните 20 години води война срещи тези !...САЩ ги финансира !
70
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кашата в Близкия Изток започна с руската интервенция в Афганистан, какво ми се прави на *** Лаврата. Тогава се забърка тая манджа. От там тръгна всичко - и ислямизма и Ал Кайда и после до ИДИЛ.Терорист номер едно е била и си остава СССР, а сега Русия. Да не би да сме забравили, Гевра, Корлос Чакала, Червените бригади, Пот Фронт...те изтрепаха мнооого повече народ ис същия този Близък Изток, Малая, Африка, Латинска Америка.. ИД има много да ги гони. Гарата в Неапол 450 мъртви..!
69
4
 
12
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
Евроатлантическите ценности са :1) Вие работите за без пари ....ние седим за мнооого пари 2) Вие *** в Афганистан ...ние ви плащаме за кофчези 3) Вие гладувате ...а ние правим партита с черен хайвер и вино от българия ...и шампанско4) Синовете ви остават глупави за да работят за нас ...нашите са с по 2 висшетта ...и са МЕАНДЖЕРИ 5) Вие умирате на 45 ние живеем до 756) Ние се возим на нови коли ...вие на нашите стари ...7) Вие правите туризъм и ни слугувате .. ние индустрия ..и ви учим
68
3
 
3
 
! Отговори
алооо преди 8 години
До Джонаама не е ясно на не на Америка и Ес .
67
4
 
15
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До Анонимен 123не съм от варна .....а от Плевен и не съм комунист !баща ми бе от първите които излезна на протест със СДС-то и аз съм бил кат студент ...ама ФАКТИТЕ разрушиха всичките ни мечти !ЕВропа е болна ..и ние сме заразени от нея !
66
4
 
10
 
! Отговори
ха де преди 8 години
До Анонимен 121е то като се ос..ра ...какво да прави Обама ...оставя другите да оправят бакийте му ....типино по американски .....първо бомбандираме ...а после ...ей оправяйте се ....те так и с Турция направиха ...ние сме в коалиция срещи ИД......ама Турция да се оправя със Русия за инцидента ....ние не знаем какво е станало там !!?? Те ли не знаят ама са кравари .... заради който цяла Африка гладува цала източна европа им играе по свирката ...А те се смеят и броят доларите
65
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
майорски, ... не спиш ли бе старче, пенсионерче червено от варна ?сън ли не лови болшевишката ти душа ... съжалявам много, но комунизма няма да се върнеако ще по 24 часа да клечите тука и да си побарвате несменените памперси
64
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Да грабиш други народи за да е добре твоя ...това ли е съвременната цивилизация ...това лие съвременната демокрация и свобода ...която ни дадоха Европейците ограбиха децата на България ...1.5 милиона работоспособни ...мият тоалетни в Европа ...а някой от тях са учили и са са способни да ръководят фабрики.разрушиха една страна която призвеждаше коли и камиони (алеко и Мадара)..разрушиха страна която произвеждаше хладилници печки телевизори и всякаква техника това е равносметката 25 год
63
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недалновидният Запад причини хаоса в арабския свят!................Другарю Лавров, ... има голяма доза истина в това, но ... монетата има две страни.Обама в момента изтегля войски отвсякъде, а какво да кажем за другаря путин ... изцапан до лактите в невинна кръв ?или тази част от истината не ви е удобна ?
62
9
 
13
 
! Отговори
майорски преди 8 години
не мислете Русия .....1) Страна богата ...голяма с ресурси 2) Стана със силна Армия и въоръжение 3) Страна с народ горд с историята си и с настоящето 4) Страна с която целият свят рябва и се съобразява ...5) Страна със силно управление и със силен президент 6) Страна която показа на целият свят двуличността на САЩ..ЕС и всички " демократи " и проамерикански "либерали "7) Старна която е в икономически възход ...8) Страната на възможностите ...а не Америка !България къде е ??
61
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко е велик политик и държавник.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ххахаха! Алоооууу... протестърчетата, колкото и да се плюнчите. миндилa Орешарски, Прасето и Догат ще трябва да върнат парите дето гепиха от Южен Поток.И не само ще ги върнат, ми и ще страдат :)Прочети още на: dnes.bg/world/2015/12/11/nedalnovidniiat-zapad-prichini-haosa-v-arabskiia-sviat.286308
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ххахаха! Алоооууу... протестърчетата, колкото и да се плюнчите. Тиквата, Прасето и Догат ще трябва да върнат парите дето гепиха от Южен Поток.И не само ще ги върнат, ми и ще страдат :)
58
3
 
11
 
! Отговори
Хаоса преди 8 години
Това и медиите в САЩ го анализират и го показват филмирано. Нападат Ирак , даже са посрещнати някъде добре! И вместо да спрат и да помислят , че хората искат да живеят нормално - започват масирани бомбандировки с месеци и разрушават жилищата и икономиката на Ирак. Поставят Президент ( който не обединява Ирак ) а го противопостави на различни религиозни течения на исляма ) .Саудитска Арабия изнася радикализъм и екстремизъм в Ирак и Сирия !САЩ заряза Ирак , като вложи пари и оръжие в Ирак. армия
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Минималната работна заплата в Русия е 18 250 рубли - 320 долара"Не се шегувай, мой човек!МРОТ (минимальный размер оплаты труда) средно за Руската федерация през 2015 г. е 5965 рубли, като най висока е в Москва - 14000 рубли. При днешния курс 77 рубли за евро, това прави 77 евро а за Москва малко над 181 евро. Та това е действителното положение. Пък и дори измислената от теб цифра 18250 рубли по днешния курс прави 260 долара.