"Al Jazeera" за България, историята и турското население?

Филмът, който разбуни духовете, но защо? Къде е истината?
Обновена: 22 дек 2015 15:24 | 22 дек 2015 14:37,
372
"Al Jazeera" за България, историята и турското население?
Снимка: кадър YouTube

"България, моята земя". Това е филмът на "Al Jazeera", който разказва за турското население в България. Авторът на филма е Йелда Янат Бахчи, турска журналистка.

Но нейният филм разбуни духовете у нас. Твърденията ѝ предизвикаха меко казано възмущение, като се почне от категоричното твърдение, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

"Оръжия прогърмяха във Видин. Джамията бе унищожена по време на сутрешна молитва, а църквата беше построена по време на следобедната. Неверниците се нанесоха в църквата. Всяка сутрин невинни деца бяха отвеждани в църквата и принуждавани да почитат Бога". Така започва документалният филм, заснет още през ноември 2012. Тогава тя пътува през България и събира разкази на турски семейства.

Гласът зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрират. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът й.

Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил, твърди, че Балканите са били изконно турско място преди войните от 1912-1913 година. Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат. 

Филмът не пропуска и историята на български турци. Като например Кадир Ахмед Осман, учител по турски, френски и физика. Той разказва, че по време на комунистическото управление ходенето на джамия, говоренето на турски и жертвоприношенията са били забранени. Според него комунистическата партия е заменила мюсюлманските традиции с християнски.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е лошо, но да си го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб", казва друг, също учител.

Трети раказва, че обрязването, било задължително, но правителството "стигнало прекалено далеч" и обявило, че то било вредно за децата. И така се стигнало до протести на българските турци, но и депортация. Според Кадир Осман интелектуалците и учителите били изгонени от България.

Коментарите под материала в сайта на "Al Jazeera" не закъсняват. "Тотална манипулация", "Засрамете се", "Отвратителен пример за пропаганда" са само част от реакциите на хората.

Филмът е качен и в YouTube, където един потребител искрено се възмущава: "Какво ще кажете за безбройните гърци, сърби, арменци и българи, които турците са убили по време на 500-годишното им управление?". И задава въпрос, след като Сърбия има население от 7,16 млн. души, Гърция от 11,03 млн., България от 7,26 млн. души, а Турция почти 75 млн. – кой се е справил по-добре с асимилацията?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
9
 
5
 
! Отговори
tsiganin преди 8 години
bidi covek
234
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако все още имаме остатъци на държава, тази телевизия трябва да бъде изхвърлена като мръсен тампон от България!
233
12
 
9
 
! Отговори
Lan преди 8 години
Не е вярно, по СОЦ-а беше също толкова забранено и ходенето на църква, колкото и на джамия! Комунистите са атеисти, защото комунизма сам по себе си е близо до религия и не търпи конкуренция. Относно асимилирането...ами не е смешно, трагично е!
232
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРЦИТЕ СА ИЗ'РОДИ, КОИТО ВЗРИВЯВАТ ВАГОНИ С БРЕМЕННИ ЖЕНИ И ПЕЛЕНАЧЕТА! КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК БИ ИЗВЪРШИЛ ПОДОБНА Д'ИВАЩИНА?! НО ВЪЗМЕЗДИЕТО Е БЛИЗО, ТУРЦИЯ ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБГРАДИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ С "ПРИЯТЕЛСКИ" НАСТРОЕНИ ДЪРЖАВИ И НАКРАЯ "МЕНГЕМЕТО" ЩЕ ЩРАКНЕ ВЪРХУ ГЛАВАТА НА ПУЙКАТА!
231
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ГОСПОДИН-ТИКВА НЯМА ЛИИ ДА ИЗМЪРМОРИ НЕЩО ПО ВЪПРОСА ИЛИ ЧАКА "СИГНАЛ" ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО?!
230
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да са ви честити новите "съюзници" САЩ и Пуйка!
229
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой знае още какви други простотии ръсят американци и турци по медиите по света.
228
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те не казват България моя родина, защото не искат да се нарекат българи, а щом са се нарекли турци значи трябва Турция да е тяхната родина. Те казват България моя земя, искат земята на българите, ето това искат. Дано да си получат урока та да им пукат ушите друг път ако понечат да посегнат на чуждо.
227
7
 
24
 
! Отговори
Фесконтрол преди 8 години
Братя ф.есове и дьонмета, НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ ВИ ГОНИ И ТОВА ДА ВИ Е ЯСНО. Да речем, аз съм орисан да съм християнин, ти мюсюлманин, ти юдеин, ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ МРАЗИМ И ИЗБИВАМЕ ЕДИН ДРУГ, КАТО СЪЗДАТЕЛЯТ Е ЕДИН, ЕХАД??? От Стара Велика България тръгнаха и се разделиха на трите вери- Дунавска България и Унгария християни, Хазария юдеи и Волжска България мюсюлмани. КЪДЕ СА ДВЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВИ ПИТАМ ВИ АЗ? ЕТО ДО ТОВА ВОДИ РАЗДЕЛЕНИЕТО, а в какво вярвате или не вярвате си е ваша работа. Само ви казвам едно, че ИСЛЯМИСТКА ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ТОЧНО 1000 ГОДИНИ НАЗАД, КОГАТО НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА.
226
43
 
7
 
! Отговори
до seira преди 8 години
Сега скъпа Исляма е българска религия от векове и не е наше понятието "турска вяра".Ние не се правим на турци. Вие ни правите и ни гоните към Турция!! И ето пак в главата ти е каша"ВМЕСТО ДА СЕ ВЪРНЕТЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ СИ КОРЕН,"- кои са българските корени? св синод агенти на КГБ или баба Гуси..ха..ха
225
5
 
60
 
! Отговори
профанна пропаганда преди 8 години
Ал-джазира е филиал на отдел "Агитация, пропаганда и дезинформация" на американския Държавен Департамент и на Цру. ЦРУ е най-голямата терористична организация в света!
224
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти си *** модераторе, що ме триеш?!
223
4
 
56
 
! Отговори
шаши преди 8 години
Започна се. Бог да пази България. Сега ще видим истинското лице на исляма. А тези, дето го защитаваха досега-първи ще избягат. Прав им път.
222
9
 
64
 
! Отговори
seira преди 8 години
СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ - МЮСЮЛМАНИ,ВИЕ ДОКОГА ЩЕ СЕ ПРАВИТЕ НА ТУРЦИ?!АКО ВАШИТЕ ПРАБАБИ И ПРАДЯДОВЦИ, НАСИЛСТВЕНО ПОМОХАМЕДАНЧЕНИ И ПОТУРЧЕНИ, МОЖЕХА ДА "ВЪЗКРЪСНАТ" ОТ ГРОБОВЕТЕ СИ КАКВО БИХА ВИ КАЗАЛИ?!ВМЕСТО ДА СЕ ВЪРНЕТЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ СИ КОРЕН, ВИЕ СЕ ВОДИТЕ ПО ПРОТУРСКАТА ПРОПАГАНДА НА ДПС, ЧИЯТО ОСНОВНА ЗАДАЧА Е ДА ЗАЩИТАВА НЕООСМАНИСТКАТА ПОЛИТИКА НА ШЕПА ТУРСКИ БОГАТАШИ - АЛЧНИ ЗА ВЛАСТ!!!ПОЗОР!!!
221
36
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представям си каква би била България само с Роми и Българи ами Българо-Ромска Държава , добре че са Турците и Помаците да оцветят малко Ромизираната България
220
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трагнал българизиран Дасикане Ром за турци да говори , добре че Византия ви пуснала на Бълканите иначе щеше още да калайдисваш тави в Египет
219
8
 
40
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Най-големия порок на възродителния процес беше,тоталното му закъснение!И Турция и Гърция избиха,прогониха или асимилираха българското население в териториите останали под тяхна власт още в началото на 20-ти век!А наште се сетиха когато стана прекалено късно и на тези неща се гледа по друг начин!Сега не ни остава нищо друго,освен да се надяваме,че Русия ще направи нужното с Турция и ще отървем някак си кожата.Иначе просто сме обречени,сами не можем да се спасим!Всъщност има един вариант,но не н
218
8
 
35
 
! Отговори
Читател преди 8 години
Какви османски турци?! Всички те са се изнесли след Освобождението
217
5
 
45
 
! Отговори
Калин преди 8 години
Гледах филма съвсем случайно по Al Jazeera....имах мнението че там новините са реалното отражение на действителността....не като CNN, BBC и т.н.Останах доста разочарован....и те като всяка медия, насочват общественото мнение в една посока...тази от която идва финансирането. Във филма излиза един американски историк и обяснява, как насилственото преименуване (не че го одобрявам) било най-големият геноцид, за който никой не говорел...Никъде не се спомена 500г. робство, кланета, кръвен данък....
216
3
 
11
 
! Отговори
много прост преди 8 години
Ти така и не науче кои са Българи , Турци , Помаци , Роми в България , явно не си българин кореняк