"Al Jazeera" за България, историята и турското население?

Филмът, който разбуни духовете, но защо? Къде е истината?
Обновена: 22 дек 2015 15:24 | 22 дек 2015 14:37,
372
"Al Jazeera" за България, историята и турското население?
Снимка: кадър YouTube

"България, моята земя". Това е филмът на "Al Jazeera", който разказва за турското население в България. Авторът на филма е Йелда Янат Бахчи, турска журналистка.

Но нейният филм разбуни духовете у нас. Твърденията ѝ предизвикаха меко казано възмущение, като се почне от категоричното твърдение, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година до цитиран историк от американски университет, който настоява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

"Оръжия прогърмяха във Видин. Джамията бе унищожена по време на сутрешна молитва, а църквата беше построена по време на следобедната. Неверниците се нанесоха в църквата. Всяка сутрин невинни деца бяха отвеждани в църквата и принуждавани да почитат Бога". Така започва документалният филм, заснет още през ноември 2012. Тогава тя пътува през България и събира разкази на турски семейства.

Гласът зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрират. "И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът й.

Джъстин Маккарти, историк от университета в Луизвил, твърди, че Балканите са били изконно турско място преди войните от 1912-1913 година. Цитиран е и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола. "И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат. 

Филмът не пропуска и историята на български турци. Като например Кадир Ахмед Осман, учител по турски, френски и физика. Той разказва, че по време на комунистическото управление ходенето на джамия, говоренето на турски и жертвоприношенията са били забранени. Според него комунистическата партия е заменила мюсюлманските традиции с християнски.

"Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е лошо, но да си го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той.

"Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб", казва друг, също учител.

Трети раказва, че обрязването, било задължително, но правителството "стигнало прекалено далеч" и обявило, че то било вредно за децата. И така се стигнало до протести на българските турци, но и депортация. Според Кадир Осман интелектуалците и учителите били изгонени от България.

Коментарите под материала в сайта на "Al Jazeera" не закъсняват. "Тотална манипулация", "Засрамете се", "Отвратителен пример за пропаганда" са само част от реакциите на хората.

Филмът е качен и в YouTube, където един потребител искрено се възмущава: "Какво ще кажете за безбройните гърци, сърби, арменци и българи, които турците са убили по време на 500-годишното им управление?". И задава въпрос, след като Сърбия има население от 7,16 млн. души, Гърция от 11,03 млн., България от 7,26 млн. души, а Турция почти 75 млн. – кой се е справил по-добре с асимилацията?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
4
 
7
 
! Отговори
до: 280 преди 8 години
Той и дядо ти така лъжеше , при тебе се предава от поколение на поколение , ето едно видео на Проф.Др.Илбер Ортайлъ в юутуб или просто напиши в юутуб ''BULGARISTAN TURKLERI TURK MU ? - PROF. DR. ILBER ORTAYLI CEVAPLIYOR !''
214
1
 
24
 
! Отговори
Радослав (Рамазан) преди 8 години
Само *** сладко си чопли носа и люпи слънчогледа пред телевизора, като гледа поредния турски сериал и слуша новините на турски език.
213
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе спряха видеото в юутуб , ние сме научени само на лъжи да вярваме , Истината е забранена да се знае в България , не е удобно
212
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен тази история бих искал и да знам кой и кога са българизирани/християнизирани така наречените Дасикане Рома в България става въпрос за роми които се самонаричат християни , нищо не пише в История на България вероятно има защо
211
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са новите евроатлантически ценности.
210
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смяната на Имената е най-големта грешка на Комунистите
209
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Ал Джезира , показа това което криха 50 години в България
208
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук е мястото вече да анализираме една серия статии на Раковски, писани през 1861 г. Г. С. Раковски посреща с негодувание подписаната между Русия и Османската империя спогодба за преселване на българско население от Македония и Видинско в Южна Русия (Крим) на мястото на татарско и черкезко население, предвидено да бъде заселено в освободените български територии. Г. С. Раковски вижда бедите, които това ще донесе на поробеното ни отечество. Защото обезбългаряването е истинска беда особено за видинския район. Първоначално той обръща внимание, че на българите-преселници в Русия не се предоставя
207
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите са виновни не само за Възродителния процес, но и за изолацията на помаците -изконни българи. Само един факт говори достатъчно - години след Освобождението, главното мюфтийство приема светки облекла и български имена като задължителен атрибут на модерните мюсюлмани. Хората само правят избора да се интегрират и да бъдат едно цяло с българската нация. На някои може и да не им харесва ВП, но в него има логка. Настоящето е аналогично - ако не искаш да си истинки българин в БГ довиждане!
206
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На някой не му се иска да не знае че в България има османски турци
205
8
 
16
 
! Отговори
само казвам преди 8 години
Не се карайте! Милета ще пребъде! Защото тук злото винаги побеждава! Сами разрушихме държавата която имахме до 1989!Спряхме да произвеждаме мъже! Допуснахме малциствата да ни управляват! Възпитахме децата си че е най- добре да бягат да имигрират, че родината им е чужда и нищо не значи! Докато враговете ни копаха гроба ние пиехме и слушахме чалга 25 год! Филма просто казва, че сме виновни! И да виновни сме , че ядем бой по главите с нашите си камъни! САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!
204
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е искала да унищожи османските турци в България след падането на Османската Империя , най-много турци има единственно в БЪЛГАРИЯ на Балканите
203
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички турци-националисти в България трябва да бъдат взети под контрола.
202
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с този филм България вън от EU
201
3
 
6
 
! Отговори
до 260 преди 8 години
Нека не говорим само на теория, прабългарите и турците НЕ са тюрки! Стига сте цитирали от измислени исторически извори и автори, има си наука генетика за тая работа и тя го доказва на 100%!
200
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България на Съд в Хага заради Проект Възродителен Процес , искаме само Иситната да узнаем , никога не е късно дори след 25 години
199
4
 
7
 
! Отговори
Не знаещ историята преди 8 години
Изведнъж, повечето от вас станаха големи историци с невероятни знания по история на България. Спрете да дрънкате еснафи такива. На където сме тръгнали, скоро децата ви ще са или в чужбина или мюсюлмани. И България няма да я има. Но такива, каквито сме в момента, това заслужаваме.
198
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1958 са забранили изучаването на турски език в Училищата в България , се казва в док. филм
197
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Филма е брутален , Правителството на Тодор Живков е виновно , на съд в Хага за да се изясни Истината
196
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 255Tyurki sa;Turci,tyurkmeni,madjari,prabulgari,uzbeki,kazaki,azeri,ozbeki,uyguri,mongoli