Русия връща към живот спрения "Южен поток"

Проектът ще бъде съобразен с условията на ЕС
Обновена: 11 яну 2016 12:35 | 11 яну 2016 10:22, Елка Василева
330
Русия връща към живот спрения "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Москва връща проекта "Южен поток". За това се похвалил самият премиер Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение, пише "Стандарт".

В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал: "Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко – лош!"

Още по темата

Според експерти работата по газопровода "Южен поток" ще бъде подновена до няколко седмици. 

Два международни фактора тласкат Москва към възстановяването на проекта "Южен поток", пише изданието. Първият от тях е рязкото влошаване на руско-турските отношения през 2015 г. Първо Анкара цяла година лази по нервите на Москва с опити да извие ръцете на "Газпром" с по-високи отстъпки за доставките на газ за Турция - нещо, което руснаците никога и на никого не са позволявали. Второ, Анкара буквално си направи сепуко, като свали Су-24 на чужда територия. 

Вторият фактор е буксуването на голямата надежда на Москва - проектът "Силата на Сибир". В последния работен ден на миналата година "Газпром" отмени търг за строителството на 800 км от газопровода, който трябва да доставя годишно по 38 млрд. куб. м газ на Китай. Рецесията на китайската икономика и мрачните перспективи пред нея засега ще отложат реализацията на "Силата на Сибир".

На този фон Европа си остава единственият сериозен потребител и изряден платец на природния газ за Москва. Затова и реанимацията на проекта "Южен поток" е навременна и икономически целесъобразна.

Самите тръби за изграждането на подводния участък от проекта все още си стоят на пристанищата Варна и Бургас, като руснаците плащат редовно за заеманите складови площи, обясниха и от двете пристанища.

Реанимираният проект "Южен поток" ще бъде съобразен с условията на Третия либерализационен пакет, твърдят запознати. Проектът напълно се вписва в идеята за изграждане на газовия разпределителен център "Балкан" край Варна, подкрепен от Брюксел проект, който без руския газ просто би бил абсолютно немислим. Така че с малко забавяне и може би малки изменения газопроводът "Южен поток" ще се реализира, пише "Стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
5
 
5
 
! Отговори
през това време преди 8 години
Долар - 76 рубли,барел -32 $Честито другарю Путин.
173
1
 
0
 
! Отговори
haha преди 8 години
До 223Ами за това ще се изгражда северен поток 2. Украйна да си внася от Германия... Яко... Ама ще се размине с 2 000 000 000 които получаваше годишно за преноса на газ. Още по яко. И ся кой печели тия с таксите или тия дето не им плащат такси вече...
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна отказа цена $212 за руски газ с аргумента, че получава от Европа на цена $200. Има още много хляб да ручаме, докато ги стигнем Украинците тъй като в момента получаваме на цена $385
171
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не Украйна, а Яйцеглавия отказа. Ще минат само няколко месеца и ще рамиреше на полоци из цялата тая страна, която ЕС и САЩ се постараха да обърнат с краката нагоре
170
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
222Това зависи само от *** които сключват договори! По точно ние сме си виновни. Така че водата е най прясна, студена и евтина когато си по близо до извора. А " големите икономисти" които се сбъркаха да лъжат хората, зад решетките.
169
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Ако не минава през Крим по шелфа, проектът би бил безсмислено скъп. Първоначалния проект да минава на дълбочина 2000 метра( десет пъти по-дълбоко, отколкото Северен поток) би оскъпило газът недопустимо и ние нищо няма да спечелим от цялата работа!
168
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 222Интересното е, че Русия предложи на украйна цена от 250$ за 1000 кубика и Украйна отказа. Купува си го от Германия руският газ на цена около 200$. Яко !
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли има по глупава нация от тази която заявява че е по изгодно да купуваш руски газ от Германия например, от колкото от Русия. Аааа, има, още един умник, Яйцеглавия украинец заяви същото преди няколко дни! *** народ, слаба държава не си струва да се коментира. Маймуните в цирка са по умни!
166
1
 
1
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
А САЩ ще одобрят ли действията на бат Бойко ?
165
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 210А кога е била под американско партньорство ?
164
1
 
4
 
! Отговори
*/* преди 8 години
Статутът на проекта за газопровод Южен поток остава без промяна. Той е спрян. Това заяви говорител на руското министерство на енергетиката пред ТАСС. Статутът му остава без промяна, проектът е спрян, заяви представителят на министерството.ТОЧКА.И стига с простотиите за ботуши,***.Путин и т.н.
163
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Ама разбира се че ще се опитат да въстановят Южен поток. Тези 800км. тръби трябват да ги заврат на някого. А познайте на кого?
162
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво каза кой??? Важно е да усетиш навреме кога кораба потъва! А това става с ЕС, потъва...
161
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия връща южен поток само в главата на Бойко Борисов. Русия няма нужда нито от Турски, нито от Южен поток сега когато има Северен поток 2 и баба Меркел моли Путин за руска газ.
160
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България ВИНАГИ е била зле когато е била под американско партьорство и винаги е била ДОБРЕ когато е била с Русия. Исторически факт.
159
1
 
2
 
! Отговори
Питам преди 8 години
А какво казва ЕС по въпроса? Рустаците свалиха ли гащите , или НЕ?
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маккейн пак ще трябва да идва да ни заплашва
157
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 182Веднъж да прочета хубава новина! Дано да стане!и кое е хубавото в новината? Че ще се увеличи още повече заивисмостта ни от получовеците ли?
156
4
 
5
 
! Отговори
Русская преди 8 години
До АнонименТова е за теб държавният департамент на сащ съобщи? Това е САЩ спят и вижда катастрофа и глад в Русия. Глупа е да вярват и да повтарят това. Русия сега е трудно, но това е било не един път - линии, да оцелеят всички и още по-силни ще бъдем. Но сега да видим кой е приятел и кой враг ни.
155
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без значение дали харесваме или не Русия,от Южен Поток страната ни може само да спечели!Това са доста постояни работни места,инвестиций,директно ще получаваме газ от Русия,без да сме зависими от Украйна,транзитни такси,екологично безопасен проект!Има само плюсове от целия проект!