Русия готова да даде убежище на Башар Асад

Путин: Не искаме Сирия да свърши като Ирак или Либия!
Обновена: 12 яну 2016 08:55 | 12 яну 2016 08:55, Елка Василева
166
Русия готова да даде убежище на Башар Асад
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия може да даде убежище на сирийския президент Башар Асад, ако той бъде принуден да напусне страната си, заявява руският президент Владимир Путин в интервю за германския таблоид "Билд", цитирано от ДПА.

"Със сигурност беше много по-трудно да дадем убежище на г-н (Едуард) Сноудън в Русия, отколкото би било за Асад", каза Путин.

Според него е твърде рано да се каже дали ще трябва Русия да приюти Асад, чиято страна почти пет години е раздирана от гражданска война, отбелязва ДПА.

"Първо населението на Сирия трябва да може да гласува и след това ще видим дали Асад ще трябва да напусне страната си, ако загуби изборите", продължава руският президент.

Той признава, че Асад "е направил много неправилни неща през този конфликт". Но добавя: "Конфликтът никога нямаше да се разрасне толкова, ако не бе подклаждан извън Сирия - с оръжия, пари и бойци".

Путин повтаря позицията на Русия, че подкрепя Асад, дългогодишен неин съюзник, за да не допусне сценарий с провалена държава, като в Либия. "Не искаме Сирия да свърши като Ирак или Либия. Погледнете Египет: президентът Сири заслужава да бъде похвален, че пое отговорността и властта в извънредна ситуация, за да стабилизира страната".

"Асад не се бие срещу собственото си население, а срещу онези, които извършват въоръжени действия срещу правителството", отвръща руският президент на въпрос защо Асад бомбардира сънародниците си. "Ако това вреди на цивилното население, вината не е на Асад, а преди всичко на бунтовниците и на поддръжниците им в чужбина".

Путин още веднъж изтъква, че това не означава, че всичко в Сирия е наред или че Асад прави всичко както трябва.

Руският президент казва, че страната му ще окаже съпротива на Турция, която е член на НАТО, ако тя заплаши националната сигурност на Русия, имайки предвид свалянето на руския самолет през ноември, който според Турция навлязъл над турската територия. "Силно се надявам, че подобни събития няма да прераснат в големи военни конфликти. Но ако са застрашени руската сигурност и интереси, Русия ще окаже съпротива. Всеки трябва да знае това", продължава Путин пред в. "Билд".

"Турция е част от НАТО, но не бе нападната. Следователно не е нужно НАТО да защитава Турция и нашите проблеми с Турция нямат нищо общо с членството на тази страна в НАТО", подчертава той. "По-добре е турското ръководство да се извини за свалянето на самолета, което очевидно беше военно престъпление, вместо да се обажда в централата на НАТО", добавя Путин в интервюто за "Билд", цитирано от ДПА.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долу аSSад !Да живее Свободна Сирия !
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато зад всяко Зло съществозастане още едно...Ех какъв "живот" ни очакваЕеееееххххх!(припев)
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вива Асад, Вива Путин !!!
18
5
 
8
 
! Отговори
Селяндурско- милицай преди 8 години
На този гол *** няма да му е толкова забавно , когато си иде Обама...
17
13
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
На Асад няма да се наложи да бяга никъде.В Сирия ще се проведат избори и той ще спечели убедително.А, Западът ще го духа ! :)
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някои хора си изпиха кафето и седнаха на работното си място!!!можем само да ги съжалим!
15
18
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
А нахлуванията в Крим, Източна Украйна и Грузия как ги оправда? С исконно руски територии ли (особено Грузия)?
14
16
 
9
 
! Отговори
путлер-капут преди 8 години
затова ще падат цените на петрола..ха..ха днес под 30 долара за барел..ха..ха Те са го измислили. Путин-шах и мат..ха..ха Арабите определят бюджета на "независима" Русия..ха..ха Тъй като държавата бензиноколонка няма друго производство освен петрол и газ..ха.ха
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Асад си замине и ИДИЛ ще превземат Сирия кой има интерес терористите да си имат държава ?
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад поведе една безумна война срещу САЩ е време е да бяга, но като победител.
11
4
 
15
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Кратко, ясно и точно. Сега пусни "Южен поток" и *** ти правя.
10
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва им още един диктатор-терорист за да играят четворка белот..... А забравих Ким корейски..ха.ха
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 8за първи път интервюто в Германия е публикувано БЕЗ СЪКРАЩЕНИЯ!
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е, четете цялото интервю, има го навсякъде, удоволствие да го четеш, от точни, конкретни и смели отговори. всичко в очите!браво!
7
3
 
28
 
! Отговори
№ 1 е преди 8 години
Уникален политик е Путин-пак ги качи на Марс извратеняците от Вашингтон...Народа на Сирия трябва да реши--а не Б.Дом.....БРАВО.
6
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин: Не искаме Сирия да свърши като Ирак или Либия!може би не точно като Ирак и Либия, но изглежда е свършила преди тях
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко изказване на Путин трябва да влезе в учебниците по политология. Тези дни дава интервю за немския "Билд" излъчвано по "Алфа" и човек изпитва удоволствие да го слуша.Преди отговаря с часове на журналисти от цял свят и отново великолепни коментари от него. Преди няколко месеца отнова по "АЛФА" филм посветен на цялостната реакция на Путин по отношение на събитията в Крим. Невероятен политик от световно значение , с когото единствено Генерал де Гол би могъл да се сравнява и никой друг.
4
3
 
26
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 8 години
Който иска НАИСТИНА да знае какво става по света--да гледа и чете не само нашите"свободни" медии...В интервюто си пред немските журналисти,Путин каза толкова много истини,че държавните ТВ в Германия искаха да забранят излъчването му.--Как ви се струва ,май Путин пак говори реални неща--от които се боят САЩ и "цивилизованият" свят.....
3
5
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Как само им пуска въдичката!!!!Естествено,че Асад все някога трябва да си иде и тоя момент не е далечен!Прекалено голям дразнител е!Но ще стане както каже Русия,а не яловите "демократизатори"!
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фризирана поръчково новина, с тенденциозно заглавие и думи, извадени от контекста. Путин е допуснал хипотеза в контекста на друг въпрос, отнасящ се до Сноудън. Никъде не е казвал в прав текст това, което заинтересовани западни агитпропчици твърдят в "новината". Аман от евтина западна пропаганда!