От Лондон: Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко

Огласиха заключенията от британско разследване за смъртта му
21 яну 2016 13:37, Елка Василева
135
От Лондон: Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко
Александър Литвиненко. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил убийството на руския опозиционер Александър Литвиненко, заяви днес ръководителят на разследването, оповестявайки заключенията от обществено разследване за смъртта на бившия шпионин от КГБ, предаде Франс прес.

"Операцията на руската Федерална служба за сигурност (ФСС, новото име на КГБ) вероятно е била одобрена от Патрушев (бившия шев на ФСС Николай Патрушев), както и от президента Путин", посочи съдия Робърт Оуен в заключенията си.

Четиридесет и три годишният Литвиненко почина от отравяне с радиоактивен полоний в края на ноември 2006 г., три седмици след среща на чай в лондонския хотел "Милениум" с двама бивши руски агенти - Андрей Луговой, който днес е депутат от националистическа партия, и бизнесмена Дмитрий Ковтун.

"Сигурен съм, че Луговой и Ковтун са сложили полоний-210 в чая на 1 ноември 2006 г. Сигурен съм, че са го направили с намерение да отровят Литвиненко", пише Оуен.
Според него смъртоносната доза от 1 ноември е била предшествана от първа, по-слаба доза, дадена на Литвиненко на 16 октомври.

"Доказателствата, които представям, ясно установяват отговорността на руската държава за смъртта на Литвиненко", допълва съдията.

Кремъл винаги е отричал да има отношение към случая. На смъртния си одър обаче Литвиненко каза на детективите, че самият Путин е разпоредил убийството му, отбелязва Ройтерс.

Луговой отрече да е отровил Литвиненко и нарече "абсурдни" обвиненията на британското правосъдие. "Резултатите от разследването за пореден път свидетелстват за антируската позиция и тесногръдието на Лондон, заяви пред агенция Интерфакс Луговой.

Руското външно министерство разкритикува "преследващото политически цели" разследване и липсата на прозрачност в него.

Няма никакви причини да очакваме заключителният доклад от това политически ориентирано разследване, при което липсва каквато и да било прозрачност, да е обективно и безпристрастно, заяви в комюнике говорителката на министерството Мария Захарова.

Още по темата

След огласяването на доклада от разследването вдовицата на Литвиненко поиска санкции срещу Русия и президента Путин. "Настоявам да се наложат икономически санкции и забрана за достъп срещу Патрушев и Путин", заяви пред журналисти Марина Литвиненко, цитирана от АФП.
 

/БТА/

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
11
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
До тяАми какво да се прави - все в Лондон умиргът тези "дисинезнамквиси"! Все там ги настига КГБ-то! Що па един път не свитнаха некого я Париж, я у Ню Йорк, я у Брюксел, напр. Се при англичаните, се те разследват и се КГБ-то там.
23
2
 
15
 
! Отговори
тя преди 8 години
Предателите винаги ги убиват или свои или чужди, такава е съдбата им!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робърт Оуен съдия ли е или математик?!Защото на математик по-приляга да говори за вероятности, но на съдия ... никак!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"вероятно" ?!?! В кой съд в света може да мине заключение в този стил? това може да бъде литературно съчинение, но не и заключение на експертиза, на база на която някой да бъде осъден. Аз пък мога да заявя със същата степен на достоверност , че Обама е одобрил убийството. Я докажете, че не съм прав
20
2
 
12
 
! Отговори
тя преди 8 години
За всичко е "виновен" Путин !Той е виновен и за Г. Марков, може би? Английското разузнаване ги ликвидира по една или друга причина и после " крадеца вика , дръжте крадеца". Г. Марков когатао разбира , че в Англия по- няма свобода от България , започва да съжалява за предателството си къв Родината и тогава го премахват англичаните, защото ако бяха българите щяха да го сторят още в началото на плюенето му срещу България!
19
4
 
3
 
! Отговори
Коко преди 8 години
До Ха- ха- хаВажно е секи да си верва в това, което му харесва. Истината на никой не му требва! Един ден, като посрещаш на Орлов мост войниците на Жужи, няма да помниш и няма да верваш, че си писал такива работи в нета - ше верваш, че винаги си подкрепял Русия и Путин, а Жужи всъщност си викал на българския евроатлантически президент.
18
5
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсДа перифразираме великия Д. Талев: "И да знаеш, Минке, че последният кутевисто-путинист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив путинист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21Тарантино е интелигентен мъж и не се хваща с бездарни сценарии.
16
1
 
16
 
! Отговори
бг преди 8 години
Според този варварски съдия Ердоган воюва срещу ИДИЛ,а Путин подкрепя ИДИЛ.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самите англичани са виновни, че не са си опазили агента. А допускат да се сервира радиоактивен чай.
14
2
 
12
 
! Отговори
Къмчо преди 8 години
Немаше нъжда да правят разследване - това го казаха със същите доводи и още преди 5 години - ние в Англия мразиме Путин и за нас нема кой друг да е лошия! Сичко останало е талаш за тиквоглавите - се едно фили, фоби, от левски или от цска!
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е сценария за следващия филм на Тарантино.
12
2
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Не се пенете, другарю Пепчо а започнете активна "задна" тренировка за 2 февруари.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От Лондон вероятно знаят кой е удобрил убийствата на Распутин и Романови?
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А биха ли ни информирали от Лондон, кой (вероятно) поръча катастрофата на лейди Даяна?!Освен това Литвиненко служил в КГБ (ФСБ), но тук го представяте като "опозиционер" ... да не би да се намеква нещо?Няма бивши разузнавачи!
9
1
 
13
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
До Анонимен 9А имаш ли идея еврото къде отиде спрямо долара? На нас европейците нема ли да честитиш?
8
1
 
16
 
! Отговори
бг преди 8 години
Истинска новина-ниската цена на петрола е пагубна за американските петролни компании.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много *** операция на британските служби. Поне да бяха замълчали, защото само кръгъл *** би се вързал на този плосък сценарий за треторазрядно филме.
6
1
 
16
 
! Отговори
бг преди 8 години
Обиколила е света,ама не е новина.
5
21
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
Новината обиколи света.В самата руссия всички путанисти са се скрили в миша дупка и дори имперския в.Известия мрънкоти нещо гузно. Единствено за русофилчета в България почивка няма-както баба знае така си бае- Путин бил велик.... и т.н. заклинания.