Путин е решен да подкопае Меркел в Европа

"Нюзуик": Руската пропагандна машина работи на пълни обороти
29 яну 2016 21:35, Елка Василева
548
Путин е решен да подкопае Меркел в Европа
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руската пропагандна машина, която работеше на пълна пара срещу членове на украинското правителство по време на кризата в Украйна, като ги наричаше "фашисти" и "антисемити", сега отново е на пълни обороти. Този път мишената е Германия, която някога бе смятана за най-близкия съюзник на Русия в Европа.

Откакто канцлерът Ангела Меркел обяви намерението си да позволи на сирийските бежанци да влязат във федералната република, руските медии съобщават за всеки ход на опозицията, която се оформя в консервативния й блок, както и сред определени сегменти от германската общественост по отношение на политиката й на отворени врати към бежанците, пише Джуди Демпси* в сп. "Нюзуик".

Но през последните дни руските държавни медии, към които се присъедини и не кой да е, а Сергей Лавров, руският външен министър, възприеха нов курс.

Те се прицелват към живеещата в Германия общност от 1,2 милиона етнически руснаци, за да критикуват политическите действия на Меркел и да подкрепят тези, които недвусмислено се противопоставят на приема на бежанци във федералната република. Общността е известна с консервативните си, ако не и ксенофобски възгледи, както се видя на демонстрациите на германското антиислямско движение ПЕГИДА, в които участват етнически руснаци.

Сега Русия вероятно използва рускоезичната общност в Германия, за да създаде още по-голяма съпротива срещу Меркел, подобно на начина, по който тя опитва да инструментализира руските етнически общности в балтийските държави.

Меркел е лесна мишена, със сигурност за много от живеещите в Германия руснаци и за руснаците у дома. За изненада и за яд на Кремъл Меркел успя да задържи Европейския съюз единен по въпроса за поддържането на санкциите срещу Русия, след като тя анексира Крим през март 2014 г. и впоследствие нахлу в Източна Украйна.

Но руският президент Владимир Путин може да бъде спокоен, като гледа как бежанската криза раздели и отслаби Европа, и ден след ден прави живота на Меркел все по-труден.

Това може би обяснява защо руските медии са се прицелили в случая с Лиза, 13-годишната дъщеря на руско имигрантско семейство. Иван Благой, кореспондент на руската държавна телевизия Първи канал, съобщи, че момичето е било в неизвестност в продължение на 30 часа и е било изнасилено от "приличащи на южняци" кандидати за убежище. Репортажът придоби огромна популярност във Facebook.

В последно време в няколко германски града имаше протести на етнически руснаци. Над 700 от тях се събраха пред сградата на канцлерството в Берлин на 24 януари, като държаха транспаранти с искания за защита за дъщерите им. Те обвиниха полицията в потулване на случая и в политическа коректност спрямо бежанците, и фактически повториха отправените срещу полицията обвинения по време на новогодишните празненства в Кьолн и други германски градове, където банди северноафрикански мъже извършиха сексуални посегателства срещу жени.

Берлинската полиция заяви, че момичето нито е било отвличано, нито е било изнасилвано. Подробностите все още са неясни. Срещу Благой бе подадено оплакване в полицията за подстрекателство.

Това не спря Лавров да предприеме решителна атака. "Ясно е, че решението на Лиза да изчезне за 30 часа не е било точно доброволно", заяви руският външен министър на пресконференция в Москва във вторник.

След това, като постави под съмнение честността на германската полиция и разследващи органи, той добави: "Надявам се тези въпроси да не бъдат заметени под килима, като се повтори ситуацията, при която изчезването на руско момиче в Германия бе потулено... Истината и справедливостта трябва да надделеят тук."

Това предизвика остра реакция от страна на германското канцлерство, външното министерство и правителството. Щефен Зайберт, говорителят на кабинета, каза, че "няма причина, всъщност дори е недопустимо, този случай да се използва за политически цели".

Франк-Валтер Щайнмайер, германският външен министър, бе необичайно критичен към руския си колега. Случаят не трябва да бъде използван "за политическа пропаганда, както и за да разпалва и влияе на и без това сложния дебат за миграцията в Германия", заяви той.

Норберт Рьотген, председателят на парламентарната Комисия по външни работи, бе дори още по-критичен. "Манипулациите и неистините са обичайни методи в пропагандата, която руското ръководство използва", посочи той. "Случаят показва, че вътрешните въпроси за властта в Русия изглежда са по-важни от отношенията с другите страни".

Но става дума за нещо повече. Тук става дума за това, че Русия използва пропагандата, за да отслаби общите позиции на ЕС, а оттам и самия съюз. Имаше многобройни съобщения за това как Русия е финансирала крайнодесни движения и партии, които са евроскептични и отправят предизвикателство към основните ценности на Европа за човешки права, достойнство и свобода на медиите.

Лавров отрече, че Русия иска да види ЕС отслабен. "Не сме заинтересовани да видим ЕС отслабен или разединен", каза той на пресконференцията. "Заинтересовани сме от единен и силен Европейски съюз, партньор, с когото да работим комфортно по икономическите и другите въпроси", добави той.

*Джуди Демпси е непостоянен сътрудник на "Карнеги-Европа", на чийто сайт материалът се е появил за първи път, както и главен редактор на секцията й "Стратегическа Европа" - бел. на "Нюзуик".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е точно така, путин е решил да подкопае меркел и цяла Европа
255
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МихалДо 429 неграмотните не само трябва да четат но и какво да четат, изкривените ни учебници от руските ни гимназии в които от малки ни лъгаха колко е изгнил запада или истинска история и факти
254
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен442 ако ще има гореща война ще е много много кратка, анализаторите от различни страни сметнах до няколко седмици и няма да се намери кикот от руска страна да подпише капитулацията им, говорим че НАТО има непробиваем щит над ЕС вече за който путин две пъти се оплаква че Русия има да наваксва във военно отношение и противоракетния щит на нато над Европа застрашавал Русия това са думи на путин не мои, а САЩ вече са с лазерни оръжия, проверете преди да се излагате
253
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква разруха от демокрацията бе дядка, нали ви видяхме ония ден, стотина пенсионери, разрухата дойде защото бяхме на губещата страна на света на страната на насесесер за съжаление с губеща икономика произвеждаща неконкуретни стоки в рамките на СИВ и ссср, е сега вече и двете ги няма, а китайците с помощта на американците произвеждат всичко в този свят, почти всичко, останалото е от германците, икономиката ни беше москвичи за батерии Никопол за това и СИВ се разпадна както ссср се насссра и нас
252
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само дето сега, ако има война ще бъде МНОГО, МНОООГОО ГОРЕЩА!
251
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен439 ти да не си планирал да си безсмъртен ? Всички умират рано или късно
250
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Баба Ванга СеврюковаМиналия век след загубата на руснаците на студената война върнаха цяла Украйна и Грузия и Балтийските държави и други насилствено заграбени съседни държави, утре други ден и крим ще върне, все пак не е цяла Украйна този път
249
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък искам да умра в деня, в който Русия "върне" Крим! :)))
248
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен434 какво черно море бе какъв крим, защо според вас дежурни *** путин отмъсти на Ердоган само със забрана на руснаците да ядат пресни чушки и домати от Турция? А? Ами защото турция ако затвори Босфора за кво им е на руснаците черно море? За това и мощта и безмилостността на путин се изля на турция със зарзават забрана :-)))))))
247
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата ни бягат от РАЗРУХАТА на "демокрацията" и още не можем да стигнем икономическите показатели на "разорената" България от 1989 година!! ФАКТ!
246
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Михал427 не се имали право нито на работа нито та жилище, работа за жълти стотинки и валута с която не можеш за си купиш нищо друго освен руски некачествени стоки и жилище панелка затвороподобна килия на високите блокове ли наричате ? Целия живот на българина беше имитиране на бачкане, имитиране на коли и то след десет години чакане и имитиране на жилище, затвор с две стаи, така живеехме, за това и след падането на желязната завеса децата ни забегнаха към 'гнилия' запад както и рускитедеца
245
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крим никога не е залаган или подаряван на никакви американци никога! Към него са имали апетити евреите и са го искали от Сталин,за да направят там днешен Израел. Но котка им е минала път. Явно още не им е минал меракът, но с него ще си останат. За Русия Крим е това, което е сърцето за тялото. Докато има Русия и Крим ще бъде руски. Свиквайте с тази мисъл, няма друга алтернатива.
244
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РОССИЯРусия при вас всичко е временно нали (сриването на рублата, инфлацията,падането на петрола), имате ли нещо постоянно? Освен президент и лакомията ви за съседни територии?
243
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Михал 427Великите и не само Велики сили са водили с десетки повече войни за половин време на съществуване на грешната земя. Великобритания и САЩ в своята история са извършвали ГЕНОЦИД с такива размери че Голодомора в СССР 1923 е по-малко 1/10 от техните престъпления.За това никой не говори освен диваците ИСТОРИЦИ.В Учебник в САЩ:САЩ е изиграла ЦЕНТРАЛНА РОЛЯ в победата ПСВ с 60 000 контингент а Франция с 1 500 000Тихоокеанския театър е ОСНОВЕН за ВСВ с 200 000 Американски Войници
242
1
 
2
 
! Отговори
Лоша работа преди 8 години
Ами всеки си прави пропагандата, включително и тази статия си е пропаганда. Какво им се връзвате и се пените.
241
3
 
4
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До РОССИЯ--429;Абе казвал ли ти е някой колко си заблуден?Навремето Ленин взема огромен ЗАЕМ от Американска банка като залага КРИМ. Заема не е върнат. Освен това Сталин подарява Земите на Крим на Американци имащи отношение към ЛЕНД ЛИЗА. КРИМ е АМЕРИКАНСКИ . Хрушчов го пдарява на Украйна за да го спаси от САЩ.Чети бе НЕГРАМОТЕН!
240
3
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
бъл.медии и коментарите не отговарят на истаната.много умни глави идват в мосвка да се женят на рускини за да получат пост.жителство и гражданство.имат и постояна работа. рублата времено пада след година идве всичко ще е нормално скоро време ес ща рападне.русия иска да ги види платежно способни.а що се отнася за крим той е бил руски и руски ще се остане.сащ искаше крим да си сложи там базите и да изгонят месните жители в русия както направиха югоисток.русия е белика и богата държава а не гладна
239
3
 
4
 
! Отговори
Михал преди 8 години
До Анонимен--415;САЩ ни освободи от Руско--комунистическото робство без да ни ОКУПИРА и без да и ПЛАЩАМЕ. Сега много се дрънка за Турското "робство" ,а при комунизЪма какви права имахме; Право на ТРУД и ЖИЛИЩЕ . Никой не е избивал повече от ***. Кой ни натресе комунизЪма --Русия. Тя не е дала нищо хубаво на света само войни и робство.
238
0
 
0
 
! Отговори
Киро Кривото преди 8 години
Муааахаха! Абе дри ш льовци от бегетоднеска, при-мат е научен термин бре, не каст ници!
237
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Odysseus 405ето ти производството на Газпром от 2005 до 2014 в милиарди кубометра ГАЗ939,6 957,8 976,0 991,0 994,5 1001,2 1003,2 1072,9 1099,7 1119,82005 6401 Газови сондажи и 4372 нефтени сондажи2014 7293 и 7604Акциите на ГАЗПРОМ ПАДНАХААА е и какво от това еквивалентно в проценти да са затворили заводи, тръби, газови или нефтени сондажи не нали.СЪС СТЪКМИСТИКА МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ ЧЕ И ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА и Дебела колкото Гурме италианска Пица