Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание

Европейците забравиха всичките си ценности, смята Орхан Памук
31 яну 2016 20:30,
161
Турция върза ръцете на ЕС и то по негово желание
Снимка: архив, Ройтерс

Турският писател Орхан Памук обвини Европейския съюз, че заради кризата с мигрантите и борбата срещу "Ислямска държава" проявява снизходителност към посегателствата на Анкара върху правовата държава, предаде Франс прес.

"Те (европейците) забравиха всичките си ценности. Гледат на нас, както някога гледаха на Саудитска Арабия: щом (турците) правят каквото искаме, какво значение има какво вършат у дома си", заяви носителят на Нобелова награда за литература за 2006 г. в интервю за в. "Хюриет".

Писателят посочва, че борбата срещу групировката "Ислямска държава" и миграционната криза - две изпитания, с които ЕС не може да се справи без Турция - "са вързали ръцете на Европа".

В края на ноември миналата година Анкара и Брюксел подписаха "план за действие", предвиждащ отпускането на 3 милиарда евро на турските власти в замяна на ангажимента им да контролират по-добре границите си и да се борят с трафикантите на хора. В рамките на споразумението Брюксел се съгласи да поднови дискусиите за присъединяване на Турция към ЕС, прекратени от доста време заради няколко проблемни теми, включително правата на човека.

Критиците на ислямско-консервативното правителство на президента Ердоган го обвиняват, че се опитва да заглуши всички критични гласове в Турция, упражнявайки все по-силен натиск върху медиите.

Турското правосъдие поиска в сряда доживотен затвор за двама опозиционни журналисти заради статия, в която обвиняват режима, че е доставял оръжие на сирийските ислямисти.

Бих казал: "Нека говорим единствено за литература", но това вече не е възможно. Човек не може да седи и да пише романа си, докато журналист като Джан Дюндар е в затвора, подчерта Памук.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
5
 
! Отговори
do БРАТЯ БЪЛГАРИ преди 8 години
zashto v teksta ima turski dumi
76
0
 
15
 
! Отговори
обективен преди 8 години
За европеец не знам, ама за българи- сигурно ще има! Друг е въпроса доколко заслужават същите тези да се наричат българи! Като за начало на двама знаем имената- Плевнята и Надето! За Рамаданчо Кънев не съм сигурен!
75
1
 
13
 
! Отговори
кой? преди 8 години
Кой европеец е луд да се бие за турците? И кой българин?
74
13
 
2
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 107, Да, така е, българките са раждали мъжки рожби и единствената им мечта е била да ги вземат еничари!
73
0
 
2
 
! Отговори
akut до 106 преди 8 години
съгласен *** аз живея в 21 век
72
6
 
16
 
! Отговори
БРАТЯ БЪЛГАРИ! преди 8 години
ВЯТЪР ЕЧИ,БАЛКАН СТЕНЕ,САМ ЮНАК НА КОНЯС ТРЪБА ЗОВЕ СВОЙТЕ БРАТЯ:ВСИЧКИ НА ОРЪЖИЕ!ДОЙДЕ ВРЕМЕ,СТАВАЙТЕ,ОТ СЪН СЕ СЪБУЖДАЙТЕ,ДОСТА РОБСТВО И ТИРАНСТВО,ВСИЧКИ НА ОРЪЖИЕ!КОЙТО НОСИ МЪЖКО СЪРЦЕИ БЪЛГАРСКО ИМЕ,ДА ПРЕПАША ОСТРА САБЯ,ЗНАМЕ ДА РАЗВЕЕ!
71
1
 
9
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До 106,Така е, а и доста от високопоставените военачалници и управници в ОИ по това време вече са французи и англичани, потурчили се и приели исляма доброволно, жадни за власт и величие! Точно те държат Османската Империя на крака до края на 19-ти век! Затова и много от пашите, воювали в Руско-Турската война 1878-79, са потучили се западняци!
70
5
 
10
 
! Отговори
БРАТЯ БЪЛГАРИ! преди 8 години
БОЯТ НАСТАВА, ТУПКАТ СЪРЦА НИ -ЕТО ГИ БЛИЗО НАШТЕ ДУШМАНИ.ДЪРЗОСТ ДРУЖИНА ВЯРНА, СГОВОРНА -НИЙ НЕ СМЕ ВЕКЕ РАЯ ПОКОРНА.ДЪРЗОСТ ДРУЖИНА ВЯРНА, СГОВОРНА -НИЙ НЕ СМЕ ВЕКЕ РАЯ ПОКОРНА.БИЙТЕ, БРАТЯ, БОГ Е С НАС, ВРАЖА ПОРОДА -БОЙ ЗА ЧЕСТ И СВОБОДА, ЗА МИЛА РОДА.О, МАЙКО МОЯ, РОДИНО МИЛА,ЗЕМЯ СИ КРАСНА, РАЙСКА ГРАДИНА.О, МАЙКО МОЯ, РОДИНО МИЛА,ЗЕМЯ СИ КРАСНА, РАЙСКА ГРАДИНА.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
103, от края на 17 век, т.е. след серията войни с Австрия от 1683-1699 Османскаат империя на практика не съществува. Тя стои на картата единствено поради благоволението на големите западни държави, за които е удобно да контролират региона чрез нея и да търгуват с балканските и близкоизточни народи (капитулационните договори). Така че ОИ през 18-19 век не е нищо повече от едно оръдие в ръцете на западните политици.
68
1
 
4
 
! Отговори
akut преди 8 години
релението е просто. разполагане на европейска войска пи границата с турция. меркел в пенсия и Ес подчинява НАТО и турция за един ден
67
0
 
11
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Господи какви предатели н нацията има !отнася се за 98скоро ще изкарат че ние сме владели османците а не те нас...пажи боже сляпо да прогледне ....предатели ....!!!!!
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
98, глу.пости на търкалета. Знаем, че Османската империя е пример за огромна корупция и рушвета е бил второто име на тази държава, но специално за еничарите системата е била безкомпромисна. Вземали са се само най-здравите деца и никой не е можел да си мисли, че може да въздейства с рушвет. Така че по-спокойно с с" милото и даргото"
65
0
 
9
 
! Отговори
до 98 преди 8 години
До АнонименЗа това е имало бунтове срещо него. По твойте думи мило и драго сме давали и да ни потурчат и да понаебат бабите ни. Я самолета и в Анкара да разбиваш с глава пода на месната джамия
64
0
 
3
 
! Отговори
плеен даге преди 8 години
До Анонимен 98психиатрията в Карлуков ...там форуми колкото искаш ...точно за тебе са
63
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До обективенКръвният данък се е взимал в повечето случаи само с рушвет. Тогава, както и сега българите са давали мило и драго детето да го вземат на хранилка в някоя западна фондация, пардон, ениччарче на султана и да направи кариера, но само много малка част от децата ги взимали и затова се налагало да даваш рушвет ако искаш да вземат детето ти.
62
3
 
9
 
! Отговори
плеен дге преди 8 години
Турция върви към пропаст...и ако така продължава ...скоро Запада, Еропа САЩ и русия ще я разделят ....Ердоган играе опасна игра срещу всички ...няма как да излезне победител ....
61
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Оцеляла е- благодарение основно на т.нар "кръвен данък"! Това е бил един много хитър и същевременно брутален начин за увеличаване на военната мощ на Османската Империя!
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
85, никакво вливане на арабски халифати не е имало в Осмонската империя.По времето, когато се изгражда ОИ, арабският свят вече върви надолу и се разпада - което не отменя великите постижения на арабите. ОИ не се управлява от некадърнии-управлява се от християни - основно фанариоти,докато в същото време на турците им е бил забранен достъпа до държ. служби. И в какво се изразява определението "най-велика империя", отнесено към ОИ?Какви са й постиженията в наука,изкуство?
59
1
 
8
 
! Отговори
До 83 преди 8 години
Бравос! И какво като "знаеш турски и следиш турски медии"????? ИЛИ ТИ С ТОВА ИЗРЕЧЕНИЕ ИСКАШ ДА КАЖЕШ, ЧЕ ТУРСКИТЕ МЕДИИ КАЗВАТ САМО ИСТИНАТА????????????????????? Ти добре ли си или имаш температура????? И я ми кажи моля ти се, под "държавна тайна" според тебе е "тайната", че турчулята купуват контрабандна нефт, прехвърлят терористи, лекуват ги и ги въоръжават??? Че това вече, мой човек, не е НИКАКВА ТАЙНА, щом ЦЯЛ СВЯТ ГО ЗНАЕ!!! А това какво пише в медиите....като погледнеш нашите, че и всички
58
1
 
4
 
! Отговори
Не-рязан преди 8 години
Брей много пишат тука бе. Кога са научили български?