НАТО: Евтиният петрол може да запали политически искри

"Ниските цени могат да тикнат някои държави към авантюри"
4 фев 2016 18:42,
80
НАТО: Евтиният петрол може да запали политически искри
Снимка: архив Reuters

Ниските цени на петрола могат да станат причина държавите, които добиват горивото и които са развили щедри социални програми, или чиято икономика се крепи основно на износа на горива, да предприемат външнополитически авантюри, за да разсеят собствените си общества от последиците от обезценяването на горивата. Това предупреди НАТО в свой анализ, цитиран от БТА.

В документа се отбелязва, че макар Русия да си дава сметка за преките последици за собствената й икономика от спада на петролните цени, Москва изглежда няма намерение да преосмисли намеренията си за превъоръжаване.

Още по темата
Допълва се, че Саудитска Арабия засега също не изглежда достатъчно засегната, за да преразгледа геополитическите си амбиции.

Анализът показва, че поевтиняването на петрола основно се разглежда като възможност държавите износители да се въздържат от агресивна външна политика и да се насочат повече към нововъзникналите вътрешноикономически проблеми. Отчита се, че в тези общества възникването на политическо напрежение е много вероятно сега, тъй като бюджетите ще бъдат лишени от сериозни приходи и това ще доведе до затруднения за поддръжката на социалните програми.

Посочва се, че ниските цени на петрола се дължат на равномерното потребление, съчетано с "охлаждането" на китайската икономика; мощния възход на фракинга в САЩ, довел до намаление на американския внос и освобождаването на количества традиционно добит петрол за останалия пазар; решението на Саудитска Арабия да запази равнищата на своя добив, въпреки цените, за да не губи мястото си на пазара; липсата на единомислие в ОПЕК.

Според анализа дори котировките да се покачат малко, което е вероятно, Русия, Иран и Венецуела ще продават на цени, близки до себестойност заради остарелите си технологии за добив. Поскъпването същевременно би осигурило допълнителни средства за усъвършенстване на технологиите за фракинг.

НАТО изразява очакването за "нови съюзи" на петролния фронт, например между Русия и Иран, доколкото тепърва Техеран ще излиза на пазара на черно злато след отпадането на ембаргото. Макар Москва да е заплашена от иранската конкуренция, очаква се тя да се постарае Техеран да остане без пряк достъп до европейския пазар - стратегически за руснаците.

Прогнозира се, че руската страна ще се постарае иранските петролни продукти по-скоро да бъдат насочени към Китай, докъдето самата Русия няма развита преносна инфраструктура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusСамо да ти нампомня че освен петрол в С.Арабия има само пясък-така че или нашалят помпането--или почват да ядът пясъка
13
2
 
34
 
! Отговори
До Одисеуса преди 8 години
И що тогава теглиха външен заем дърдорко като плуват н нефт и злато.А кой колко има не е ясно.Те и Норвегия тъй се репчеха пък сега се оказа ,че след има няма 20 г ще им пресъхнат кладенчетата.
12
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Венецуела започна да внася американски петрол, защото им стана по-евтино да го купуват от САЩ отколкото да си помпят сами, дотолкова е натоварен петрола им с данъци и такси, че трябва да е минимум 70 долара за да им излезнат сметките на венецуелските производители. Не по различна е и ситуацията в Русия.
11
14
 
23
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
10 Още ли не си разбрал че спряха количествените облекчения , сега Европейската централна банка започна , а за руската как мислиш при инфлация 16,9%
10
2
 
33
 
! Отговори
Ехххх преди 8 години
То защото НАТО и САЩ в негово лице не разпалват войни...............Абе за такива наивници ли ни имате? Такова инфо даже американците вече го пропускат--много малко и от тях ще се вържат.....
9
5
 
34
 
! Отговори
NAVIBULGAR преди 8 години
A какво ще стане с велика Америка ако спрат да печатат долари!!!
8
19
 
21
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
5 Само да ти напомня че Саудитска Арабия има ТРИ пъти по голям Валутен резерв от Русия при ПЕТ пъти по малко население и ДЕСЕТ пъти по големи доказани запаси от петрол . Така че чекайте СА да се откаже да помпа има да почекате
7
2
 
39
 
! Отговори
кои бяха тия преди 8 години
Въх туй Нато много загрижено плаче на чужди гробища опитаха и със санкции и с ниски цени на петрола оказа се,че успеха им е спорен и загубите са и за двете страни ,а сега смениха плочата и видите ли реват ,че някой е опасен в следствие на това което те предизвикаха по света е как да не ги наречеш нагли лъжци .
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ниските цени на петрола могат да станат причина държавите, които добиват горивото и които са развили щедри социални програми, или чиято икономика се крепи основно на износа на горива, да предприемат външнополитически авантюри, за да разсеят собствените си общества от последиците от обезценяването на горивата."Защо толкова много ненужна логорея бе НАТО, напишете Русия и цялото горно свръх сложно изречение става излишно.
5
9
 
18
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
хахаххахахах1234кристално ясни
4
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Саудитска Арабия за 2015 г е на загуба 90 милиарда долара за да угодят на приятелите си хамериканците и да тормозят Русия. Всички западни и американски фирми занимаващи се с петрол инкасираха също загуби измерващи се в милиарди.В САЩ фалираха на 700 фирми от бранша основно шистовите тарикати така шистовата революция приключи.Естествено ,че и Русия също губи милиарди ,ама за сега се очертава тя да се смее последна.Иранците вчера предложиха на Русия нефта си
3
2
 
50
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
А,нека да е евтин петролът,пък да видим кой кого!Става все по-интересно-ефектите са доста неочаквани!Колкото до НАТО-тия вече почват да се страхуват и от сянката си.....
2
14
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Ще дразнят Мечока, ще го дразнят и накрая руснаците пак ще прегазят половин Европа. Даже този път може и цяла. То и без това в Европа повечето мъже вече или са меки китки, или чалмари. Факт !
1
10
 
49
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
А тези интриганти от нато що не си таковат майката?