Турция няма да стъпи в Сирия, ако не е колективно

Тя обаче има "право да отговаря на обстрел срещу своя територия"
Обновена: 20 фев 2016 19:21 | 20 фев 2016 19:19, Елка Василева
273
Турция няма да стъпи в Сирия, ако не е колективно
Снимка: архив, Reuters

Турция няма намерение да изпраща свои войски в Сирия самостоятелно, заяви пред журналисти постоянният представител на Турция в ООН Халит Чевик, предаде ТАСС. По думите на Челик сухопътна операция е възможна само в състава на оглавяваната от САЩ коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" или в случай, че има решение за това от Съвета за сигурност на ООН.

Турският дипломат подчерта, че Анкара "подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Сирия", но има пълното право да отговаря на обстрел срещу своя територия от страна на кюрдски въоръжени формирования - т. нар. Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористи.

Още по темата

"Турция няма да стъпи на сирийска земя, ако това не е част от колективно действие - било в рамките на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, било в рамките на международната коалиция, от която сме част. Ако това стане, то ще бъде колективно (усилие)", каза Халит Челик. Той подчерта, че това няма да бъде "турска национална операция".

Относно действията на кюрдските въоръжени формирования в Сирия турският постоянен представител в ООН заяви, че те "не се борят с режима (в Дамаск) или с Даеш ("Ислямска държава"). "Зоната, която превзеха те, не беше отвоювана от Даеш или от Джебхат ан Нусра. Тя бе превзета от умерената сирийска опозиция", заяви турският дипломат.

Той подчерта, че Анкара се явява член на Международната група за подкрепа на Сирия и "подкрепя политическо решение" на кризата в съседната държава. По думите му в сегашния момент главна цел е да бъде постигнато прекратяване на огъня и ефективна борба с "Ислямска държава". Челик каза още, че цел на руските въздушни удари в Сирия са граждански обекти, а не позиции на терористите.

Русия внесе в петък в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в защита на суверенитета на Сирия. В текста на проекторезолюцията се искаше незабавно прекратяване на всякакво обстрелване през границата, както и отказ от всякакви опити или планове за чуждестранно военно нахлуване на сирийска територия. Документът е в отговор на действията на Турция, която обстрелва позиции на сирийските кюрди, а също се готви за сухопътна информация в Сирия, според информация на "Файненшъл таймс", отбелязва ТАСС. Според "Файненшъл таймс" такива планове има и Саудитска Арабия, посочва руската агенция.

Съветът за сигурност не постигна съгласие по предложения от Русия проект за резолюция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още по темата: САЩТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Два атентата и фе.совете подвиха опашки. А Путин още не е започнал да загрява дори.
87
3
 
15
 
! Отговори
Георги преди 8 години
На 23 години съм и колкото да не разбирам от политика и международни взаимоотношения...то явно толкова разбирам от прости факти. А именно..война няма да има..за 2,3 дни Руснаците ще изринат ***. За война трябват няколко държави,няколко неразрешени проблема..тук имаме само две..и един проблем..Турция. Само две защото никой няма да застане на страната на Турция,никой няма да застане и зад Русия..защото просто няма смисъл.
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ум патки пасеMlatiha se TURCIA I GURCIA ZA KIPUR zashtoto gurcia poiska da aneksira i prisvoi nezavisim kipur,huntata v gurcia mnogo si povarva i poiska da napravi tova deto sega fasistka RUSIA NAPRAVI S KRIM
85
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция си лае, керванът на войната си върви. Елиминираха я от теренни изяви. Саудитите не са бойци, а и ще направят голяма глупост, ако се забъркат.
84
3
 
6
 
! Отговори
Сус бре амуджо преди 8 години
До PashaВън амуджите от България-свещената земя на българите!
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименХасане, тези "етнически турци" какво искат? Претенции за независимост? Или просто са си пуснали дълги бради и развяват черни байраци?
82
4
 
8
 
! Отговори
Ум патки пасе преди 8 години
До АнонименЯвно имаш още жълтичко около човчицата, защото не занеш, че тогава Турция и Гърция се млатиха заради турската агресия в Кипър. А Гърция както е известно е член на НАТО от време "оно".
81
0
 
4
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Настъпва времето на ваденето на кирливите ризи.....
80
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия да се махне от Сирия. Право да се меси там има само Турция, защото там има етнически турци.
79
1
 
6
 
! Отговори
128 преди 8 години
До 127Гърците са го казали: Правото се спазва само между равни !Но това е друга тема. Аз коментирах статията по - горе. Тя не е за Крим или Донбас.
78
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
До 122 Ако Турция влезе (на теория) в Сирия това според международните закони се счита за агресия. Руснаците вероятно ще го вземат твърде лично и ще отговорят на агресията. Това имах предвид. При такъв сценарий никой нищо не печели. И двете страни са губещи.Разбира се всичко това е важно ако Ердоган и Путин разсъждават логично. Ако един от двамата откачи нещата могат да вземат непредвидим обрат.
77
4
 
7
 
! Отговори
К преди 8 години
Ромска му работа, когато сме с тълпата сме силни иначе не ни стиска.
76
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
Играч който нищо не печели от дадена игра обикновенно играе "пас" .Нито Турция ще спечели ако нападне Русия, нито обратното.
75
1
 
3
 
! Отговори
poker преди 8 години
spoko zabravihte arabite te sa novite igrachi i nikoi ne im znae rakata
74
2
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
И на какво се надяваш? Тия ще ги изпарят за 20 минути. Ние нямаме съюзници. НАТО, колкото защити Кипър.
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 115 Ми то не е честно и 20млн кюрди да живеят без държава , като се замислиш.Ноооо скоро това ще се промени , ако ме разбираш.
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSKATA FEDERACIA ne e li mnogo golqma za 140 miliona narod,ne e chestno 1 i polovina miliarda kitayci da jiveyat v takava malka darjava
71
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ееее така се надявах амуджите да влезнат в Сирия и да влезнат в директен бой с Русия.Това щеше да е една от най-кратките войни в световната история.Който е запознат с руската военна доктрина ще ме разбере.
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен115PAJIVYOM PAVIDYOM,KADIROV v momenta e nay golemiya priyatel na PUTIN i PUTIN naliva miliardi dolari v CHECHNQ samo i samo da sa mirni ,a tochno toya KADIROV predi rejeshe glavi na ruski soldati ,eto takuv e vashiyat PIYUTIN
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахах, руснаците-сунити се нагледаха на независим джихадизъм в Кавказ през 90-те години и лично се увериха в "качеството" на неговите плодове. Сравнявайки джихадизма от 90-те с разцвета, на който се радват Грозни и Махачкала в момента, на никой нормален и нестрадащ от психич.ески заболявания мюсюлманин-сунит не му минава през главата да иска независимост:)))