Осъдиха на смърт ирански милиардер за корупция

Бабак Занджани бе признат за виновен за присвояване на средства
44
Осъдиха на смърт ирански милиардер за корупция
Бабак Занджани. Снимка: rferl.org

Влиятелният ирански бизнесмен и милиардер Бабак Занджани беше осъден на смърт за корупция и присвояване на средства, съобщи Франс прес, като се позовават на агенция ИРНА.

Занджани е ръководител на корпорацията "Соринет груп", притежаваща активи в Турция, ОАЕ и Малайзия.

Той беше арестуван на 30 декември 2013 г. по обвинение в нанасяне на щети на държавата чрез финансови машинации и корупция. Според прокуратурата той е присвоил 2,8 милиарда долара, получени от неофициална продажба на петрол, заобикаляйки международните санкции срещу Иран.

Националната иранска петролна компания дала указания на милиардера да продаде петрол на сума 2,8 милиарда долара. При това ръководството на компанията, в нарушение на закона, не задължило Занджани да предостави финансови гаранции за връщане на получените средства.

През 2012 г. САЩ и ЕС включиха Занджани в "черния списък" на лицата, които нарушават санкциите, ограничаващи търговията с ирански петрол и иранския банков сектор. През април 2013 г. американското министерство на финансите обвини Занджани в подкопаване на режима на санкции срещу Иран чрез машинации с износ на петрол и финансови средства на иранското правителство.

Аналогично обвинение към бизнесмена отправи и Европейския съюз. През февруари 2014 г. иранският президент Хасан Рохани заповяда да се проведе разследване на разхищаването на бюджетни средства при провеждане на корупционни машинации с иранския петрол, припомня ТАСС.

Състоянието на Занджани се оценява на около 13,5 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Джонирей преди 8 години
Така се прави! Който пипа общото - смъртна присъда защото ощетява цялото общества. В БГ-то е пълно с такива като тоя.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да стане когато гн Борисов не разрешава да се пише за него неудобни въпроси.Свободата на словото в България е разтреляна със атомна бомба.Веднага се търкат неудобните му въпроси.Никога е нямало толкоз мощна диктатура в държавата ни.И има *** които го хвалят на туй одггоре.Всичкото му минало е толкоз мръсно,че понякога той сам се отвръщава от себеси.Но нали са шпец команда по изчистване на мръсотиите.
26
0
 
3
 
! Отговори
Наздраве преди 8 години
И у нас има доста риба,затлъстяла в мътните води на прехода.Периодичномедиите гъделичкат полуатрофиралото чувство за социална справедливост намравките,като излизат с разни кьорфишеци как на еди кой си ще бъдепотърсена отговорност.Нещо,което никога няма да стане(освен при социалнареволюция,или думата беше полюция?).Липсват политическа воля,прокуратура,следствие,съд.По-точно има ги,но с друга насоченост.Уви,ще четем как е по света,ще се тюхкаме защо и у нас не е така и ще си пием ракията...
25
4
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Ердоган кога ще прати турските заптиета да превземат днес.бг и да врътнат на шиш Пеевски?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е това не е Русия, да ги пуска милярдерите след 10 години
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нашите милиардери - Боко, Първанов, Плевналиев и другите кога?
22
3
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
ъъъ осъдили са го на смърт, защото нарушава ембаргото срещу тях самите? или това е най-нескопосаната статия, или тия са най-големите балъци
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко Занджани има за трапане у нас........... кога ще дойде ден!!!!!!!!
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 13Не. Иран е теоркратична държава. Всички религии са представени в управлението според това кой как се е декларирал от населението. Християни, юдеи, зороастрийци имат запазени места в парламента.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Не всеки, а ВСИЧКИ!
18
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нашите наглеци от последните 26 г кога?
17
8
 
27
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Не арабска страна - по-лошо - Ислямска република. До 79-та година бяха светска държава, с мода и привички подобни на европейските. Не ходят баш забулени, като другите полу-човеци в региона, но религиозните водачи вдигнат ли ти мерника - до там си.
16
0
 
18
 
! Отговори
Асен преди 8 години
Да би мирно седяло...
15
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Състоянието на Занджани се оценява на около 13,5 милиарда долара."В евроатлантическа България с 1/100, даже в една хилядна от това състояние можеш да купиш всеки съд и всеки прокурор.
14
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това трябва да сполети и корумпираните българи по високите етажи и само тогава ще се опровим! Няма дя има пенсии на лекари работили над 30 години по 200 лева
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До meКакво му е странното на обвинението - държавната компания му възложила да продава и да намери начин да заобиколи ембаргото, а той слагал в джоба си!
12
4
 
46
 
! Отговори
Близо до Иран преди 8 години
Жителите на Ракка - столицата на Идил - въстанаха срещу терористичната групировка и развяха сирийски знамена. Исканията са им за мир в Сирия и присъединяване към условията, предложени и гарантирани от Русия.
11
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е в изостаналите и нецивилизовани страни. В цивилизована евроатлантическа България такива ги оправдават. Христо Бисеров го оправдаха - цивилизованите братя швейцарците отказаха да дадат информация за сметките му. В цивилизованите страни ако ограбиш и ощетиш няколко милина души не е престъпление, щом като са неудачници и некадърници и не могат и те да крадат значи си заслужават да ги крадат.
10
3
 
22
 
! Отговори
Шопи със сопи преди 8 години
Иран е голяма и опасна държава. Те са наследници на персите. Що бой се биха с Ирак преди време. Наобед спират, хапват, молят се и след обяд пак бой. Иран се очертава освен като регионална, и като ядрена сила. Вече. Тя е мюсюлманска, но НЕ АРАБСКА държава. Саудитите едва ги дишат, но скърцат със зъби и си точат ножа. На фона на това, се очаква и Иран на хапне пай от бъркотията в Сирия.
9
3
 
29
 
! Отговори
me преди 8 години
Много странно обвинение, предвид това, че самите Иран са му възложили да заобиколи ембаргото. Или са поели такова задължение пред САЩ и ЕС, за да падне ембаргото, или въпросният има връзки със саудитците и обвинението всъщност е в измяна. Второто май е по-логично. Чудя се обаче, кога ли ще има 1 осъден на 20 години ефекитвно за присвояване на държавни средства в т.нар. държава България.