Харемът за жените – "училище за живота"

Това заяви първата дама на Турция Емине Ердоган
10 мар 2016 07:34, Петя Славова
297
Харемът за жените – "училище  за живота"
Снимка: архив, Reuters

Съпругата на турския президент ислямист-консерватор Реджеп Тайип Ердоган - Емине Ердоган, заяви днес, че османският харем е бил "училище, подготвящо жените за живота", предаде Франс прес.

"Харемът е бил школа за членовете на османската династия и училище, подготвящо жените за живота", заяви госпожа Ердоган, която участва в редица женски и благотворителни организации. Тя направи това изказване на публична проява в Анкара, предавана по телевизиите, пише БТА.

В Османската империя в харема са били събрани куртизанките на султана - довереници, фаворитки и сексуални робини, които получавали образование по литература, изкуства и практически умения, но единствено заради желанията на султана, на когото били собственост, отбелязва АФП. Най-умелите ставали истински жени на властта и влиянието с цената на интриги, описани в много романи.

Подобно на съпруга си, госпожа Ердоган е благочестива мюсюлманка, почитателка на величието на Османската империя, върху чиито развалини бе създадена сегашната светска република Турция.

Изявлението й за харема предизвика множество критики в социалните мрежи.

"При Мурад Трети (султан през 16 век), единствените предмети, които не са били допускани в харема, са били книгите", написа в Тwitter университетската преподавателка Йозлем Курумлар, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
18
 
! Отговори
Полека преди 8 години
До 258 Това усещане за победно всемогъщество са имали турците и през 1876. Така че по-полека. Цял свят е настръхнал. Играете си със съдбата на няколкостотин хиляди български турци.
25
2
 
26
 
! Отговори
В преди 8 години
под заглавието има парадокс,хем туркиня хем дама!
24
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 258Пророка ви Мохамед -си е взел жена на 9г.и търпеливо е чакал да стане на 12г. та да задоволи плътските си страсти....та викаш нов справедлив свят ще настане а?Свят на педофили и деградирали типове...ще е чуден свят ,а принц Чарлс отдавна е станал за обществено посмешище и само факта че може да предпочете Камила пред Даяна когато последната бе още жива говори колко му е акъла на този.
23
0
 
30
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
До 258Да не би да искаш да кажеш, че Саудитска Арабия е образец на справедливост и хармонично общество? Или, че под диктата на исляма, саудитските жители живеят в рая? Силно се съмнявам дали изобщо имаш представа какво е ислямът и до какво води налагането му в живота на едно общество. Типичен пример за това са държавите около Персийския залив, Афганистан, Пакистан, а в близко време и Турция, където думата "демокрация" е забранена по дефиниция...
22
4
 
0
 
! Отговори
Watson преди 8 години
До 258Отговорът ти на въпроса на Веско е толкова неконкретен, че чак аз мога да си го представя този свят. Дай пример за успешна бета версия някъде на тази планета?
21
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грешка има госпожата. Сексуални робини в Турция? Не може да бъде! Това е било сексуално съжителство според антинародния БХК.
20
0
 
21
 
! Отговори
хох преди 8 години
От опит ли говори?
19
0
 
23
 
! Отговори
Tina преди 8 години
По очите й си личи, че си вярва...
18
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тя, и мъжа й - на дръвника! Възраждат средните векове, а евролиберастите *** за права и свободи, и още по широко разтварят задни бузи пред изнудването на скъсения турски вуй! Нещастници!
17
0
 
12
 
! Отговори
weiss преди 8 години
До 258И това не бях чувал, и това чух.....Sancta Simplicitas
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 23Барак с евтини *** САМО Е ЕДИНСТВЕНО В БЪЛГАРИЯ.Срам ме е от 5 годишното си дете, когато минаваме околовръсните пътища и детето пита "Оле колоко е студено, тези какички какво търсят тук"????Отговора го знаем всички.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сексуални робини? Нали нямало роби при ***? Четящите тук жени как биха се почувствали ако някой *** анадолец ги вземе насила в харема си да ги *** в дупарата ? Дали биха се почувствали европейки или робини?
14
20
 
5
 
! Отговори
Непознат преди 8 години
До Анонимен 7"що не кажете на кой фес я взел Ердоган"А ти защо не кажеш нещо за госпожа Плевнелиева АААААААА????Да, защото в България жените не е......т мъжете си и мъжете са тръгнали по стръмните пътища.Посочи ми един български политик с нормално семейство, НЕМА ТАКОВА НЕЩО.В никакъв случай не защитавам нито Ердоган, нито Турция.Но човек преди да коментира някого, първо трявба да погледне собствения си лик в огледалото.
13
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли по-важни новини, та ни занимавате с бълнуванията на този пингвин от снимката?
12
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
религията им е болна, както и те самите
11
4
 
22
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
До 258Ми да! Скъса веригите и се хлъзна по стръмното надолу и то така, че спиране няма! А когато турците се събудят и се усетят на къде ги пързаля R-доган, Аллах едва ли ще си направи труда да го закриля. Въпрос на време това да се случи. А първите признаци са вече на лице...
10
0
 
16
 
! Отговори
Веско преди 8 години
До 258Не знам дали нарочно пишеш така, ама изглеждаш грамотен човек, пък все ми е на устата един въпрос. Ясно е, че мюсулманите трябва да владеят целия свят. И хубу, завладяваме го. И после какво правим?
9
4
 
54
 
! Отговори
21 век е преди 8 години
Тези не знаят ли че сме 21 век.Как може една жена да изрече такива думи.Жените в харема са предмети.Мажът има 10 жени и избира с коя да спи а те нямат глас.Тези май нямат шанс да се оправят някога.Този Ердоган ще върне Турция в каменната ера.
8
7
 
8
 
! Отговори
5kov преди 8 години
Искам харем ...
7
1
 
48
 
! Отговори
:( преди 8 години
Ето ги новите 'европейски ценности'! Да са ни честити! Еднополовите бракове в ЕС са вече факт. Сега остава да узаконим многоженството! Честито братя европейци!