"Панамските документи" и страната на победилия цинизъм

Дойче веле за "глобалното разследване, напълно неутрално в политически план"
6 апр 2016 22:05, Елка Василева
300
"Панамските документи" и страната на победилия цинизъм
Снимка: Reuters

През 1889 г. фалитът на акционерната световна компания "Панамски междуокеански канал", създадена от строителя на Суецкия канал виконт Фердинанд дьо Лесепс, разорява хиляди инвеститори и разкрива цяла мрежа от рушвети и машинации във висшите ешелони на френската Трета република.

Скандалът представя в крайно неблаговидна светлина, в някои случаи проваля и кариерите на мнозина политици и журналисти. Думата "Панама" се превръща за дълги десетилетия в синоним на беззакония и корупция. Днес можем да говорим за "Панама-2", пише Константин Егерт в Дойче веле.

По-мощно от разкритията на Асандж и Сноудън

Публикуването на "Панамските документи" - общо над 11 милиона, от Международния консорциум на разследващите журналисти ще има по-сериозни последици, отколкото изобличенията на Джулиан Асандж чрез Уикилийкс или материалите на Едуард Сноудън. Първо, действията на единия и на другия будят много въпроси от морално-етично и политическо естество, засягащи примерно сигурността на хората, споменати в разпространените книжа. Същинските мотиви на Сноудън и на Асандж са обект на горещи спорове и до днес.

Още по темата

Второ, както публикациите на Уикилийкс, така и досиетата на Сноудън всъщност нанесоха удар само по една, макар и много могъща страна - Съединените американски щати.

И накрая, трето, в случая с Уикилийкс изобличенията доведоха до неочакван ефект - светът научи, че САЩ разполагат с твърде професионална дипломатическа служба, изпълняваща доста компетентно задачите, поставени й от правителството и обществото.

Публикацията на Международния консорциум показва смайващи разлики от предходните разобличения. Това е истински глобално разследване, напълно неутрално в политически план. "Панамските документи" свалят завесата от финансовите трансакции на световния елит. Далеч съм от мисълта, че след появата им офшорният бизнес ще спре да съществува. Но след "Панамските документи" той вече няма да е същият.

Страната на победилия цинизъм

Реакциите в Русия говорят за днешното състояние на умовете в страната едва ли не повече, отколкото за клиентите на панамската компания "Мосак Фонсека". Както сполучливо отбеляза Кирил Рогов - икономист и публицист, тези реакции, дори сред професионалните журналисти и блогъри, издават "синдрома на висококорумпираните страни": всеки е убеден, че всички наоколо крадат и оправия просто няма. Оттук идват и пренебрежителните коментари: "Целият този шум за някакви си два милиарда долара?!"

Сигурен съм впрочем, че героите на тези разкрития реагират, ще реагират и занапред. Тъкмо политически неутралният характер на журналистическото разследване го прави особено ефикасно. Как да обвиниш, че изпълняват нечия поръчка, онези, които едновременно вадят на светло офшорния бизнес на украинския президент Петро Порошенко и на приятелите на Владимир Путин, на кралската фамилия в Саудитска Арабия и на футболиста Лионел Меси.

Пророчеството на Борис Немцов

Борис Немцов изрече навремето думи, станали крилати: "Елитът у нас иска да управлява като Сталин, но да живее като Абрамович. Няма начин". Нищо чудно за управляващата класа в Русия "Панамските документи" да станат последно доказателство, че това наистина е невъзможно. След сензационната публикация перспективите за вдигане на санкциите от руските политици, бизнесмени и компании стават проблематични.

Нещо повече, правосъдното министерство в САЩ вече информира, че проучва "Панамските документи", издирвайки опити за заобикаляне на санкциите чрез офшорки. Евросъюзът може като нищо да последва примера на вашингтонските си колеги. В очите на инвеститорите, и без това обезсърчени от санкциите, руските активи ще изглеждат още по-токсични. Получаването на кредити, по принцип затруднено, ще стане още по-проблемно.

След панамските изобличения показателна ще е реакцията на официална Москва. Ако скоро видим например освободена Надежда Савченко, това може да означава, че стремежът на руския елит да си запази активите го тласка към отказ от конфронтацията със Запада. Но ми се струва, че Кремъл само ще я изостри. За начало ще засили натиска върху опозицията и независимите медии в Русия, а в чужбина ще разшири пропагандната кампания и подкрепата за десни и леви радикали, особено в държавите от ЕС.

"Панамските документи" обещават и далечен ефект

Държавните медии естествено не съобщиха нищо за панамската сензация, по-точно за изобличенията, засягащи Русия. Кремъл бе поставен в трудна ситуация: от една страна, не е за изпускане шансът пак да информира хората, че всички крадат, и не само в Русия, пък и да срита заклетия си враг - президента Порошенко. А от друга - бива ли да насърчи интереса в страната към едно разследване, показващо в неугледен вид най-близки приятели на президента?

"Панамските документи" със сигурност ще повлияят на общественото мнение, макар и не веднага. Този вид информация лека-полека си проправя път към общественото съзнание. И се утаява в него до момента, в който политическа криза накара обществото, подобно на герой от стар холивудски екшън, всичко да си спомни, за всичко да върже кусури на омръзналата му власт.

Така стана през перестройката, когато на комунистическите вождове им излязоха през носа и ГУЛАГ, и военните авантюри, и - не на последно място - специалните магазини за номенклатурата, деликатесите. Така ще стане май доста скоро и в постсъветска Русия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дойче веле може и да не се спонсорира от сорос ,но писаниятаи коментарите на журналистите са в духа на сорос .
124
1
 
10
 
! Отговори
"DW-слушка сащ& преди 8 години
"Меркел прави квото и наредят саш,ердоган,саудитска арабия,щото и подслушваха тилифонито та май имат компроматчета за нея.Меркел наводни ЕС за 1 година с "радикални ислямски бежанци емигранти" по волята на саш,турция,судитска арабия и катар."Дойче веле" също слушка и пише квото им наредят медиите на хранилка при дедко Сорос,щото инак ще има обаждане от саш към Меркел за закриване на "Дойче Веле",както и наредиха да вкарването в ЕС милиони "радикални ислямски бежанци" и Меркел го изпълни."
123
1
 
14
 
! Отговори
нелито преди 8 години
тия наистина ни мислят да бавно развиващи , какви тъпотии , някой си познавал Путин и бил в този списък , какво казал немцов , който изобщо не е цвете за мирисаве ... дрънкания за ноивници
122
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да си много *** ,даже по-*** и от пишещия тук Оди Сей ,че да се надяваш ,че като пуснеш тази партенка и руснаците ще излязат на улиците и ще свалят Путин.Тези хора нали имат агентура в Русия,не са ли се запознали с характера и разбиранията на руснаците .Ами явно не са ,щом ги приравнят къв овцете от българия дето само блеят.Вижта какво направи онова 25 годишно момче оня ден бе тиквари-насоче самолетните ракети и бомби към себе си Така постъпват руснаците .Не ги подценявайте
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сороски изпълнения. Тоя *** се опитва да клати държавите но му се отваря парашута само на *** като нашите, украйнските и още няколко пропаднали държави.
120
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте бе уважаеме еврогейци.Правете разлика от това ,че на оня исландския премиер сметката е лична ,а Путин го свърва някой си някъде защото този някой познавал Путин .Че той Путин сигурно познава и е близък със стотици хора.Това означава ли ,че щом си се ръкувал с Путин трябва да си фалираш фирмите и да не развиваш повече никакъв бизнес. А пък същите тия от Дойче веле преди има няма пак раздухваха за някакви милиарди на Путин-само ,че тогава не бяха 2 както сега ,а 40 .
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Рейкявик пълен площад с протестиращи и незабавна оставка на ПремиераТова са европейските ценностиВ Москва един протестиращ на площада и незабавно създаване на Национална гвардия / лична гвардия на Путин/Това са азиатските ценности прикривани зад евразийски.............В ЗАПАДЕН ЕС И САЩ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА 2400 ЕВРО И $.СОБСТВЕНА ИНДУСТРИЯ РАЗВИТА И ПРЕХВЪРЛЕНА В КИТАЙ ИЛИ ИЗТОЧЕН ЕС.В ИЗТОЧЕН ЕС СРЕДНАТА ЗПЛАТА 200-600 ЕВРО.СОБСТВЕНА ИНДУСТРИЯ ЗАКРИТА.АУТСОРСИНГ ИНДУСТРИЯ НА ЕС И САЩ.
118
4
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
207 Не се съмняваме а направо констатираме пълната и липса
117
6
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
хахаахахах и Дойче веле ли е спонсорирано от Сорос , наистина сте непоправими.
116
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
коментарите и писанията на соросоидното" ДОИЧЕ ВЕЛЕ" са на толкова дилетантско ниво че веднага прозира поръчковия им характер.така че не заслужават внимание защото ,само фактът че в аферата панама има само противници на фашиския вашингтонски режим ,говори достатъчно че всичко е нелепица
115
4
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
203 Знам много добре какъв е бил Немцов , но знам че и не си помирисвал договорите които е подписвал Немцов , стига глупости бе
114
6
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
В Рейкявик пълен площад с протестиращи и незабавна оставка на ПремиераТова са европейските ценностиВ Москва един протестиращ на площада и незабавно създаване на Национална гвардия / лична гвардия на Путин/ Това са азиатските ценности прикривани зад евразийски Между другото обиждаме Азия като ги наричаме азиатски защото и Япония и Южна Корея и Сингапур и Тайван и Хонк Конг са в Азия но там това не може да се случи.
113
3
 
9
 
! Отговори
До 201 преди 8 години
Ами вземи прочети какъв е бил Немцов ,какви договори и с кой е подписвал и после пак заповядай.Иначе на такива като теб все Путин им е виновен.Даже и жена ти да забременее ,ти пак ще обвиниш Путин.Ами това е истината -на САЩ и на Европа не и трябва силен лидер като Путин .Трябва им пиянде от типа на Елцин или от типа на Горбачов който се продаде за една шепа долари.Така "белите братя" ще грабят природните богатства на Русия и ще я ползват като нас да си пласират *** и отровите там
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
200 Стига глупости , смешни сте
111
2
 
6
 
! Отговори
До 197 преди 8 години
Виж бе човек ,коректно е когато някой ни цитира думите на Немцов в скобичка до ни каже и че му намериха едно баснословно богатство).Ноооо,не .Путин е лош ,а Немцов ангел небесен.Точно Немцов продаде половин Русия на САЩ ,Япония ,Англия и Германия.,изпозвайки ,че пияндето Елцин го интересуваше само водката.Така ,че по-полека с Немцов.Той е потъл в л..а.й.н.а и няма нужда да ни го цитират като некакъв си прорак или голям мислител
110
2
 
3
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 8 години
ПАРИТЕ СА СИ МОИ ...И ЩЕ ГИ ДЪРЖА , КЪДЕТО СИ ИСКАМ!!!СЛЕД -КАТО, У НАС.... БАНКИТЕ НЕ МИ ПРЕДЛАГАТ СИГУРНОСТ, ЩЕ Я НАМЕРЯ ДРУГАДЕ....!!!!ТЪРСИШ....И НАМИРАШ!!!ТАКА ПИШЕ И В СВЕТОТО ПИСАНИЕ -----"КОЙТО ТЪРСИ--НАМИРА".....!КОЙ , ЩЕ МЕ СПРЕ ДА ТЪРСЯ.....ХА,ХА,ХАААААААААААААААА
109
0
 
3
 
! Отговори
jsjs преди 8 години
на някой много им се иска
108
2
 
3
 
! Отговори
ахахаахах преди 8 години
писанията на ДВ събуждат в мен само и единствено голям смях
107
2
 
8
 
! Отговори
хахахаха преди 8 години
"Ей затова Ленинград не падна 3 години,обсаден от Хитлер:"Научавайки,че президента им на Русия(140 млн. население с много природни ресурси) има едва 2 млрд. $ активи,руснаците(россияне) помолиха за номера на банковата му сметка за да преведат по нея пари.И поискаха от следствените органи да разследват безмилостно,кой открадна останалите "38 млрд. $",според миналогодишните "информации на най-независимата западна преса за намерена случайно банкова сметка на Путин с 40 млрд. $". ""
106
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да пишете за пророчества на Борис Немцов - нека да погледнем неговото име в този списък. В момента в Русия протича цирк между официална съпруга и любовница на немцов за подялба на наследство. Става дума за мнооооого едри суми. Откъде ли е Немцов ги взе? Та такива пророци, сами затънали в корупция, моля да не ни цитирате. Ходорковски - още един пророк , ама с няколко милиарда от Юкос. Интересно , как комсомолски секретар се сдобива с нефтена компаниия и става милиардер?