"Панамските документи" и страната на победилия цинизъм

Дойче веле за "глобалното разследване, напълно неутрално в политически план"
6 апр 2016 22:05, Елка Василева
300
"Панамските документи" и страната на победилия цинизъм
Снимка: Reuters

През 1889 г. фалитът на акционерната световна компания "Панамски междуокеански канал", създадена от строителя на Суецкия канал виконт Фердинанд дьо Лесепс, разорява хиляди инвеститори и разкрива цяла мрежа от рушвети и машинации във висшите ешелони на френската Трета република.

Скандалът представя в крайно неблаговидна светлина, в някои случаи проваля и кариерите на мнозина политици и журналисти. Думата "Панама" се превръща за дълги десетилетия в синоним на беззакония и корупция. Днес можем да говорим за "Панама-2", пише Константин Егерт в Дойче веле.

По-мощно от разкритията на Асандж и Сноудън

Публикуването на "Панамските документи" - общо над 11 милиона, от Международния консорциум на разследващите журналисти ще има по-сериозни последици, отколкото изобличенията на Джулиан Асандж чрез Уикилийкс или материалите на Едуард Сноудън. Първо, действията на единия и на другия будят много въпроси от морално-етично и политическо естество, засягащи примерно сигурността на хората, споменати в разпространените книжа. Същинските мотиви на Сноудън и на Асандж са обект на горещи спорове и до днес.

Още по темата

Второ, както публикациите на Уикилийкс, така и досиетата на Сноудън всъщност нанесоха удар само по една, макар и много могъща страна - Съединените американски щати.

И накрая, трето, в случая с Уикилийкс изобличенията доведоха до неочакван ефект - светът научи, че САЩ разполагат с твърде професионална дипломатическа служба, изпълняваща доста компетентно задачите, поставени й от правителството и обществото.

Публикацията на Международния консорциум показва смайващи разлики от предходните разобличения. Това е истински глобално разследване, напълно неутрално в политически план. "Панамските документи" свалят завесата от финансовите трансакции на световния елит. Далеч съм от мисълта, че след появата им офшорният бизнес ще спре да съществува. Но след "Панамските документи" той вече няма да е същият.

Страната на победилия цинизъм

Реакциите в Русия говорят за днешното състояние на умовете в страната едва ли не повече, отколкото за клиентите на панамската компания "Мосак Фонсека". Както сполучливо отбеляза Кирил Рогов - икономист и публицист, тези реакции, дори сред професионалните журналисти и блогъри, издават "синдрома на висококорумпираните страни": всеки е убеден, че всички наоколо крадат и оправия просто няма. Оттук идват и пренебрежителните коментари: "Целият този шум за някакви си два милиарда долара?!"

Сигурен съм впрочем, че героите на тези разкрития реагират, ще реагират и занапред. Тъкмо политически неутралният характер на журналистическото разследване го прави особено ефикасно. Как да обвиниш, че изпълняват нечия поръчка, онези, които едновременно вадят на светло офшорния бизнес на украинския президент Петро Порошенко и на приятелите на Владимир Путин, на кралската фамилия в Саудитска Арабия и на футболиста Лионел Меси.

Пророчеството на Борис Немцов

Борис Немцов изрече навремето думи, станали крилати: "Елитът у нас иска да управлява като Сталин, но да живее като Абрамович. Няма начин". Нищо чудно за управляващата класа в Русия "Панамските документи" да станат последно доказателство, че това наистина е невъзможно. След сензационната публикация перспективите за вдигане на санкциите от руските политици, бизнесмени и компании стават проблематични.

Нещо повече, правосъдното министерство в САЩ вече информира, че проучва "Панамските документи", издирвайки опити за заобикаляне на санкциите чрез офшорки. Евросъюзът може като нищо да последва примера на вашингтонските си колеги. В очите на инвеститорите, и без това обезсърчени от санкциите, руските активи ще изглеждат още по-токсични. Получаването на кредити, по принцип затруднено, ще стане още по-проблемно.

След панамските изобличения показателна ще е реакцията на официална Москва. Ако скоро видим например освободена Надежда Савченко, това може да означава, че стремежът на руския елит да си запази активите го тласка към отказ от конфронтацията със Запада. Но ми се струва, че Кремъл само ще я изостри. За начало ще засили натиска върху опозицията и независимите медии в Русия, а в чужбина ще разшири пропагандната кампания и подкрепата за десни и леви радикали, особено в държавите от ЕС.

"Панамските документи" обещават и далечен ефект

Държавните медии естествено не съобщиха нищо за панамската сензация, по-точно за изобличенията, засягащи Русия. Кремъл бе поставен в трудна ситуация: от една страна, не е за изпускане шансът пак да информира хората, че всички крадат, и не само в Русия, пък и да срита заклетия си враг - президента Порошенко. А от друга - бива ли да насърчи интереса в страната към едно разследване, показващо в неугледен вид най-близки приятели на президента?

"Панамските документи" със сигурност ще повлияят на общественото мнение, макар и не веднага. Този вид информация лека-полека си проправя път към общественото съзнание. И се утаява в него до момента, в който политическа криза накара обществото, подобно на герой от стар холивудски екшън, всичко да си спомни, за всичко да върже кусури на омръзналата му власт.

Така стана през перестройката, когато на комунистическите вождове им излязоха през носа и ГУЛАГ, и военните авантюри, и - не на последно място - специалните магазини за номенклатурата, деликатесите. Така ще стане май доста скоро и в постсъветска Русия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И така, офшорките кой ги измисли? Нямаше такова животно преди години. Въпрос - законни или незаконни институции са това? Какво по-лесно от това да се закрият, ако работят против правилата? Всички те са в разни дребни странички, значи големите лесно могат да въведат порядък. Защо не го правят? А тук ми е забавно, че мисли раздават главно такива, които не знаят какво е офшорна зона.
104
1
 
10
 
! Отговори
Търпение преди 8 години
Порция прах за очите на "незрящите"у нас.Русия е велика сила с нейни си проблеми.Далаверите на нейните управляващи не ни засягат пряко.Пишете за някакви си 2 млрд $.Това е сума по силите на родните политико-мафиотски кръгове.Занимавате ни съссламката в чуждото око,за да не виждаме "гредата"в нашето.Германия преди време нидаде дискове с швейцарски сметки на родни "отличници".Нищо не стана,били откраднати.Помолете да ги дадат пак.Ще е "остаряла"информация.Да видим до кога ще ви търпинарода.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен-173 - Що за коментар? Нещо от рода на "А вие защо биете ***?"
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде са 15 % от двата трилиона долара- на български- 300 млрд долара ,получени от президент Клинтън през 1993 -4 година,в резултат от незаконен износ и търговия с руски нефт,цветни метали,злато и диаманти?През гугъла: "Доклад В.М.Кузнецова Президенту, Правительству и ГД РФ."- 27 страница
101
1
 
10
 
! Отговори
zg преди 8 години
За съжаление, разследването не се оказа неутрално в политиески план. Това, че в Русия има корупция ми е известно. Само че.... тази фирма съществува от 39 години. Говори се за 2,6 TB инфирмация и милиони документи. Е? Това ли са и били единствените клиенти? Трудно е за вярване. Просто е обидно за интелигентността на хората. Заклинането "това са независими журналисти" много ми прилича на едно друго: "това е умерена опозиция". Мисля, че манипулациите трябва да се извършват по-интелигентно, все пак.
100
0
 
12
 
! Отговори
Тоя преди 8 години
Сорос е пътник и той и дъртотто му другарче с шестте сърца .като пукнат ще си сипя една крушова да полея
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До "Демокраси транфащисаните са пред фалит, ако не оберат отново целия свят, печатницата ще трябва да затвори.
98
0
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Един куп пари хвърлени на вятъра.Цинични сте вие!
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страната на победилия цинизъм коя е ФАЩ или наглосаксония ?
96
1
 
9
 
! Отговори
асс преди 8 години
слабо слабо... зад цялата тази дъндания с тия панамски афери толкова ясно се вижда дългата ръка на саш че не знам какъв трябва да си да не го видиш. как така уж за цял свят вадят кирливите ризи САМО от тях няма ? от най-корумпираната страна в света ? моля ви се :Д не пасем трева
95
1
 
11
 
! Отговори
МЕРИ преди 8 години
лИЧИ СИ ДЪЛГАТА РЪКА НА СОРОСОВИТЕ ХАКЕРНИ ФИРМИ.ОЩЕ В ЗОРАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА ТОЙ ПОСТЕПЕННО УНИЩОЖАВАШЕ СОЦ.ДЪРЖАВИТЕ.НО НЕ ВСИЧКИ БЯХА КАТО НАС, КОИТО СИ ПОДАДОХМЕ И ПОКЛОНИХМЕ ДО ЗЕМЯТА. ТОЙ И РАН СВЪРШИХА ДОБРАТА РАБОТА НА ЦРУ.МОЖЕ ОЩЕ ДА СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ ПРЕД ЯНКИТЕ, ЗАТОВА, ЧЕ ДЪНОТО ВЕЧЕ Е МНОГО БЛИЗО.А ПОСЛЕ, КАКВО ЩЕ ПРАВИМ? КОЛКО ОЩЕ "панам гей" ЩЕ ИЗМИСЛЯТ?.
94
1
 
13
 
! Отговори
"Демокраси тран преди 8 години
"Медийна цел:Вниманието се отклонява към Путин и 2 млрд. на некой с който Путин се здрависал,Реална цел:Препраните мръсни пари на Европа,Азия,Близкия Изток,Австралия около 30-40 трлн. $(инфо от немски сайтове) от "старите офшорки" се пренасочват като "напълно чисти пари" към "по добрите офшорки" на територията и под юрисдикцията на САЩ.Останалия свят "излива парите си" в САЩ.Единственни САЩ обират "каймака" и увеличават "финансовия си стандарт"!Край на операция "панамапейпърс"!"
93
0
 
11
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
АЙДЕ ПАК РУСИЯ ДА Е НА ПРИЦЕЛ А ДА НЕ ВИЖДАМЕ СОБСТВЕНИЯ СИ ДВОР. КЪДЕ СА НАШИТЕ ПАРИ БЕ БРАТЯ БЪРГАРИ ??? ЗАЩО НЕ СИ ОТВОРИМ ОЧИТЕ ЗА НАШИТЕ СИ КРАДЦИ ДЕТО ИЗВЛЯКОХА ДЪРЖАВАТА А НАРОДА ТЪНЕ В МИЗЕРИЯ И БЕЗРАБОТИЦА. ДОКОГА ЩЕ СИ ЗАТВАРЯМЕ ОЧИТЕ ЗА ОЧЕВАДНОТО ???
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще поръчам панихида за американскот осветовно лидерство-амин.могат още глупости да изфабрикуват,светът видя разликата между путин и елцин.залезът на америка дойде
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ни отвличат вниманието с глупости. Нима се съмнявате, че най-богатите хора по света не си държат парите в офшорку? Всичките им пари са там и какво от това? Те управляват света, не могат да им кажат и копче.
90
6
 
1
 
! Отговори
еврвр преди 8 години
До Волен Сидеровхахаха:)
89
15
 
7
 
! Отговори
Valpet преди 8 години
Евро-атлантическият капитал нанася удар върху Евразийския, след което ще промени правилата на играта в свой интерес. Наистина е възможно скоро да има промени в Кремъл.
88
6
 
25
 
! Отговори
аз преди 8 години
Много елементарна статия,насочена срещу Путинова Русия.Медийните *** в действие.
87
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, в Русия е ясно, че има голяма корупция и трябва да се разобличава. Ама като е международно и неутрално това разследване, защо нищо не се споменава за стотиците и може би хиляди офшорки на хора извън Русия?
86
0
 
14
 
! Отговори
беден преди 8 години
Бедните да плащат данъци и да духат супата ,а "панамските" политици да крият данъци и да ни управляват.