Лондон – сърцето на системата на данъчните убежища

Британската столица от векове е кръстопът за парите от цял свят
7 апр 2016 21:45, Елка Василева
21
Лондон – сърцето на системата на данъчните убежища
Снимка: архив, Reuters

"Панамските документи" не само повдигнаха завесата над финансовите тайни на богатите и влиятелните, а хвърлиха светлина и върху централната роля на Лондон в системата на данъчните убежища, пише Джеймс Фиби от Франс прес.

Досиетата на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", изтекли в печата в последните дни, свидетелстват за връзките между Обединеното кралство и хиляди фирми, базирани в тези територии на ниски данъци и толерантно законодателство.

Те разкриват също как тези тайни средства са били инвестирани в британски активи, главно на крайно спекулативния лондонски пазар за недвижими имоти.

"Лондон е епицентърът на голяма чат от съмнителните сделки по света", казва Никълъс Шаксън, автор на книгата за данъчните убежища "Островите на съкровищата".

Още по темата

Експертът сравнява британската столица с центъра на паяжина, която се простира върху отдалечени отвъдморски територии, остатъци от империята, като Вирджинските острови. Само на тези островчета са регистрирани 110 000 сметки на фирмата "Мосак Фонсека".

Докато самата Великобритания е относително прозрачна и добродетелна във финансово отношение, най-съмнителните афери биват прехвърляни в отвъдморските територии, често посредством анонимни фиктивни фирми, детайлизира Никълъс Шаксън.

"Укриването на данъци и този вид практики са в периферията на паяжината и най-често там може да се открие връзка с лондонското Сити или британски фирми, специализирани в данъчната област или счетоводството", обясни авторът пред АФП.

Всички тези данъчни оазиси "са агенти на Ситито, откъдето се контролира цялата система", потвърждава Ричърд Мърфи, преподавател в лондонския университет Сити Юнивърсити.

Конкретна проява на тези канали са известен брой видни представители на политическите и бизнес средите, които притежават внушителни недвижими имоти в Лондон с посредничеството на офшорни компании, създадени с помощта на панамската кантора, разкри в. "Гардиън".

Сред ползващите се от тези непрозрачни, но често съвсем не незаконни практики, е президентът на Обединените арабски емирства, шейх Халифа бин Заид Ал Нахаян с недвижимо имущество, оценявано, според вестника, на 1,2 милиарда лири (1,5 милиарда евро).

"Куфари с пари"

Тези разкрития са контрапункт на редовните изявления на правителството на Дейвид Камерън за борбата срещу данъчните убежища и укриването на данъци. По ирония самият премиер трябваше да дава обяснения за семейните си авоари, след като покойният му баща Иън се оказа цитиран във връзка със скандала "Панамските документи".

"Повечето градове по света са несговорчиви с чужденците, които пристигат с куфари, пълни с пари, за да купуват къщи или компании. Това обаче не важи за Лондон", отбелязва Саймън Дженкънс, автор на статии в популярния в. "Ивнинг стандард".

При все това никак не е чудно да открием Лондон в центъра на финансовите потоци, казват специалистите.

Градът, който бетонира статута си на световна финансова столица в най-новото издание на престижната класация Индекс на световните финансови центрове (GFCI), съумя да оползотвори наследството на британската империя и нейните търговски традиции.

"Лондон е кръстопът за парите от цял свят от векове", подчертава Шаксън. Тази негова позиция се подсилва от множество фактори, като използването на английския език от финансовия свят, наличието на стабилна правна система, идеалното географско положение на Великобритания между Европа и САЩ или пък политическата традиция за ненамеса на държавата в икономиката.

Въпреки това днес Лондон е подложен на натиск да направи отвъдморските си територии по-добродетелни. Доброто желание обаче се сблъсква с лобизма в могъщия британски финансов сектор, казва Ричард Мърфи.

"Ситито изглежда е убедено, че без тези мрежи ще изгуби конкурентното предимство, от което се нуждае", отбелязва със съжаление университетският преподавател.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Лондонданъчни убежища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До НаблюдателСанкции за този който е организирал оформите трябва да са многократно по тежки и сурови ..Иначе ние на казваме някой който се е възползвал ..Реално не се прави нищо...Санкции на Лондон и САЩ за организирана престъпна дейност.
15
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Британското лицемерие е с традиции. И на сомалиискити пирати офисите се оказаха в Лондон!Американските им ученици обаче ги надминаха.
14
2
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Един от северозападаРеално трябва да се наложат санкции на Лондон. Шанхай и Хонг Конг стават новите финансови центрове. .Света се променя.Никакви инвестиции в Англия. .САЩ. ..Европа да развива банковото дело в Швейцария. .Люксембург и това е достатъчно да се измести Лондон. БОЙКОТ И САНКЦИИ ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ С ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ НА НАЙ ВИСОКО НИВО.ЗАПОРИРАНЕ НА СМЕТКИ НА АНГЛИЙСКИ ПОЛИТИЦИ....
13
1
 
1
 
! Отговори
* преди 8 години
Само искам да кажа, че днес ще ви *** мaйкaтa от *** и спам. И не ми е толкоз за парите - някви си 700 евра за две-три цъкания по клавира, а щото ми е кеф. До скоро!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Панамските документи" са повдигнали завесата колкото безъба жипси може да го повдигне на Дейвид Бекъм.Ще има да си блеете като телета на празна ясла още много време..........
11
14
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
Ние като сме с 1400 годишна история..... ще си останем само с историята.и броене на годините !!! А британците, ако имаха нашето гигантско националистическо мислене, щяха да експлоадират от гордост заради значението на Британската империя в исторически и световен план. Но не са изпаднали в патриотична еуфория! Все пак аз предпочитам London city, Manchester......и т.н пред мизерната София!!!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нещага вървят към зле и по-зле ще става, светът се е превърнал в клоака и някой трябва да пусне водата, че много се размириса
9
1
 
22
 
! Отговори
Един от северозапада преди 8 години
До разбирача 6.Отговора на твоя въпрос е елементарен, и за съжаление го наблюдаваме от хиляди години, и вероятно ще го наблюдават още хиляди. За своето време, по-високо технологичното общество покорява и завладява ресурсите на по-нискотехнологичното. Америка, Африка, Индокитай са примери за това.Другия случай-по-многобройни фанатици покоряват и по-високотехнологични общества-Атила, Турците, ИДИЛ. Друго е 500 години да грабиш, друго е, да те грабят. За това са "развити" всички на запад.
8
1
 
20
 
! Отговори
Един от северозапада преди 8 години
Тия си играят с милиони и милиарди. И заобикалят закона, както си искат. А като само си помисля, че тази хайдушка държава ми сменява 4 пъти зорлем касовия апарат, за да цеди по-успешно данъци от нас, сменява винетки, билетчета ,лошо ми става. За това, колко пъти са сменявани лични документи, шофьорски книжки, номера на коли,не ми се говори. А беше достатъчно само, да се приберат парите , давани по червени списъци, да се потърсят активите на задграничните дружества, да се спре грабежа.
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До разбирачаАко бяха велик народа нямаше да приемат пакистанци и индийцида строят джамиии да са най-големите алкохолици и простациджентълмени има само в книгитеа жените им са простакеси, свинни и безчовечни
6
10
 
21
 
! Отговори
разбирача преди 8 години
чудно ми е защо ние след като сме толкова велик народ, не сме накарали половината свят да работи за нас, а британците са го направили. Колкото и да плюлят по рижавите британци, те са наистина велик народ, нищо че държавата им вече прилича на ***.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
америка световната полиция
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛОНДОН - ЧЕРВОТО НА СИСТЕМАТА ОТ ДАНЪЧНИ УБЕЖИЩА.
3
2
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Лондон сърцето на системата на данъчните убежища, а мозъкът Юнкер в Брюксел!!!
2
8
 
25
 
! Отговори
100липинов преди 8 години
Не знам за Лондон и не ме интетесува, но турците ВЕДНАГА да ни върнат Одрин, щото ще ги бия иначе!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е вече няма да е