Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите

Имало съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България
Обновена: 14 апр 2016 09:30 | 14 апр 2016 09:30, Елка Василева
189
Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите
Снимка: архив, Булфото

Маргинализацията на ромското малцинство и обществената нетърпимост към него продължава да е най-належащият проблем в областта на човешките права в България. Това се посочва в частта за България в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2015 година.

Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация също бяха проблематични миналата година, се казва в документа, публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство.

Корупцията продължи да пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции, се отбелязва в доклада.

Сред другите проблеми в областта на правата на човека, за които бе съобщено, бе незаконното убийство на афганистански мигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври, изтъква Държавният департамент на САЩ. Той изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и дългите забавяния в работата на съдебната система.

Има съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България, пише американското външнополитическо ведомство и споменава за антимюсюлмански демонстрации.

Докладът отчита още слабости в процеса на интеграция на бежанците и политиките в тази област, изборни измами, насилие на полова основа и дискриминация срещу жените, насилие срещу деца, увеличаване на проявите на антисемитизъм в интернет, трафик на хора, дискриминация срещу хората с увреждания, етническите малцинства и хората с нетрадиционна сексуална ориентация и обществена стигматизация на хората, заразени с вируса на СПИН. Има освен това съобщение за детски труд и дискриминация срещу представители на малцинствата при наемането на работа, посочва Държавният департамент на САЩ.

Докладът отчита, че българското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби. Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем, се подчертава в документа.

Държавният департамент на САЩ отбелязва, че България е конституционна република, управлявана от свободно избран еднокамарен парламент. Наблюдатели заявиха, че парламентарните избори през октомври 2014 г. са били в съответствие "с основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране". В същото време обаче те констатираха масови твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и подстрекателска реторика през цялата предизборна кампания, пише в доклада.

Гражданските власти в България поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност, отчита още Държавният департамент на САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като са толкова загрижени да ги вземат с катуните им включително
84
0
 
21
 
! Отговори
Хахаха преди 8 години
Имали съобщения !!! Ще ме уморят! Наскоро имаха някакво съобщение за бомба на Цариградско... Дето казва мъдрият български народ, крадецът вика дръжте крадеца!!!
83
1
 
26
 
! Отговори
Мира преди 8 години
Струва ми се, че този доклад всъщност идва от една позорна "бг" НПО сороорганизация, а не от Щатите. САЩ в момента си имат доста проблеми за да ги вълнува една тяхна подчинена малка страна дали е достатъчно сляпа към наши и вносни ***. Ако сте чели и други доклади на онзи омразен комитет няма да видите никаква разлика в тази статия. Ама нали последно време насъбраха доста негативи и сега се крият като мишки в сянката на господарите си.
82
2
 
20
 
! Отговори
хехе преди 8 години
Амо америка иска да им ги пратим всичките !!!!!!те са мноого добра висококачественна работна ръка ......а нека Американците кажат нещо по отношение на създадените резервати за индиянци ...и ние май трябва да направим резервати ...за малцинствата ...гледайте Прямой линии с Путин ..днес по интернет ... онлиненаучете истината от първа ръка ...а не интерпретаций на журналисти ...и манипулацийй на Политици ....
81
0
 
22
 
! Отговори
Чао, чао преди 8 години
Обамата ще си заминава, слава Богу!
80
0
 
36
 
! Отговори
Прост преди 8 години
И защо трябва да ни интересува какво мисли Външното на сащ?
79
1
 
21
 
! Отговори
Грешни данни преди 8 години
Докладът на Държавния департ.,в частта му за БГ,почива върху превратно тълкуваниданни и изкривена информация.Поставя се каруцата пред магарето-гледа се следствието,а не причините,които са го породили.Не се отчита нежеланието на въпросния етнос дасе интегрира в обществото чрез образование и квалифициран труд и искането и търсенетоот него на всякакъв вид помощи,социални програми,безвъзмездно предоставяне насредства защото имали "традиционен"начин на живот,не вписващ се в нормалния у нас.
78
0
 
32
 
! Отговори
Пръъц преди 8 години
А вие като какви давате оценки? Някакви световни контрольори ли сте, пазванти ли? Първо си вижте вашата ***, че тогава говорете за незачитане на права!И да, признаваме си, че не можем да се оправим с маргинализираните! Вземете ги при вас и ни покажете как става!Ние знаем как става, но пак ще скочите "защо така"!Популисти!
77
0
 
27
 
! Отговори
ivan преди 8 години
Що за наглост !
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 87Прав си, защо ще ни ги налагат, след като ние изнасяме за Брюксел гейове!
75
1
 
42
 
! Отговори
Алооо преди 8 години
Айде и тия взеха много да разбират! Те европейците и те много акъл даваха, ама сега се видяха в чудо! Алоо американците, разбутахте целия свят, и сега ние да ви сърбаме попарата с бежанците! Като знаете много, защо вашата полиция направо стреля по гражданите си, без да ги пита? Защо индианците ви още живеят в резервати?Защо имате ограда и стреляте на месо по границата с Мексико? Като сте големи демократи, защо в САЩ се влиза само с виза, след дълго проучване? Да ви ги пратим ромите и бежанците?
74
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Критики от САЩ: Маргинализирали СМЕ ромите"Това признание от вас Щатите, че сте маргинализирали ромите ли е? Щот ние българите не сме ги маргинализирали.
73
1
 
33
 
! Отговори
От САЩ преди 8 години
Отдавна се каня да направя снимки на местните индианци в Аризона САЩ и да ги покажа в България . Не искам да се занимавам с гетата на черните, където полицаите направо стрелят . Да не говорим за наркотрафика от Мексико , трафик на хора и престъпници, не случайно Тръмп говори за изграждане на стена ? С какво право се месят във вътрешните работи на България . Не стига че там къщата ми се обира многократно от маргиналните ??
72
1
 
22
 
! Отговори
Вбардак Спижама преди 8 години
С цел абсолютна политическа коректност от днес разпореждам!Да се назовават, както следва:тъмнокожите - афроамериканцимексиканците и пр. - латиноамериканцимонголоидите - азиатоамериканцибелите - евроамериканциевреите - симитоамериканцижените - вагиноамериканкимъжете пенисоамериканци...
71
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, ние поне не бомбардираме болници с пациенти на "Лекари Без Граници"...
70
0
 
19
 
! Отговори
от Комитето преди 8 години
Те и европейците така мрънката ама като римитУ си проснаха чаршафите под Айфеловата кула не чух да се говори за интеграция.Неки и великите Янки се пробрат ако сакат.Там поне жИлязУ има гьотериее.
69
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само като погледне човек тази снимка,всичко друго вижда но не и човек,какви са тези *** живеещи в камената ера.Дори маймуните си подържат за външният си вид.
68
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо България не критикува САЩ ?Аз живея в САЩ , и в 17 щата тук има забрана за приемане на мюсулмани - бежанци ? Е трябва ли българите да ги обичат ?Защо не са ги интегрирали в Брюксел ?
67
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето от Ромите се водят Християни Протестанти да им раздадът на всички по Зелена карта и да ги пращат при свойте Братя Йеховисти по религия Евангелисти в САЩ където там са МнозинствоТам им е мястото ако искат могат дори да си ги Афрогетизират Тяхна работа
66
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя Сърбия няма стигане вече. Пречисти се народа от *** и се консолидира. 100 пъти по-добре са, без да са в ЕС. Пазят си и разрушените от американците сгради като паметници в центъра на Белград. Тотален хит е Prokleta je Amerika вече над 10 години, има хиляда ремикса, всеки оркестър може да го свири и на всяко мероприятие се свири. Само може да мечтаем да стигнем сърбите.