В Китай определиха долна граница на подкупите, за които се дава смъртна присъда

Сумата е около 463 000 долара
18 апр 2016 13:14, Елка Василева
5
В Китай определиха долна граница на подкупите, за които се дава смъртна присъда
Снимка: архив, Reuters

Китай установи минимален размер на получен подкуп или на разхищение на държавни средства, за който може да бъде произнесена смъртна присъда, и той е 3 млн. юана (около 463 000 долара), предадоха ТАСС и ДПА. Агенциите цитират публикувано днес общо постановление на Върховния народен съд и на Върховната прокуратура.

Правосъдните органи препоръчват при разглеждане на дела за корупция да се отчитат и сериозността на извършеното престъпление, и степента на неговите негативни последствия. "При наличието на предвидени от закона смекчаващи вината обстоятелства подсъдимият е възможно да бъде осъден на смърт с отсрочка от 2 години", се казва в постановлението.

В наказателния кодекс на КНР от 2015 г. не се посочват конкретни суми на подкупите или на разхитените държавни средства, при които е възможно произнасяне на смъртна присъда. Сегашното постановление има за цел да разясни текстове от наказателното законодателство.

Кампанията за борба с корупцията се разгърна в Китай след идването на власт през 2012-2013 г. на "петото поколение" ръководители начело с президента на КНР и генерален секретар на ЦК на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин, припомня ТАСС.

Тя има за цел да бъдат наказвани корумпирани служители както на високо, така и на по-ниски нива и продължава по-дълго от очакваното. От нея пострадаха хора на много по-високи равнища, отколкото мнозина анализатори очакваха, пише пък ДПА. По някои от корупционните дела бяха произнесени смъртни присъди с отложено изпълнение, които в Китай обикновено се заменят с доживотни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Потомците на Конфуций не се шегуват. само така богатството няма да се счита за престъпление. Например в Израелския затвор има президент осъден за сексуален тормоз, двама министри, бивш кмет на Еросалим и министър председател за корупция. За предлагане на подкуп те закопчават и разпитват и това остава в полицейското ти досие, от там и Господ неможе да го изтрие.Само българските политици чисти като вода ненапита. При тях корупцията е законна кражба и не се счита за престъпление
3
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До zeusА пък ако и даващия подкуп се съди по същите правила, то жив човек в България няма да остане...
2
1
 
11
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Тук ако се въведе същото ще останем без депутати, министри, шефове на агенции, съдии, че и без куп ръководители на по-ниски нива :)
1
0
 
13
 
! Отговори
Чан Фон Фан( Фанфан преди 8 години
Тука бая народ си е за екзекуция. Корупцията е на най високо равнище.