Силите за бързо реагиране на НАТО – уязвими от Русия

Кремъл планира да използва "хибридни" мерки за подстрекаване
16 май 2016 10:52,
164
Силите за бързо реагиране на НАТО – уязвими от Русия
Снимка: Reuters

Новите сили за бързо реагиране на НАТО с численост 5000 души няма да могат да се разгърнат в Източна Европа в случай на война с Русия, сочат военните прогнози на алианса, пише в. "Файненшъл таймс".

Тези сили биха били твърде уязвими във фазата си на дислоциране, за да могат да бъдат ползвани в Полша или балтийските страни, заявяват за изданието двама неназовани генерали от НАТО, които са добре запознати с логистичното и военно планиране на алианса.

Решението на Русия рязко да увеличи военните си сили в балтийския си анклав Калининград между Полша и Литва и значителните военни ресурси при границите на Русия означават, че силите за бързо реагиране на НАТО са застрашени да бъдат пометени още преди да са готови за бойни действия, ако се опитат да се разположат източно от река Одер (отвъд източната граница на Германия), казва един от генералите.

Смята се, че недостатъците на натовските сили за бързо реагиране са една от главните причини за решението на алианса да разположи по-многобройни войски за постоянно по източния си фланг, отбелязва "Файненшъл таймс".

Очаква се на срещата си на върха във Варшава през юли страните от НАТО да одобрят редица мерки за по-добра подготвеност на алианса за практическа териториална защита, а не само за възпиране. Мерките са знак колко се тревожи НАТО от конфликт с Русия в Европа, пише изданието.

Една от важните мерки, които се обсъждат, е разполагането на четири батальона в трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, както и в Полша.

Представители на алианса настояват, че макар и да са ограничени като средство за първа реакция в случаи по Член 5, или открита война с участието на страна от НАТО, която води до колективен отговор от всички 28 страни членки, силите за бързо реагиране могат да се ползват в ситуации по Член 4, или подмолни действия, граждански размирици или гранични нарушения, на които да бъде попречено да ескалират във въоръжен конфликт, пише изданието.

Натовски представители смятат, че руската армия планира да използва подобни "хибридни" мерки за подкопаване, манипулиране или подстрекаване на опоненти преди избухване на открити враждебни действия между държави. Според НАТО такива тактики се прилагат в Украйна, отбелязва "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
инджев , ти да мълчиш центаджия такъв
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо нато и сащ говорят винаги за войни а не за мир , и защо всяка статия от нато и сащ се коментира че русия ги заплашва
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как няма да ходи сина ти на почивка в Гърция, след като цялата си заплата я харчи САМО за себе си. Ти на неговите години си имал семейство, деца, а той храни само г. си. И живее при теб и нищо не плаща - нито за храна, нито за ток или вода. С цяла заплата само за те и на теб в онези години не бити се наложило да спестяваш.
75
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пълен фарс е статиятя!!!САЩ загива..."Вярно ! Процесът на загиване на САЩ е започнал много отдавна и ще продължи още много дълго.Спомням си как в продължение на 45 години съветските другари ни убеждаваха в същото.
74
2
 
27
 
! Отговори
Викинга преди 7 години
Пълен фарс е статиятя!!!САЩ загива и си търси само поводи за военни действия!!!А в случай на война и зъбите няма да успеят да си измият тия от НАТО !!!Русия си е научила урока от историята много добре !!!!САЩ са кръвопийци,които живеят като кърлежи на чужд гръб!!!!Статия за прости хора,вярващи в измислена демокрация!!!Тежко на Европа,дано се събудят европейците,че пак ще го отнесат,и то много здраво!!!!За българите,които пак са на погрешната страна,както винаги е било в историята-честита баня !
73
6
 
25
 
! Отговори
! преди 7 години
Тези от НАТО дали знаят, че при конфликт във всички прибалтийски и източноевропейски държави ще се формират партизански движения против "корпуса им за бързо реагиране"?
72
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко ребята, Россия напада само по-слаби държави затова и с пръст няма да пипне член на НАТО.
71
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Сили за бързо реагиране са един ОКСИМОРОН измислен след края на студената Война. След 1990г когато САЩ и Русия се сблъскаха повсеместно с терористични движения и утежняващата ситуацията практика за намаляване на военните бюджети трябваше да се измисли някаква алтернатива. СССР извървя трънливия път в Афганистан. Първо беше задължително бронежилетка, след това, гранатомет, след това пистолет за самозащита... или УВЕЛИЧАВАНЕ НА ОГНЕВАТА МОЩ НА ЕДИНИЧНИЯ ВОЕНЕН - Сили за бързо реагиране...
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ехехехехехееххехехехехе бреййй пак на последния ред на новината пише РУСИЯ и пак троловете задрастиха сайта хахахахах колко ще жалки да ви кажа имам новина от кухнята до довечера очаквайте само новини за Путин и Русия така че мислете какви бисери ще пуснете
69
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 126Забравяш нещо - При соца ако останеш един час след работно време ти го плащаха а по това време наистина кадърните специалисти както и сега все не достигаха. Помня че в края на всяко тримесечие а да не говорим за годишната статистика Майка ми и Баща ми просто не се прибираха в къщи. На всичкото отгоре тогава живеехме точно на 10 мин пеша от тяхната работа. Така че да заплатата беше 150 на Майка ми и 180 на баща ми(до колкото си спомням) но реално взимаха много повече, нощни, Празнични...
68
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам на снимката полски "леопарди". Полското бидло забрави как ги смачкаха немците, кой ги освободи с цената на 600000 човешки живота, че им даде и Силезия, и Померания! Същите, които някога изпратиха смоленски полкове за битката при Грюнвалд. Сега пановете пръскат зло-ба към едните и се гушкат с другите. Само да посегнат, прошка няма да има!
67
14
 
9
 
! Отговори
До обективен преди 7 години
Бензина беше 90 ст, хляба 36 ст, да по-евтини бвха, но чак пък10 пъти))) Виж много добре виждам как живеят младежите в момента, и мога да ти кажа че те сега водят многократно по-добър живот отколкото ние при соца, е го сина, преди великден взел заплата и хоп на колата и 1 седмица в Гърция/бил се много уморил/) , кога навремето при соца аз съм си мечтал да имам кола на 23 години, и така да си щракам до Гърция))) , с майка му половин година спестяеахме за почивка в бунгало с обща баня)
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според НАТО такива тактики се прилагат в Украйна" :)То и в Беларус НАТО се пробва *** не стана, а в Украйна се о-НАакаха... и ТО сега са притеснени че са събудили мечо.
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"мята се, че недостатъците на натовските сили за бързо реагиране са една от главните причини за решението на алианса да разположи по-многобройни войски за постоянно по източния си фланг.."Та кой готви агресия? че нещо се обърках?
64
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силите за бързо реагиране на НАТО - гузен негонен бега!
63
19
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
Само прах и пушилка Путин никога няма да посмее да посегне на НАТО та нали веднага всички руски авоари в Западни банки ще бъдар замразени
62
14
 
6
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Просто такива колосални глупости си написал че няма накъде, да ти кажа моя професионален път започва през 1986 г, знаеш ли колко ми беше първата заплата? 147 лв., на жената, начална учителка 132 лв., знаеш ли какво можеше да си позволим тогава с тия пари? Нищо , даже и черно бяло тв немиожеше да си купим, за какви коли и апартаменти ми говориш при соца, та за тях трябваше минимум 20 години чакане и лишения. Въобще не искам да си спомням това време
61
2
 
15
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 119Те казваха че Путин няма да въведе Контра санкции, Че Ще преглътне Свалянето на Су-24 над Сирия, Че ще изтегли Бомберите от Сирия, че Руската икономика трябвало вече 3 пъти да колабира, че няма да направи Влакови Ядрени комплекси и прочие и прочие Пък той направи всичко това нали?Забравиха принципа му - Прави каквото трябва да става каквото ЩЕ. И Никакви компромиси повече след като 10 години разговори(за каквото се сетите) доведоха до НИЩО.
60
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До обективен 120Аз за това казах ПРОГРАМИСТ с поне 5000лв Заплата - Това са преуспелите може така да се каже сега хора от ИТ бранша. Дори и те им е много трудно да постигнат еквивалента на това което казах и беше достъпно за доста специалисти при соца(не само вишисти един виртуозен стругар можеше да изкара и по-висока надница)
59
1
 
15
 
! Отговори
един преди 7 години
То си е написано - "силите за бързо реагиране могат да се ползват в ситуации по Член 4, или подмолни действия, граждански размирици...". То така и варшавския договор спасяваше Чехословакия. Тез 5000 не са срещу Русия. Те са да пазят някой като нашата ТИКВА ако на народа му писне и го погне с вилите и лопатите. Да живее новия стар социалистически (демократически) строй. Вечна дружба с коренното население на Америка.