Германия призна масовите убийства на арменци за геноцид

Приетата от Бундестага резолюция вероятно ще разгневи Турция
2 юни 2016 15:30, Елка Василева
116
Германия призна масовите убийства на арменци за геноцид
Снимка: Reuters

Долната камара на германския парламент - Бундестагът, прие с голямо мнозинство днес резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид, предадоха световните агенции.

Още по темата

Резолюцията вероятно ще разгневи Турция - изключително важен партньор за Германия и европейските й партньори за намаляване на притока на мигранти към Западна Европа по силата на двустранното споразумение между ЕС и Турция, сключено под егидата на канцлера Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

Макар и Анкара да приема, че много арменци християни са били избити от османските сили, тя отрича, че загиналите са стотици хиляди, че е имало организирана кампания за избиването им, както и каквито и да било заповеди от този род от османските власти.

Днешната резолюция бе приета с подкрепата на всички партии в Бундестага. Тя бе внесена от консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, коалиционния партньор - Германската социалдемократическа партия и опозиционната формация "Зелените", посочва Асошиейтед прес. Гласуването бе с вдигане на ръка, като при него един депутат се въздържа, а един гласува против.

Меркел, която трябваше да участва в гласуването, тъй като освен канцлер е и депутат, не бе в залата поради невъзможност да присъства заради програмата си. Говорителката й Кристиане Вирц обаче даде ясно да се разбере, че канцлерът подкрепя резолюцията.

При откриването на днешните парламентарни дебати председателят на Бундестага Норберт Ламерт призна, че засягането на исторически събития може да бъде болезнено.

"Но знаем също, че честната и самокритична оценка на миналото не заплашва отношенията с други страни", каза той. "Всъщност тя е предварително условие за разбирателство, помирение и сътрудничество."

Ламерт заяви, че сегашната власт в Турция не носи отговорност за събитията преди сто години, "но споделя отговорността за това, което ще се случва с тях в бъдеще".

Дебатите преминаха в присъствието на посланиците на Армения и Турция, предаде ТАСС. Местни наблюдатели не изключват, че след приемането на резолюцията Анкара може да отзове ръководителя на дипломатическата си мисия в Германия. Вестник "Бе Цет" съобщи, че вече е взето принципно решение за това.

Арменското министерство на външните работи приветства приетата от Бундестага резолюция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми... Германия сега от Армения да измоли удържане на арабите. :)
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резолюцоята е интересна обаче не само с признаването на геноцида, но и признанието че Германия е била съюзник тогавана Османската империя и бишо не е направила, т. е. признават че косвено носят и те вина за събитията, между впрочем ние също сме им били съюзници по това време и също не сме реагирали адекватно
27
23
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
А кога ще признает геноцида над туркия етнос в България.
26
5
 
24
 
! Отговори
мартин преди 7 години
Неизбежното се случи, Турция разбра къде и е мястото а то е само в мусюлманският обрязан свят, но не и в Европа. Слагайте бурките и се молете на дядо Иван да не активизира докрай кюрдите, защото тогава и Химна ще си смените. За Вас всички са терористи а Вие сте цвете за мирисане, крадеца вика дръжте крадеца. Икономиката Ви е пълен балон, крепи се благодарение на ония продажници зад океана за да им вървите по гайдата и да правите проблеми в Европа. Да ама не, ще строим църкви в Константинопол.
25
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Геноцид над арменците не е имало. Колкото и да не ви се ще, това са измишльотини. В случая турците са прави, а ЕС за пореден път играе плоски номера на много ниско ниво. Класната дипломация от миналото е сведена до ц_игански номера.
24
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 21Едрия Германски бизнес иска по-евтина емигрантска работна ръка да влезе в Европа и по-този начин да ограничат соц придобивки на обикновените европейци - от там да се намали заплащане и да увеличат приходите.
23
12
 
4
 
! Отговори
TURKIYE преди 7 години
Ей прости тикви как ще се разпада икономиката на Турция като 78% от Бора в света е в Турция, а пък Бора е 2 пъти по скъп от петрола, Турция има Бор за следващите 700 години напред!
22
5
 
11
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
ердо'ан получи чревно разстройво с'я. ша си обръсне мустака в знак на протест и музтаките на жена му и дъщерите му също.
21
3
 
11
 
! Отговори
Бягай на училище преди 7 години
До 18Толко си чел.. ВСВ беше Немски евреи срещу Американски и Руски евреи!!! Всички лидери са Евреи... Сталин Хитлер Чърчил и т.н... ВСВ си беше Еврейска Война!!!
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Капитан АндреевоХайде стига с тази глупава мантра, че Турция щяла да пусне мигрантите. Ами, като пусне, ако има мъже все още в Брюксел, ще се въведе незабавно икономическо ембарго.Браво, много си умна? Ами хайде тогава защо тогава хайде не го въведоха още в началото хайде, вместо да дават визи и 4 милиарда на Турция?
19
0
 
4
 
! Отговори
sancho pansa преди 7 години
До selajedin eyubi на куково лято
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната тесла за османския ***.
17
21
 
4
 
! Отговори
БИЛ ИСТОРИК преди 7 години
мамка им шваби нали те разпалиха и двете свет. войни.
16
4
 
26
 
! Отговори
Капитан Андреево преди 7 години
Хайде стига с тази глупава мантра, че Турция щяла да пусне мигрантите. Ами, като пусне, ако има мъже все още в Брюксел, ще се въведе незабавно икономическо ембарго. Да видим, турците къде ще си продават стоката, при условие, че най-големите им пазари са Русия(вече не са им пазар) и ЕС.При ембарго от ЕС икономиката на Турция отива по дяволите за няколко месеца.
15
6
 
10
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 7 години
A nie koga shte privetstvame reshenieto na Bundestaga,i koga shte iskame priznavane za 5 vekovnia genocid,nay dalgia v choveshkata istoria.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вот это помидорище в харю Эдику прилетело, и размазало мечту об ЕС, этак и к 4000 году прием под вопросом.P.S.Ждемс признания геноцида индейцев ,да и за индусов можно похлопотать...
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НИЩО, БЕ..ха,ха,хаааНа хохолите започна истерията
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Удар по турецким "фаберже"...:))Признали немцы: был турецкий геноцид! Пора Тайипу делать суицид.
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неможе да отричат това което се е записало в историята. Децата отговарят за постъпките на бащите си па макар да са минали и 100 години. Колкото и да се дърпат турците няма кака да отрекат че османската империя е провела геноцид не само над арменците а и над българите. Баташкото клане не е ли геноцид? Геноцида си е геноцид и това точната дума.
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и да се пробват за реванш с мигрантите, но в крайна сметка - стига сделки с дявола! Отвратителни пазарлъци се точат вече месеци наред, които са обида за гражданите на ЕС. То не бяха пари, то не бяха визи, членство ...Как се отварят и затварят 72 преговорни глави за месец-два? Време беше да се сложи край на цирка!