Швейцарците против заплатата без да се работи

На референдума отхвърлиха гарантирания месечен доход
Обновена: 5 юни 2016 21:44 | 5 юни 2016 21:15,
119
Швейцарците против заплатата без да се работи
Снимка: БТА

Швейцарските гласоподаватели отхвърлиха днес предложението за отпускане на гарантиран месечен доход за всички граждани със 76,9 на сто срещу 23,1 процента, предаде ДПА.

Още по темата

На първия в света подобен референдум швейцарците трябваше да се изкажат за или против предложението въвеждането на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен, включително чужденец, живеещ редовно от пет години в страната, както и 625 франка за децата под 18 години. В същото време целта беше да се спестят разходи за помощи за безработица, социални плащания и пенсии.

Избирателната активност беше 46,9 процента.

Инициаторите на референдума определиха резултата като "сензационен успех", "значително повече, отколкото са очаквали". Техен говорител изтъкна, че това означава, че дебатът тече, а също и в международен план.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен основен доход би било в подкрепа на човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката. Кабинетът изрази и безпокойство, че това би привлякло много мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ехее, много са прости тия швейцарци. Те им дават пари наготово, те не щат.
67
0
 
14
 
! Отговори
Спиридон преди 7 години
Швейцарците ряпа да ядат пред българите. Нашите чиновници от години получават много по повече без да работят. /Преситена канцеларщина, чантаджии, 100-тици съдебни чиновници със сл. коли шофьори, абе фраш./ Вместо увеличение за гостите на София билитите за гр.транспорт- защо не намалят до минимум сл. коли на пребледнелите канц.мишки та да допринесат за развитие на гр.транспорт. Референдум при нас - бош лаф помнете ми думата, всякак ще го провалят. Кой ти мисли за България По природа сме крадци.
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцарците отдавна са разбрали, че за да получиш, първо трябва да дадеш. Ако мислиш как онзи да прецакаш, тоз да преебеш, как да минеш тънко, накрая се наиграваш сам себе си. Всичко, получено даром, накрая ти излиза през ***. Това си е вселенски закон и макар не винаги пряко да се вижда причината и следствието поради дистанцията ан времето, си е така.Виждате ромите как нищо не искат да дават и са убедени, че държавата им е длъжна. Виждате и швейцарците. Резултатите говорят кое е по-добре.
65
2
 
0
 
! Отговори
До 79 преди 7 години
Те щото сега наизпълзяха едни гении, едни кадърници за чудо и приказ! А ти драги талантливко, стана ли директор вече?
64
2
 
17
 
! Отговори
Истински експеримент преди 7 години
Студенти убеждавали професор,че комунизма е по-добър. И решили да осредняват оценките на изпитите. Кой колкото изкара се прави средно аритметично и се пишат на всички средното. Първия изпит всички изкарали 5. Отличните се ядосали, защото са учили за 6, а тройкаджиите били адски доволни на 5, без да са учили. После изкарали 4, защото тройкаджиите се отпуснали още, понеже има кой да учи вместо тях. А отличниците нямали стимул, изпокарали се помежду си. После изкарали 3 и накрая всички били скъсани
63
2
 
12
 
! Отговори
да преди 7 години
При соца началници и номенклатурчици ставаха тези, дето ги мързеше да се трудят, та искаха да управляват трудещите се. И много внимаваха някой под тях да не стане по-добър професионалист от тях, че можше да му изстине местенцето. Затова соца доведе до разруха на обшеството. Или като видеха, че някой е талантлив го правеха някакъв малък началник, за да не се труди толкова, че може да задмине висшестоящите. От препатил.
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, затова ми е смешно разни чичовци като започнат да ми хвалят комунизма и да ме убеждават колко е зле демокрацията. Да уточня само, че това нашето в момента е всичко друго, но не и демокрация. Това в САЩ също не е точно демокрация. Демокрация има в Швейцария, Австралия, Нова Зеландия и няколко други. А колкото до комунизма той си е обречен на провал още в зародиш, просто защото е сбъркана из основи философията му. Комунизмът се провали повсеместно за 45 г., а демокрация има от Древна Гърция.
61
1
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 7 години
До до да 74Бих добавил само псевдо-демократи и управляващи благодарение на това, че приватизираха от робите им.
60
0
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 7 години
Прав си, подобен мироглед е останал от приватизацията. Всеки гледа от управляващите, които станаха милионери за една нощ от приватизацииката, а сега ни управляват, щото на мързеливите от приватизацията трябва да им служат работливите роби, на които доходите задължително трябва да са ниски, за да не са по-равни с приватизаторите.
59
1
 
17
 
! Отговори
до да 74 преди 7 години
Смятай какви ценности е възпитал комунизма в нас. Не се чудете защо сме на това дередже сега. И още по-лошото е, че децата на въпросните началници днес също са ни началници, само че вече не като комунисти, а като псевдо демократи.
58
0
 
6
 
! Отговори
да преди 7 години
До АнонименОбикновено при соца тези, дето мислеха че някой им е длъжен ставаха началници, а хората от първия тип бяха роби на мързеливите и алчните.
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как всички да сме равни. Комунизма ни е втълпил, че всички трябва да са равни, но това е извращение. Не може един да е умен, образован, кадърен, работлив, деен, а да е равен с някой, който е глупав, мързелив, неграмотен, некадърен и убеден, че всички са му длъжни. Ако изкуствено ги направим равни, то мързеливия ще стане още по-мързелив, след като знае, че има кой да се погрижи за него, а на работливия ще му секне мотивация, като знае, че ще му се отнеме, за да се даде на мързеливите.
56
2
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Сорос е фалшифицирал референдума. Вече го видяхме как чевръсто подменя бюлетини в Австрия и Франция. :)))
55
0
 
1
 
! Отговори
до 65 преди 7 години
Прав си.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кабинетът изрази и безпокойство, че това би привлякло много мигранти."Да, веднага ще се напълнят с тарикати. И го осъзнаха навреме.
53
1
 
13
 
! Отговори
Главен Редактор преди 7 години
Всеки един нормален човек, трябва да вземе пример от Швейцарците. Не може да лежиш и да получаваш пари. Ето затова на хората държавите са подредени а не като тази Европа която е сега. В България, Германия, Франция, Холандия, Белгия.... навсякъде дават пари докато лежиш. Казват им социални помощи и много от хората лежат и чакат помощи. Затова Европа отива към дъното. Никой не работи и само смуче от държавата пари. Бил социално слаб... Социално слаб ли? Щом може да работи, да си намери работа.
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждате ли защо швейцарците са успяла и просперираща нация , при тях такива не вървят. Представям си у нас ако имаше подобен Референдум
51
4
 
9
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
Какви светли бъднини предвиждаха спецовете у нас... Проблема не е в това че няма пари. Проблема е че хората се демотивират да работят и това води до деградация на обществото. Вижте комунизма какво ни причини на нас с "изравняването на стандарта" и си представете какво би станало с ББД...
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в БГ подобен референдум може да мине със 100%!
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега разбирате ли защо швейцарците са толкова добре, а ние толкова зле? Просто хората имат зряло общество. Преди време бяха и против на референдума за вдигането на минималната заплата. Излишно е да казвам, ако тук имаше такива референдуми какви щяха да са резултатите.