Швейцарците против заплатата без да се работи

На референдума отхвърлиха гарантирания месечен доход
Обновена: 5 юни 2016 21:44 | 5 юни 2016 21:15,
119
Швейцарците против заплатата без да се работи
Снимка: БТА

Швейцарските гласоподаватели отхвърлиха днес предложението за отпускане на гарантиран месечен доход за всички граждани със 76,9 на сто срещу 23,1 процента, предаде ДПА.

Още по темата

На първия в света подобен референдум швейцарците трябваше да се изкажат за или против предложението въвеждането на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен, включително чужденец, живеещ редовно от пет години в страната, както и 625 франка за децата под 18 години. В същото време целта беше да се спестят разходи за помощи за безработица, социални плащания и пенсии.

Избирателната активност беше 46,9 процента.

Инициаторите на референдума определиха резултата като "сензационен успех", "значително повече, отколкото са очаквали". Техен говорител изтъкна, че това означава, че дебатът тече, а също и в международен план.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен основен доход би било в подкрепа на човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката. Кабинетът изрази и безпокойство, че това би привлякло много мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
16
 
! Отговори
До16 преди 7 години
Абе неразбралия, хората гласуват за базов доход на всички, не само на работещите. С това не са съгласни.чТук се е предложило трудовото възнаграждение да се увеличи и да стигне една трета от европейската минимална заплата, но умниците разбира се се затънаха, казаха "НЕЕЕ", това е популизъм. Като са го реализирали в Европа популизъм ли е било, бе муньовци? Да получавате залата за труда си 5-600 лева стигат ли ви, а, непопулистите?
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гласуваха да не станат мишена на мигрантите
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100 % това малоумно предложение за гарантиран доход идва от левичаро-зелената мафия, която разсипва Европа.
25
7
 
7
 
! Отговори
УЖАС...ХА,ХАААА преди 7 години
АМА , МНОГО СА ЗОМБИРАНИ ТИЯ ШВЕЙЦАРЦИ ,БЕ....!РАБОТЯТ КАТО ЛУДИ , СПЕСТЯВАТ У БАНКИТЕ И ...СЕ ЧУДЯТ , КВО ДА СИ ПРАЯТ С ПАРИТЕ!ЩО НЕ ОТИДАТ 2-3-*** СЕКРЕТАРИ ОТ ПОЗИТАНО-20 ИЛИ ПОНЕ ОТ АТАКА ...ТА ДА ГИ НАУЧАТ НА АКЪЛ-----КАК ДА УПРАЖНЯВАТ " ударен комунистически труд".... И КАК ДА СИ ХАРЧАТ ПАРИТЕ .ДА ИМ ПОКАЖЕ НАГЛЕДНО НИНОВА ИЛИ ВОЛЕН ---КАК СЕ ХАРЧИ .."НА ПОЛЗЕ РОДУ"/...като в дома Музей на Вапцаров-у Банско../.....ха,ха,хаааааа...СПОДЕЛЕТЕ , БЕ ---- "БРАТСКИЯ СЪВЕТСКИ ОПИТ"
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костинбродско преброяване е имало май.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много които щракат минусина привържениците на решението взето на този референдум мечтаят да бъдат швейцарци , но никога няма да станат защото са с български манталитет
22
1
 
21
 
! Отговори
да преди 7 години
ама Швейцария била богата, защото мафията си перяла милиардите там.. ами дойде и ние да станем богати така.. нека минималното заплащане у нас да е 2 - 3000 евро пък ме чакай да ми пука, че това било така, защото лошите по света си перяли парите у нас.. ама няма..
21
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стига сте ги хвалили,истината е,че се отказаха от парите за да няма емигранти!
20
0
 
14
 
! Отговори
Един от село преди 7 години
Колко ли пари има в банките който няма да бъдат потърсени никога,защото ги няма собствениците им.
19
6
 
29
 
! Отговори
да преди 7 години
няма грешен ход тая държава от неутралитет, опазил ги от разрушенията на Втората световна война до желязна дисциплина, при която разни мюсюлмани там не могат да гъкнат.. на някой да му прави впечатление убийства, грабежи, изнасилвания в Германия, Франция и Италия и нищо такова емигрантско в Швейцария..?!.. народ, който отказа с референдум значително увеличение на заплатите в страната, защото хората са осъзнали, че макар да са супер богати днес.. ако са дисциплинирани ще са богати и утре.. браво
18
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До PD - Доказаха. че са най издигнатата разумна нация на планетата, или..."Точно това доказват швейцарците с цялото си съществуване. Доказват, че уважават това да дължат благата си на безкомпромисно трудолюбие и, няма да е пресилено да се каже, на почтеност.А за подменянето на изборни резултати не си натрапвай манталитета.
17
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западни хора са толкова силно зомбирани, че вече не могат да помислят за един свободен и осмислен живот без конкуренция, эксплуатация, тролинга и т. н. Нямат вече нужда от свободното творчество, защото вече не знаят какво е това нещо!
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - "Швейцария няма икономика, швейцария не произвежда нищо..."имаш ти хабер от икономиката на Швейцария, не се притесняваш да показваш невежеството си.Швейцария няма море, но произвежда най-добрите и големи корабни двигатели - Зулцер. Кислер е производител на най-прецизна измервателна техника, която лети в космоса, няма равна на себе си. Швейцарците употребяват стоки с "швейцарско качество", ако може да ти влезе в главата какво означава това.
15
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцария нямала икономика))) абе смешници Швейцария произвежда всичко, от картофи, през лекарства и медицинско оборудване до самолети
14
6
 
16
 
! Отговори
PD преди 7 години
Нещо не разбрах:Доказаха. че са най издигнатата разумна нация на планетата, или показаха, че няма гласуване, което да не може да бъде подменено.А мъдрия народ Български има нова поговорка:Ако изборите, можеха да променят нещо, то те щяха да са забранени.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми тука една Златка като предложи 1000 лв минимална пенсия и заплата, колко % взе на изборите, хората по принцип не са ***
12
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето това се казва културен народ , който заслужава да се ръководи от референдуми . Ако тука предложиш заплата от 500 лв. без да работиш 99 % ще гласуват ЗА . Затова никакви референдуми в България не трябва да има .
11
9
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Кажи каква индустрия има Швейцария. Околу 5℅ от Тайсен Круп . Що се излагаш?
10
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ами даШвейцария няма икономика, швейцария не произвежда нищо освен шоколади и луксозни часовници което едва ли може да се нарече икономика, по скоро богаташко хоби.
9
6
 
34
 
! Отговори
ами да преди 7 години
Тази икономика не е построена със социални дивотии , а с работа ! При тях комунистическите идиотии не вървят.