Военният капацитет на НАТО и Русия

Мощта на двете сили преди срещата във Варшава
Обновена: 4 юли 2016 20:18 | 4 юли 2016 20:17, Анисия Иванова
205
Военният капацитет на НАТО и Русия
Снимка: Reuters, архив

В навечерието на срещата на върха на НАТО във Варшава германската агенция ДПА дава справка за военния капацитет на НАТО и Русия, които са в изострени отношения заради украинската криза и предприемат усилия по предислоциране на войски и оръжия и разширяват мащабите на военните си учения.

ЧИСЛЕН СЪСТАВ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ:
Русия - 770 000 души
 Общата численост на живата сила в националните армии на страните от НАТО, граничещи с Русия в невралгичния балтийски регион (Полша, Литва, Естония и Латвия) - 126 760
Брой на войниците, които Москва планира да дислоцира по западните си граници, позовавайки се на нестабилната ситуация там - 10 000
Брой на руските войници в Украйна според Москва - 0

БОЙНА ТЕХНИКА:
Американски танкове - 8800
Бойни танкове на Литва - 3
Руски БТР-и в оперативна готовност - 10 720
Американски БТР-и - 41 000
Руски бойни самолети - 3550
Американски бойни самолети - 13 000
Руски подводници - 72
Американски подводници - 75
Русия планира да модернизира или да замени до 2020 г. 70 на сто от остарелите си съветски въоръжения.

ПАРИ:
Руските военни разходи през 2015 г. според Стокхолмския институт за изследване на мира са били 66,4 млрд. долара.
САЩ са поели през 2015 г. 73,6 на сто от военните разходи на НАТО.
Според договореностите в Алианса страните членки на НАТО трябва да отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.
През 2015 г. само 5 от 28-те страни членки на НАТО са изпълнили задължението си за 2-та процента. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още по темата: НАТОРусиявоенна мощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това противопоставяне засега остава в историята. В момента, точно сега Путин и цялата КГБ милиционерщина отново сменя политиката. Следващият голям враг е Китай, а братушките стават турците. Хибридна му работа. Ще гледаме гора клипове, публикации и филми за китайската опасност. Михалков винаги работи само по поръчки свише.
124
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рашънските мотивирани храбри войни, това са бързо ислямизиращите се буряти. Те са единствините, които още могат да влезнат в руските танкове. Даже Михалков в интродукцията си към филма за китайската инвазия, определя бурятите, като единствените които ще окажат някаква реална съпротива.
123
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 165над 2000 Т-90 оперативнинад 4000 Т-80над 8000 Т-72Б3(модернизирани)има поне 4000 Т-64 които се рециклират - разбирай стягат и пращат в ДонбасОстаналите са Т-72 в различни модификации които се съхраняват къде по-добре къде ръждясват на полето но са ужасно много към 16000 броя.Шаситата са дори повече защото Т-72/Т-80/Т-90 е в основат на Самоходките МСТА-С и всевъзможните инженерни и тям подобни машини.
122
1
 
3
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Защо са пропуснали че Русия разполага с 23000 танка и 15000 БМП-та 13400 артилерийски установки без ракетните.
121
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 158Я вземи попрочети преди да казваш грабене на армията от олигарси ...Всичко в РФ Армия/Флот/ВКС и ВПК е поставена на СССР образецПравителството поръчва разработката на Т-50 примерно и плаща. В резултат имат самолет с характеристики такива и такива. Или се доработва или се пуска в производствоПри производство Завода производител печели 5% над производствената ценаТочно - реално няма надценка за РФ Армия - Разработката е собственост на правителството.За експорт обаче е Завода
120
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 158Именно прав си но Путин достатъчно корумпирани (Вярно са много много) личности вкарва в затвора. Ето след последните проверки в Балтийския флот практически цялото тилово ръководство и половината от командващите са в затвора. И то за неправилно водене на бойна подготовка и от там разхищения - тоест дори не са успели да се облажат. Изгорили горивото и изстреляли боеприпасите и тамън "нашите" хора да лапнат доставките ... и в затвора
119
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ШопПоследните големи НАТО учения в Полша бяха от 25 държави и с общо 30 000 персонал и 100 самолета основната част Полски. Последното вдигане по тревога на войските на западния окръг раздвижи 100 000 човека и даже си направиха кефа да направят десант на леда в Арктика и след това да върнат всички дето са ги закарали там.Това означава Концентрация на сили в едно направление.Ако са мотивирани в Турция до сега да няма Кюрдски проблемАко са Мотивирани в Украйна до сега да няма ЛНР и ДНР
118
1
 
5
 
! Отговори
Просто и ясно преди 7 години
Има НАТО, има проблем. Няма НАТО, няма проблем.Йосиф Висарионович Сталин.
117
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият аргумент на руската армия е ядреното оръжие.Историята познава много случаи, когато привидно сплотен народ за един ден се обръща срещу статуквото и е готов да стъпче диктатора си.Същото е с руснаците.Завист и ниско самочувствие.Няма нормален руснак ,който да не иска промяна.И понеже няма самочувствие се бие в гърдите колко е велик.Елементарно избиване на комплекси. Армията на Русия няма мотивация.Руските войници не са слепи,виждат как ги грабят Путин и олигарсите му.А те не са Русия.
116
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Концентрацията на *** е като концентрацията на лисицата, която се е завряла в дупката си, а отвънка я чакат 4-5 кучета "разконцентрирани.
115
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До БобиУкрайна ли нямат мотивация? Ти си спал на течение. Турската армия ли няма мотивация? Ти си болен. Всяка професионална армия е от хора с мотивация. Само ти си мислиш, че в армията се ходи за пари.
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
рускините ще бъдат пуснати като бактериологическо оръжие.първите заразени ще бъдат турските краставици
113
3
 
5
 
! Отговори
кирил преди 7 години
реджеб и вова пак се залюбиха.бг русофилите изоставени като мръсни котете,мога само да им се смея
112
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Знаещ 153Знаещи Между Япония и Континентална Русия има Архипелаг от острови. Японския Военноморски флот има множество десантни въртолетоносци - именно за да може да атакува тези острови. Обаче архипелага е идеално място за разполагане на Малки ракетни кораби, Противокорабни наземни комплекси и дизелови подводници.Освен това ЯЙЦАТА на ЯПОНИЯ са в ЕДНА МАЛКА КОШНИЦА - Руските стратегически ракети от централна Русия до Япония на около 5000км долитат за около 15 мин и край с Кошницата
111
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Също така трябва да погледнем мотивацията в армиите по света. Китай, Кореа, Индия, Пакистан там са дори може да се каже военни КАСТИ - ненормални по нашите разбирания но с мотивация която дори сегашната Руска армия няма.Мотивацията в Европейската част на НАТО е най-висока във Франция следва флота на ВБ и свършихме. Дори Полша и Прибалтика където се вихри невиждана вътрешна пропаганда нямат реално мотивация за Война- Тях направо ги е страх и с право от рашкитеДа не говорим за Украйна ... клоуни
110
12
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
До cvРуската армия може да сравните с Иранската, Турската, Австралийската или Японската-ама да сравнявате с НАТО ......?!?!Японците още пазят духа на императорската армия от ВСВ и ако стане конфликт воден само с конвенционални средства ще разкажат играта на ушанките.
109
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Значи има термин наречен концентрация на силите. НАТО/САЩ което практически е едно и също се е разляло по целия свят в повече от 800 бази. САЩ не могат нито срещу Китай, нито срещу РФ нито срещу малко по-големи и добре въоръжени страни като Иран да съсредоточат достатъчно сили и средства без да оголят базите си на други направления. На всичкото отгоре Армията на САЩ е 70% и пада като персонал, Маринките са 80% и падат. Добре че има запасняци от Националната гвардия че иначе просто нямат хора.
108
1
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
До koroinДа можеш и така да представиш всичко. Пропускаш само размера на военнато мощ и оборудване спряма същи в други държави. Има ли нужда САЩ от толкова много оръжия.Ако отговора е да, то защо ако не за настъпателна и бърза война, също за оказване на военен и икономически натиск на трети държави и т.н. За какакъв мир говорим когато един в света разполага с моща да убие всички. Отговори си сам на този въпро и се забавлявай.
107
1
 
10
 
! Отговори
Странно преди 7 години
БВП на Южна Корея е 1 265 млрд.долара, на КНДР е 40 млрд. долара. Е, защо трябва 40 000 военни от САЩ със над 1000 ядрени заряда да пазят Сеул?
106
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ДО 165 АМИ РУСНАЦИТЕ СА УМНИ. ТЕ НЕ ПЛАКАХА. ТЕ ПО ИНТЕЛИГЕНТНИЯ НАЧИН ЗАБИХА НОЖА В ГЪРБА НА ТУРЦИЯ. ФАКТ. СЪБИТИЯТА КОИТО ВСЯКА СЕДМИЦА СЕ СЛУЧВАТ В ТУРЦИЯ НЕ ТИ ЛИ ГОВОРИ ЗА НЕЩО. КАКВОТО ПОВИКАЛО ТОВА СЕ ОБАДИЛО. С ТЯХНИТЕ КАМЪНИ ПО ТЯХНАТА ГЛАВА. И ОЩЕ ПО СТРАШНИ НЕЩА ЩЕ СТАВАТ В ТУРЦИЯ ДОКАТО НЕ Я РАЗПАРЧАТ. ЕРДОГАН ДА КАЖЕ СБОГОМ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.