Гърците се сбогуваха с илюзиите, че могат и сами

Година след референдума страната вече е поела по нов курс
Обновена: 5 юли 2016 11:19 | 5 юли 2016 11:00,
37
Гърците се сбогуваха с илюзиите, че могат и сами
Снимка: архив, Ройтерс

На 5 юли 2015 г. гърците бяха призовани до урните, за да отговорят на въпроса дали правителството да продължи да преговаря с кредиторите си по втората спасителна програма. Официалните резултати сочат, че огорчените и уморените от дълбоките икономии гърци са против тези преговори и малко над 61% от гласувалите казаха "не" на кредиторите.

Броени дни след това обаче техният премиер направи точно обратното и сложи подписа си под трето спасително споразумение на стойност почти 90 млрд. евро, но срещу нови тежки реформи, приватизация и повишаване на данъците. Седмица по-рано Алексис Ципрас беше категоричен, че тези искания са неприемливи. След 17 часа преговори условията обаче бяха приети.

Трудно е да се каже доколко успокояват политическите обяснения, че с референдума е отхвърлена втората, а не подписване на третата програма, или че с преговорите са договорени повече пари срещу реформи, които така или иначе са нужни.

Но е факт, че гърците се сбогуваха с илюзиите, че страната може да се справи с кризата сама, без помощта на кредиторите. Неотдавна самият Алексис Ципрас си призна, че правителството му се е водело от "грешни представи" в първите месеци на управлението си.

Година по-късно Гърция е част от еврозоната и ЕС, а второто правителство на СИРИЗА е много по-умерено в исканията си към кредиторите. Отцепниците от управляващата партия, които настояваха за връщане на драхмата, дори не влязоха в парламента при предсрочните избори през есента. За сметка на това Ципрас получи доверието на гърците и втори мандат на управление, макар и с крехко парламентарно мнозинство.

Част от драматичните последици от играта на нерви между правителството на СИРИЗА и кредиторите обаче все още са факт - гърците могат да теглят ограничени суми от банковите си сметки. Капиталовият контрол, макар и смекчен, вероятно ще остане до края на годината.

Статистиката също може да покаже до какво е довел сблъсъкът на премиера Алексис Ципрас с кредиторите за гръцката икономика. За година износът е намалял с 11,7%, потреблението - с 4,3 на сто, показват данните на Гръцката конфедерация на търговията и предприемачеството (ESEE), цитирани от "Катимерини". По-малко фирми са отворили врати до средата на 2016 година, спрямо същия период на 2015 година.

От бизнес организацията обаче са и обнадеждени - макар и по-малко, има и новооткрити фирми в страната, които успяват да се справят в трудната ситуация. Факт е също така и че икономиката реагира много по-добре от очакваното и брутният вътрешен продукт на Гърция се повишава с 0,3% през миналата година.

Отчасти обаче това се дължи на потреблението. За броени месеци гърците изтеглиха голяма част от спестяванията си от местните банки и под заплахата от Grexit - напускане на еврозоната, вложиха парите си в стоки. Сега обаче този стимул липсва и очакванията са, че през тази година гръцката икономика отново се свие, при това на фона на тежки реформи - повишаване на данъци и акцизи, намаляване на пенсии и орязване на публични разходи.

С решаването на проблема за връщането на старите кредити - парите от спасителната програма отиват основно за това, правителството обаче си отваря възможността спокойно да търси начини за стимулиране на икономическия растеж и успехът в някои сектори се вижда.

Преди месец Алексис Ципрас направи пред бизнеса преглед на стартиралите инфраструктурни проекти, сред които метрото в Солун и Атина, магистрали, Трансадриатическият газопровод (ТАР) и дори газовата връзка IGB, ще създадат хиляди работни места в страната. Допълнително се търсят и още източници на инвестиции - включително и от Германия и Китай

А Ципрас вече залага смело и очаква отговора на солидарността в Европа. В реч по време на пленарната сесия на Съвета на Европа той коментира "провала на неолибералната идея", поиска нова визия за ЕС след референдума във Великобритания. И брои дните, когато ще му се наложи да сложи вратовръзка, защото кредиторите ще облекчат от дълговете на страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърци и илюзии - Ха Ха ХаНикога не са имали такива. Те са тези, които създават илюзии за себе си пред Европа :)Много добре си знаят ситуацията и по най-добрия начин успяват да си "издрънчат" по някой и друг 20 милиарден евро заем от време на време че да се издържат.
15
2
 
2
 
! Отговори
русофил преди 7 години
До 32,Коя държава е нападнала Русия, че нещо не разбирам!? Разкажи повече Асене!
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До за 25Аз обичам Русия и в частност не харесвам Путин. Не харесвам милитаризма му, не харесвам това че си позволява да напада съседни държави, не харесвам и отношението му към България. Вие путинистите си присвоявате правото да определяте, кое е държава и кое не. Украйна е в пълното си право да бъде самостоятелна държава и нито вие, нито Путин имате правото да да я лишавате от това право!Вие защо го харесвате? Какво добро е направил за България?
13
7
 
3
 
! Отговори
сс преди 7 години
Хубаво нещо са евро-лапаницата...ама ще намаляват паричките. мъка, мъка
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8 АнонименНеочаквано се оказа,че ЦЯЛ свят харчи повече от колкото изкарва!!!Да ама Тройката и Валутният брой са за малцина избрани,включвам и нас в това число!!Защо ли,след като не сме най-големите длъжници в цял свят??Защо мамулът го ядат САМО определени страни,а!!
11
2
 
8
 
! Отговори
До 6 и 7 преди 7 години
Сори, ама глобализЪМА и НеолиберализЪМА са полза само и единствено на ония дето дават парите. Останалите - духаме супата яко и толкоз. А лакърдии бол, както за Соц-а и лошата държава, така и за пазара, и най-вече за проявлението на псевдото му у нас и неговите безброй гурута.
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21На вас путинопоклонниците само кланяне има в главиците ви! За вас са непонятни ситуации, като взаимно изгодно сътрудничество, партньорство, разбирателство.... Нормалните хора ги схващат тези неща и няма нищо неестествено това да става и с Русия, дори и докато Путин е на власт. На вас в главиците ви има само дрънкане на оръжия, и апокалиптични военни картини. И разбира се главното - абсолютна ненавист към България!
9
6
 
8
 
! Отговори
истината преди 7 години
Илюзиите на Юнкер са към края си! Сега Англия скоро и останалите!
8
2
 
11
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Кога ще им направят минималната заплата в Гърция 420 лв=110 евро,колкото е в икономическа стабилна България.
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И по темата за Гърция се изписаха куп глупости. Родните путинофили изпадаха в екстаз при победата на Ципрас-необяснимо защо. Имаше един водещ в тази насока-ДС служителат Енчев. Заговори се за българска Сириза, която обаче се превърна в НаСерисъ. А гуруто Ципрас подписа такива рестрикции, които друг не би посмял! Какво прецакване а?
6
4
 
8
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Да,го кажем така,аз имам един много голям остров с прекрасен хотел,изкарвам добри пари с които живея добреи,плащам на работниците които също са добре.Появява се един банкер,който ти предлага да ти модернизира хотела като ти отпусне пари за целта като после тези пари ще ги връщаш без проблем тъй като хотела ще е модерен и ще печелиш повече,като и ти напомня че ако не се модернизираш ще имаш проблеми в бъдеще.След време идва световната криза,бизнеса,замира,и ти взимат всичко,и работиш за стотинки.
5
7
 
15
 
! Отговори
антиЕС преди 7 години
С тази и други подобни статии операция промиване на мозъци продължава! Докато всички не повярват, че без ЕС утре няма да има изгрев!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неочаквано се оказа, че трябва да харчиш, колкото изкарваш! Ако харчиш повече финансовите институции ще те работят както си искат. Странен извод нали!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кредитори и помощ - що за отявлен оксиморон.Тъпотия ,набивана в канчетата над раменете на плебса.Няма такова нещо!Ако "кредиторът" даде едно,взема десет!При това той "дава" някакви виртуални записи за "пари" в банката,но иска в замяна,съвсем реални неща,под фомата на "реформи",в чиято основа стои "приватизацията",т.е,преминаване на държавни активи в частни "ръце",на посочени от кредитора "приватизатори"Това е "спасителната помощ",която банките щедро отпущат на закъсалите,за да закъсат повече
2
11
 
8
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Меркел подари 200 милиарда евро пари на немските пенсионерите на Гърция, за да може да няма сътресения в брюкселската кочинка, а и германците да не се събудят от либералния сън, в който са вкарани. Туковиж обаче изведнъж да вземе, че да гръмне я Уникредит я Дойче, което не би било изненада, та да разберем какви са фундаментите на еврото и зоната му! За капак на всичко трябва да забраним на Гърция да си пази границите от нашественици, за да може падението да е бълно, а да извинявам се, ЦЕННОСТИТЕ
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М-даааааа!!!И затова Германия и германците им приватизираха всички летища като за начало,защото не могат да се оправят!!Е.......ти помощниците!!Като у нас същата-печалбата навън,външните заеми и протекцията с всички последствия за нас??Това е целта на занятието ЕС,нали??Максимум колонии,придобити на минимална цена и минимални средства!!!